Πέμπτη, Μαΐου 30, 2013

Ξεκίνησε η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ανέργων έως 29 ετών



Από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ανακοινώνεται ότι ξεκίνησαν τα προγράμματα εκπαίδευσης «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ », στο ΚΕΚ Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΕΚ ΚΕΑΑΠ Α.Ε.)

Ξεκίνησε η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, στο ΚΕΚ ΚΕΑΑΠ Α.Ε., στα πλαίσια της πράξης «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους στον κλάδο του τουρισμού ηλικίας έως 29 ετών».
Το ΚΕΚ έχει εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας σε επιλεγμένες τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε εγγεγραμμένους ανέργους του μητρώου του ΟΑΕΔ που έχουν ήδη επιλεγεί. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών  σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες. Η πρακτική άσκηση των ωφελούμενων θα γίνει σε επιχειρήσεις τουριστικού τομέα διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους πέντε μήνες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στους καταρτιζόμενους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου, ατυχήματος κτλ. Το εκπαιδευτικό επίδομα για πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 2.700 ευρώ και για αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και  μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 2.400 ευρώ.
Με εμπειρία αρκετών ετών, και με σταθερή ποιότητα και αξία το ΚΕΚ ΚΕΑΑΠ Α.Ε είναι σε θέση να σας προετοιμάσει και να σας δώσει εφόδια που θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη των μελλοντικών σας στόχων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΕΚ ΚΕΑΑΠ Α.Ε , Λ. Ιωαννίνων 210 , Πρέβεζα. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2682028156,60550 και ώρες 09.00-15.00.

Τρίτη, Μαΐου 28, 2013

5η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ 31 /5 - 1/6



                      ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
               31Η   ΜΑΪΟΥ  &  1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 – ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/5/2013
10,00-19,00 : Μανιταροεξόρμηση , πρωί η απόγευμα ανάλογα με την προσέλευση των   
                      επισκεπτών και τις καιρικές συνθήκες.
20,00           : Υποδοχή επισκεπτών, Μανιταροκουβέντα (Στον χώρο της γιορτής θα λειτουργήσει
                      ψησταριά και διασκέδαση με ερασιτεχνικό λαΪκό σχήμα).

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/6/2013
09,30           :  Συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Λαμπριαδείου Σχολής , καθορισμός ομάδων  
                       μανιταροεξόρμησης και υπεύθυνων αρχηγών τους.
10,00           :  Αναχώρηση ομάδων για ανεύρεση και συλλογή μανιταριών της περιοχής.
13,30           :  Επιστροφή ,αναγνώριση & καταγραφή των συλλεχθέντων μανιταριών , έκθεσή  
                       τους στο Περίπτερο του Συλλόγου.
14,30-17,00 :  Ελεύθερος χρόνος γιά ξεκούραση.
17,00           :  Έναρξη παιδικού εργαστηρίου (προαύλιο) με την συμμετοχή και του Φορέα
                       Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου.
17,45              Επίδειξη ερασιτεχνικής καλλιέργειας μανιταριών σε κορμούς δένδρων ( Δημ.  
                       Τσακίρης).
18,00            : Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου.
                       Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ζαγορίου.
18,15 -21,15 : Ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών

1ος  ΟΜΙΛΗΤΗΣ  - Δ. Τσακίρης           :      Ερασιτεχνική καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι .
2Ος  ΟΜΙΛΗΤΗΣ - Γ. Κωνσταντινίδης:  α. Μανιταρογνωσία – Μανιταροφιλία στην Ελλάδα.
                                                                   β. Ενημέρωση για την τρούφα.
3Ος  ΟΜΙΛΗΤΗΣ  -Στ. Διαμάντης                   : α. Καλλιέργεια μανιταριών σε βιομηχανική κλίμακα. 
                                                                        και σε μορφή οικογενειακής επιχείρησης.
                                                                    β. Προοπτικές καλλιέργειας κρανιάς στην ΗΠΕΙΡΟ.
21,30            : Προσφορά μανιταρόσουπας δωρεάν.
                       Μουσική εκδήλωση με συγκροτήματα έντεχνης λαικής και δημοτικής μουσικής, 
                       διασκέδαση, χορός.
                       ( Στον χώρο της γιορτής θα λειτουργήσει ψησταριά ).


Τηλέφωνα επικοινωνίας σχετικά με την 5η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού :
6937560675 Αθανάσιος Ντίνος Πρόεδρος , 6936785776 Σωτήριος Αργύρης Αντιπρόεδρος . 6949555355 Τόλης Βίκτωρ  Ταμίας

Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

Γέφυρα ''ΔΕΣΠΩΣ'' - Επιτόπια σύσκεψη Περιφερειάρχη Ηπείρου



Ζητήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή της μελέτης για το έργο αποκατάστασης των ζημιών στην Εθνική Οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, στην περιοχή της γέφυρας της «Δέσπως», εξετάστηκαν σε επιτόπια σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ελένης Ρόκκου, στελεχών της Ε.Δ.Α. και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας.

Το συγκεκριμένο έργο, με προϋπολογισμό 2.581.512,27 ευρώ έχει δημοπρατηθεί (ως έργο προαίρεσης) στο πλαίσιο της εργολαβίας «Κατασκευή οδού Καρτέρι – Πάργα», είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου – Στερεάς Ελλάδος – Θεσσαλίας και η σύμβαση έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών.

«Είναι ένα δύσκολο τεχνικά έργο, τη μελέτη του οποίου έχει εκπονήσει το Υπουργείο. Η Περιφέρεια θα παρακολουθήσει από κοντά την υλοποίησή του και θα παρέμβει συμπληρωματικά όπου απαιτηθεί. Μας ενδιαφέρει να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του, ώστε να προλάβουμε τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση δύο καθιζήσεων σε τμήματα της ίδιας Εθνικής Οδού, κοντά στη Λυγιά και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στην κυκλοφορία. Πρόθεσή μας είναι από την ερχόμενη εβδομάδα να δώσουμε προσωρινά το συγκεκριμένο τμήμα στην κυκλοφορία, προκειμένου να διευκολυνθεί η αυξημένη κίνηση που αναμένεται στο επόμενο διάστημα», δήλωσε μετά την επίσκεψη ο Περιφερειάρχης. 
Πηγή: Δελτίο Τύπου Περιφέρειας 23/5/13

Βραβευμένες ακτές -Γαλάζιες σημαίες



Ανακοινώθηκαν και φέτος από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, οι βραβεύσεις των ακτών και μαρίνων με “Γαλάζια Σημαία”.
Με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα φιγουράρει και πάλι στις πρώτες θέσεις, όπως τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας φέτος ένα βήμα πριν από την κορυφή, δηλαδή στη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Αποτελώντας ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας η “Γαλάζια Σημαία” θεωρείται το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο.
Στο Νομό Πρέβεζας βραβεύτηκαν οι παρακάτω ακτές:
Δήμος Πρέβεζας
Κυανή
Μονολίθι
Δήμος Πάργας
Λούτσα
ΚΑΛΟ   ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ   ΚΑΙ  ΚΑΛΕΣ   ΒΟΥΤΙΕΣ

Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

Ενοικίαση αγροτεμαχίων και με ένα ευρώ το στρέμμα!



Ακόμη και με ένα ευρώ το στρέμμα, θα μπορούν να ενοικιάσουν αγροτεμάχια από το δημόσιο, νέοι αγρότες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μίσθωση χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας αγροτικής γης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης, θα προωθήσει νόμο ο οποίος θα δίνει περισσότερα κίνητρα για τους νέους αγρότες να ενοικιάσουν αγροτεμάχια.

Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί νέος νόμος τις επόμενες ημέρες με τον οποίο θα αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100 στρεμμάτων, όπως επίσης αίρονται και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση των εκτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο 4061/2012, η ανώτατη έκταση που μπορεί να νοικιάσει κάποιος είναι τα 100 στρέμματα με σκοπό την παραγωγή τροφίμων, φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών ή για βόσκηση. Με τις αλλαγές, θα μπορεί κάποιος, ειδικά για χρήση βοσκοτόπων να μισθώνει πάνω από 100 στρέμματα.

Σημαντική είναι και η μείωση του ενοικίου για τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι τώρα οι αγρότες έπρεπε να πληρώσουν 5 ευρώ το στρέμμα ενώ πλέον, το ποσό αυτό πέφτει. Οπως είπε ο κ. Τσαυτάρης «το νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί να δοθούν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα και κρίνεται από τους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την αξία και τη ζήτηση αν θα δώσουν 1 ευρώ, ή 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή περισσότερα ευρώ - μέχρι 5 ευρώ για τους κτηνοτρόφους - προκειμένου να απαλύνουμε και το κόστος».

Υπενθυμίζεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία πρέπει:

1. Να είναι επαγγελματίας αγρότης ή νομικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

2. Να είναι άνεργος εγγεγραμμένος στα αρχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

3. Να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

Η διάρκεια της παραχώρησης είναι από 5 έως 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Η επιλογή των αγροτών γίνεται με βάση κάποια βαθμολογία. Οι υποψήφιοι παίρνουν βαθμούς ανάλογα με το αν είναι αγρότες με όμορη έκταση, την ηλικία του, αν δεσμεύεται για συγκεκριμένη για παραγωγή τροφίμου ενταγμένου στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αν είναι αγροτικός συνεταιρισμός ή Ομάδα Παραγωγών κ.λπ.
Πηγή:RE+D Magazine 22-05-2013, 06:10

Πέμπτη, Μαΐου 16, 2013

Ενέργειες για εξαγωγές Ηπειρώτικων αρνιών στη Λιβύη




Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης διαβεβαίωσε σήμερα,  το εμπορικό σχήμα που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του, ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια,
 προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις εξαγωγής Ηπειρώτικων κτηνοτροφικών προϊόντων και ειδικά ζώντων αρνιών προς τη Λιβύη.

 Το εν λόγω σχήμα, που συγκροτούν Έλληνες και Αλλοδαποί αντιπρόσωποι, ήδη δραστηριοποιείται σε εξαγωγές προς τη Λιβύη από άλλα λιμάνια της χώρας και τώρα επεκτείνει το ενδιαφέρον του στην Ήπειρο, επιθυμώντας να θέσει ως βάση τους το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε, ότι η Περιφέρεια, ιδιαίτερα τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, στηρίζει την εξωστρέφεια της κτηνοτροφίας μας, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον για εξαγωγές προς τη Λιβύη είναι μια ιδιαίτερα θετική προοπτική που ανοίγεται για τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος, καθώς πρόκειται για νέα και ανατέλλουσα αγορά.

Προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της μεταφοράς των ζώων και της εξυπηρέτησης των κτηνοτρόφων, ο Περιφερειάρχης έδωσε ήδη εντολή στον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ Κων. Ζευγολά να προβεί στην κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να είναι έτοιμες προς εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων διαδικασίων στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα ανέλαβε πρωτοβουλία για την εξασφάλιση από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες,  των απαιτούμενων προϋποθέσεων και αδειών, για τη διακίνηση των ζώων.