Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017

Επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία 4 προϊόντα για την προστασία των φυτών

πηγή: www.epoli.gr/epikindyna-dimosia-ygeia-proionta-a-88713.html

Επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία 4 προϊόντα για την προστασία των φυτών
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα τής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, ανακοινώθηκε ανάκληση τής οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά, των παρακάτω φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ζιζανιοκτόνων), λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία:
  • Herban 33 EC, pendimethanil 33%,
  • Sharpen 33EC, pendimethanil 33%,
  • Pendifox 33EC pendimethanil 33% και
  • Stun 33EC, pendimethanil 33%.
Συγκεκριμένα, μετά από εργαστηριακές αναλύσεις, ανιχνεύθηκαν στα παραπάνω φυτοπροστατευτικά προϊόντα συγκεντρώσεις της ουσίας nitsοso-pendimethanil που ξεπερνούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
«Παρακαλούνται, όσοι επαγγελματίες χρήστες έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω σκευάσματα να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους.
Επίσης, όσα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων προμηθεύτηκαν τα εν λόγω σκευάσματα καλούνται να μην τα διαθέσουν στην αγορά, αλλά να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017

Στάχτη από το τζάκι: 23 «μαγικές» χρήσεις (σχεδόν για τα πάντα)

0
Η καύση των ξύλων δεν αποτελεί περιβαλλοντικά ενδεδειγμένο τρόπο θέρμανσης του σπιτιού μας. Το πέπλο αιθαλομίχλης που καλύπτει τον νυχτερινό ουρανό στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.
Αφού όμως αποφασίσατε να ανάψετε το τζάκι σας μπορείτε να κάνετε κάτι καλό με την τέφρα από την καύση των ξύλων (τα οποία θα επιβάλλεται τουλάχιστον να είναι φυσικά και όχι τεχνητά, βαμμένα, με κόλλες, βερνίκια, επεξεργασμένα MDF κλπ).
Η στάχτη που θα χρησιμοποιήσουμε με τους τρόπους που θα διαβάσετε πιο κάτω δεν θα πρέπει να έχει επιμολυνθεί με πλαστικά, αποτσίγαρα ή άλλα σκουπίδια που έχουμε τη συνήθεια να πετάμε στη φωτιά.
—Η συλλογή
Περιμένουμε το τζάκι να κρυώσει και μαζεύουμε την άσπρη στάχτη που είναι στην επιφάνεια και την διαχωρίζουμε από τα καρβουνάκια της στάχτης. Την αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο με καπάκι. (π.χ. τενεκέ από τυρί ή άλλο αντίστοιχο δοχείο).
Τα καρβουνάκια της στάχτης τα αποθηκεύουμε σε ξεχωριστό δοχείο.
—Η χημική σύσταση της στάχτης
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο σε ποσοστό από 25% έως 45%, το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3. Σε ποσοστό λιγότερο από 10 % περιέχει κάλιο (Κ) και σε ποσοστό λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο. Η στάχτη δεν περιέχει άζωτο.
Οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι απόλυτοι, αλλά διαφέρουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων.
Η καύση των ξύλων επηρεάζει τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, αφού όσο υψηλότερη είναι η θερμότητα που αναπτύσσεται τόσο μικρότερη είναι η απόδοση στάχτης.
Με άλλα λόγια, η καλύτερη ποιότητα στάχτης επιτυγχάνεται με χαμηλή θερμοκρασία.
Είδη ξύλων: Σκληρά ξύλα (δέντρο, πουρνάρι, οξιά κλπ) παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου.
Ποσοστό παραγόμενης στάχτης: η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
—Χρήσεις της στάχτης
Απορρυπαντικό: φτιάχνουμε απορρυπαντικό με αλισίβα.
Βράζουμε δύο με τρία κουταλάκια στάχτη σε ένα μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε (π.χ με ένα φίλτρο του καφέ).
Είναι από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) απορρυπαντικό γενικής χρήσης: καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, ασημικά, κ.ά.
Γυάλινες επιφάνειες: παίρνουμε ένα υγρό πανί και το βουτάμε σε στάχτη η σε αλισίβα και καθαρίζουμε τις γυάλινες πόρτες του τζακιού. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη.
Λεκέδες ρούχων: για να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.
Δυσοσμία: βάζουμε στάχτη πάνω σε ο,τιδήποτε μυρίζει άσχημα και απομακρύνουμε τις άσχημες οσμές. Την χρησιμοποιούμε ακόμα για να ξεμυρίσει το ψυγείο.
Βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο) και την ανανεώνουμε μέχρις ότου εξουδετερωθεί κάθε ανεπιθύμητη μυρωδιά.
Δόντια: την χρησιμοποιούμε και στο πλύσιμο των δοντιών.
Λούσιμο: λουζόμαστε με την αλισίβα και χρησιμοποιούμε ξύδι στο ξέβγαλμα, κάτι που ταιριάζει περισσότερο στα λιπαρά μαλλιά.
Γλυκά, φαγητά και ψωμί: χρησιμοποιούμε την αλισίβα στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα (των ημερών) και στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.
Γεωργία, καλλιέργειες: η στάχτη του ξύλου για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείται στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη.
Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο.
Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη μικροοργανισμών στο χώμα, οι οποίοι δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και καθιστούν πιο εύφορη τη γη.
Χάρη στο ανθρακικό ασβέστιο, η στάχτη εξουδετερώνεται την οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το Ph, ενώ αυξάνει τη δραστηριότητα των εδαφοβακτηρίων.
Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους προάγει τη θρέψη των φυτών. Επειδή όμως οι θρεπτικές ουσίες ευνοούνται περισσότερα στα όξινα εδάφη η στάχτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και καθόλου σε φυτά που προτιμούν την οξύτητα όπως οι πατάτες και τα βατόμουρα.
Βιολογική ανάπτυξη φυτών: Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κ.ά, αλλά και σε φυτά όπως οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1/4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει τα υδρόβια φυτά.
Αντιπαγωτικό φυτών: η στάχτη βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση.
Εντομοαπωθητικό: η στάχτη απωθεί τα έντομα. Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κ.ά. Διώχνει επίσης τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους.  Η στάχτη απωθεί επίσης τις κατσαρίδες και τα ποντίκια.
Ακόμα διώχνει τις ψείρες από το τριχωτό της κεφαλής και  ψύλλους και τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μείγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τρίχωμα.
Τέλος, απωθεί τον σκόρο που καταστρέφει τα μάλλινα ρούχα. Ρίχνουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά τα αποθηκεύουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.
Ποτάσα: μπορούμε να παραγάγουμε ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.
Χρησιμοποιείται στα «αιώνια αβγά»: τα «αιώνια αβγά» είναι κονσερβοποιημένα αβγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται σε διάφορες κουζίνες. Τα αβγά μπορούν να διατηρηθούν σε ένα μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.
Σόδα: η σόδα (ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.
Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μείγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.
Αντιπαγωτικό: η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι πιο αποτελεσματική από το αλάτι ή άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.
Φίλτρο: τα κάρβουνα που μένουν από την καύση των ξύλων (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι ή λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ για να πάρουμε μια λεπτόκοκκη σκόνη. Η σκόνη από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.
Κρασί: η στάχτη χρησιμοποιείται για να κάνουμε διάφανο το θολό κρασί.
Φίλτρο νερού: εάν το νερό μιας πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους μπορούμε να το φιλτράρουμε με τη στάχτη.
Αφύγρανση: κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, οι νεροχύτες κλπ.
Σβήσιμο φωτιάς: σβήνουμε τη φωτιά εύκολα και γρήγορα πετώντας πάνω της στάχτη.
Συντήρηση σπόρων: Τα παλιά χρόνια για την συντήρηση των σπόρων όπως τα φασόλια χρησιμοποιούσαν μεγάλα πήλινα δοχεία καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα στάχτης. Έτσι εμπόδιζαν τα σκαθάρια. Μια μελέτη συντήρησης σπόρων δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπείς σε μολύνσεις.
Επούλωση πληγών: η στάχτη σκοτώσει τα μικρόβια και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.
Ψυγείο (χωρίς ηλεκτρισμό): μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα για πολλές μέρες έως και χρόνια! Σκάβουμε ένα λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη, τοποθετούμε μέσα τα λαχανικά με τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάζουμε τον λάκκο και τα αφήνουμε.
Πυτιά: Τα παλιά χρόνια για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και το κρεμούσαν σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.
Πηγή:econews 

Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017

Διεπιστημονικό Συμπόσιο Πότε Πρέπει να Πεθαίνομε (ΠΠΠ): Πρόγραμμα Εγγραφή Περιστατικό

1ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο Πότε Πρέπει να Πεθαίνομε (ΠΠΠ)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 28-30 Απριλίου 2017
http://ppp.conf.uoi.gr/


Αγαπητοί φίλοι, χρόνια ΚΑΛΑ! (και πολλά.)

Μπορεί να μην είναι τυχαίο που επικοινωνώ μαζί σας 25 Μαρτίου 2017, ανήμερα της 196ης επετείου της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Μπορεί, στην ουσία του, το θέμα του Συμποσίου στο οποίο σας καλώ να είναι η αθανασία του Γένους μας.-

Γιατροί, νοσηλευτές, βιολόγοι, νομικοί, φιλόσοφοι, θεολόγοι, κληρικοί, ψυχολόγοι, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, καλλιτέχνες, ασθενείς, συγγενείς που φροντίζουν ή φρόντισαν μακροχρόνια πάσχοντες, από όλη τη χώρα (και το εξωτερικό), θα συναντηθούν σ’ ένα μήνα στα Γιάννενα για να αντιμετωπίσουν το πιο βέβαιο γεγονός της ζωής όλων μας χωρίς εξαίρεση: Πότε Πρέπει να Πεθαίνομε; Πάρτε ενεργά μέρος.

(1) Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Συμποσίου: http://ppp.conf.uoi.gr/symposio/programma/: 115 ομιλητές σε 25 συνεδρίες. Σε κάθε συνεδρία, μισή ώρα για ερωτήσεις και σχόλια από εσάς. Από τον καθένα μας εξαρτάται τι συμπεράσματα θα βγάλει το Συμπόσιο.

(2) Η ΕΓΓΡΑΦΗ σας (δωρεάν): http://ppp.conf.uoi.gr/symmetoxi/egrafes/.

Η Οργανωτική Επιτροπή χρειάζεται να ξέρει πόσους καφέδες να ετοιμάσει; πόσες μερίδες φαγητό; πόσα λεωφορεία; Θα παρακολουθήσετε κάποιο βιωματικό σεμινάριο; το κοινωνικό πρόγραμμα;

Κυκλοφορήστε τον σύνδεσμο αυτόν, σε φίλους, γνωστούς, αγνώστους. Ας έχουν κι εκείνοι την ευκαιρία να συζητήσουν με τόσο πολλούς ομιλητές από τόσο διαφορετικές ειδικότητες για το θέμα αυτό.

(3) Ωστόσο!

Εάν οι συζητήσεις γίνουν γενικά κι αφηρημένα, δεν βοηθάει και πολύ. Αντίθετα, αν γίνουν συγκεκριμένα και για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περιστατικά, μες από τη ζωή, θα έχομε συνέχεια στο νου μας για τι πράγμα μιλάμε όταν ρωτάμε Πότε Πρέπει να Πεθαίνομε.
Προσγειώστε μας με το δικό σας πραγματικό ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ για το οποίο έχετε άμεσα (ή λιγότερο άμεσα) βιώματα. Που σας προβλημάτισε. Που θέλετε να θέσετε ερωτήματα. Έρθετε δεν έρθετε στο Συμπόσιο, Κάντε το! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfgMPnS6uroyzUiAFoJxU0qeHFX1vq02o1V-5xCg_l_782H7Q/viewform Τώρα. ΑΝΩΝΥΜΑ. Το έχουν κάνει πολλοί. Δεν είστε οι μόνοι που έχετε βιώματα. Μπορείτε να δείτε τις ιστορίες τους.

Κυκλοφορήστε και αυτόν τον σύνδεσμο, σε φίλους, γνωστούς, αγνώστους. Άσχετα αν έρθουν ή όχι στο Συμπόσιο. Ο καθένας ας έχει την ευκαιρία να γράψει τα βιώματά του. Μπορούμε να έχομε 10.000 περιστατικά; Θα ήταν η καλύτερη απογραφή του τι συμβαίνει στην Κοινωνία.

(4) Οι ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ όλων των ομιλιών εδώ: http://ppp.conf.uoi.gr/symmetoxi/ypovoli-ergasion/. Αν θέλετε να τις έχετε μαζί σας στο Συμπόσιο, τυπώστε τις.

(5) ΟΜΙΛΙΕΣ και κείμενα: http://ppp.conf.uoi.gr/symmetoxi/ypovoli-ergasion/.

(6) Η ΔΙΑΜΟΝΗ σας http://ppp.conf.uoi.gr/genikes-plirofories/diamoni/

(7) Το ΤΑΞΙΔΙ σας http://ppp.conf.uoi.gr/genikes-plirofories/pos-na-erthete/

(8) Το ΦΑΓΗΤΟ σας http://ppp.conf.uoi.gr/genikes-plirofories/diatrofi/

(9) Κάνατε την εγγραφή σας; http://ppp.conf.uoi.gr/symmetoxi/egrafes/.

(10) ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!

Γιάνης Δημολιάτης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Συντονιστής του Συμποσίου.

Σάββατο, Μαρτίου 25, 2017

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ.....

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες για την Εθνική μας εορτή.
Χρόνια πολλά στην Ευαγγελία και τον Βαγγέλη για την ονομαστική τους εορτή.
 Επιλέξαμε , σαν το ψηλότερο αλλά μικρότερο χωριό του Δήμου να σας αφιερώσουμε το παρακάτω τραγούδι για να θυμηθούν οι παλιότεροι ....και ενημερωθούν οι νεότεροι πως ήταν η ζωή τα παλιά τα καλά χρόνια...




Σάββατο, Μαρτίου 11, 2017

Στο χωριό μας γίνονται έργα


Μεγάλη η χαρά των χωριανών μας (μόνιμων κατοίκων και απόδημων) από τα έργα που γίνονται 
στο χωριό μας αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.
Με τον ακούραστο πρόεδρο του χωριού και την εκκλησιαστική επιτροπή έγιναν: 
 Στην Εκκλησία του χωριού (Γενέσιον της Θεοτόκου) 
Καθαρισμός και τσιμεντόστρωση 
διαδρόμων του Νεκροταφείου.
Στο εξωκλήσι του κάμπου (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) 
Νέο καμπαναριό
Κατασκευή 2 τουαλετών (Ανδρών & Γυναικών)
Ανακαίνιση αποθήκης
Πλακόστρωση και εξωραϊσμός περιβάλλοντος χώρου
Κλείσιμο με συρματόπλεγμα του περιβάλλοντος χώρου και πρόβλεψη για μελλοντική παιδική χαρά .
Επίσης  από την Περιφερειακή Διοίκηση έχει εγκριθεί και δημοπρατηθεί η τσιμεντόστρωση τμήματος εσωτερικού οδικού δικτύου, που θα εκτελεστεί εντός των ημερών.
Από πληροφορίες μας έχουν προωθηθεί και άλλες μελέτες και αιτήματα και ευχόμαστε να ικανοποιηθούν γιατί για χρόνια το χωριό ήταν εγκαταλελλειμένο .

Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2017

Ορισμός Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών

Με απόφαση που υπέγραψε  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ορίστηκαν οι εξής Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες:

1.  Αναστασία Τύρου- Ούζα, με αρμοδιότητα  τα  θέματα  της  προώθησης  των  αγροτικών   προϊόντων  την  ανταγωνιστικότητα  και  τη  βελτίωση  της  ποιότητας   αυτών.
2.Παναγιώτα Μητροκώστα  με αρμοδιότητα τα   θέματα  Πρόνοιας,  Κοινωνικής  Συνοχής  και  Αλληλεγγύης.
3. Βασίλειο Παπαχρήστου  με αρμοδιότητα  τα  θέματα  Νεολαίας,  Άθλησης και Εθελοντισμού.
4. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, με αρμοδιότητα τα  θέματα Οικονομικών και Μεταφορών & Επικοινωνιών.
5. Βασίλειο Γιολδάση του Βησ., με αρμοδιότητα   τον  τομέα   Αλιείας και ειδικά θέματα ανάπτυξης, βελτίωσης και προστασίας του Αμβρακικού κόλπου.
6. Δημήτριο Δημάκο, με αρμοδιότητα    τον τομέα Πολιτισμού και Παιδείας.


Πέμπτη, Μαρτίου 09, 2017

Οι αλλαγές που φέρνει η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» στα Τοπικά Συμβούλια

Το τελικό πόρισμα της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό τη διευκόλυνση ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών.
Το πόρισμα, που αποτελεί την πρώτη ουσιαστική «βάση» συζήτησης για όσα πρόκειται να αλλάξουν σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, περιλαμβάνει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Σήμερα «ξεδιπλώνουμε» (βάσει του επίσημου πορίσματος) τις προθέσεις τις κυβέρνησης σχετικά με λειτουργία των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αλλά και όσα πρόκειται να αλλάξουν στο μέλλον. Δείτε τι αναφέρει το πόρισμα:


«[…]στην  πραγματικότητα  οι  δημοτικές  και  τοπικές  κοινότητες  είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένες, αφού στερούνται αποφασιστικών αρμοδιοτήτων. Έτσι, μολονότι  μετά  την  τελευταία  διοικητική  μεταρρύθμιση  το  μέγεθος  των   πρωτοβάθμιων  ΟΤΑ  αυξήθηκε  σημαντικά,  χωρικά  και  πληθυσμιακά,  με αποτέλεσμα την απομάκρυνση, αντικειμενικά, ως ένα βαθμό, των Δημοτικών  Αρχών από τους δημότες,  οι αποκεντρωτικοί θεσμοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό συμβολικού χαρακτήρα.
Η διατήρηση άμεσα εκλεγόμενων  οργάνων  σε  ένα  τόσο  «χαμηλό»  επίπεδο,  όπως  αυτό  των Δημοτικών  και  Τοπικών  Κοινοτήτων  διαιωνίζει  μία  λογική  «ανάθεσης»,  υποκαθιστώντας  αμεσοδημοκρατικές,  συμμετοχικές  διαδικασίες  που  θα  μπορούσαν και θα έπρεπε να λαμβάνουν  χώρα στο μικροεπίπεδο του χωριού ή της γειτονιάς.
Προτείνεται λοιπόν  η  κατάργηση  των  σημερινών  δημοτικών  και  τοπικών  κοινοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Τη θέση τους μπορούν  να διαδεχτούν συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, των  πρώην δηλ. δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν και συν ενώθηκαν με τον Καλλικράτη, τα οποία θα ενισχυθούν με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες παραμένουν μόνο ως γεωγραφικές έννοιες και  ως  επίπεδο  οργάνωσης  των  αμεσοδημοκρατικών  και  συμμετοχικών διαδικασιών. Για λόγους απλούστευσης και ομοιομορφίας θα μπορούσαν να ονομαστούν όλες δημοτικές (ή όλες τοπικές) κοινότητες.
Προτείνεται η εξής εδαφική διάρθρωση:
Δημοτικές ενότητες θα είναι, κατ ́αρχήν, όπως και σήμερα, όλοι οι «Καποδιστριακοί» Δήμοι, περιλαμβανομένης και της έδρας του Δήμου. Δήμοι  με ενιαία σήμερα δομή, οι οποίοι δεν προήλθαν από συνένωση βάσει του ν.  3852/2010 και στους οποίους δεν υφίστανται, επομένως, δομές ενδοδημοτικής  αποκέντρωσης, προτείνεται να παραμείνουν ως έχουν. Δημοτική  ενότητα  θα συγκροτούν  επίσης  και  τα  πρώην δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνταν οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων. Νησιωτικοί Δήμοι,  με  μικρό  πληθυσμό,  που  δεν  προήλθαν  από  συνένωση (επομένως δεν έχουν σήμερα Δημοτικές Ενότητες, έχουν ωστόσο  δημοτικές και τοπικές κοινότητες), δεν θα συγκροτούν συμβούλια δημοτικών  ενοτήτων αλλά θα εκλέγουν μόνο δημοτικό συμβούλιο (π.χ. Δήμος Αμοργού).  Αντιθέτως, σε νησιωτικούς δήμους που εκτείνονται σε περιφέρεια πέραν αυτής  του ενός νησιού (π.χ. Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) θα συγκροτούνται  δημοτικές ενότητες ως δομές ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.
Προβληματισμό δημιουργεί το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις πολύ μικρών δημοτικών ενοτήτων που ταυτίζονται με μία τοπική κοινότητα. Για παράδειγμα στο Δήμο Γρεβενών υπάρχουν 7 δημοτικές ενότητες  με  πληθυσμό  από  35  έως  384  κατοίκους  η  κάθε  μία.  Οι  τοπικές  αυτές  κοινότητες  αποτελούν  τη  συνέχεια  παλαιών  κοινοτήτων  που  δεν  είχαν  καταργηθεί  με  τον  Καποδίστρια  λόγω  του  ορεινού  τους  χαρακτήρα  και  καταργήθη καν και συγχωνεύθηκαν με τον Καλλικράτη. Προτείνεται: η διατήρησή των υφιστάμενων δημοτικών ενοτήτων ως δομών  ενδοδημοτικής αποκέντρωσης ή, εναλλακτικά, η  συγχώνευσή  τους, εφόσον  είναι  γειτονικές, με  έκδοση   προεδρικού διατάγματος ύστερα από γνώμη του οικείου Δήμου.  Σε  κάθε  περίπτωση,  οι  νησιωτικοί  και  ορεινοί  δήμοι  θα  πρέπει  να  αντιμετωπιστούν  διακριτά  ανά  περίπτωση,  σύμφωνα  και  με  τη  συνολική  «μοντελοποίηση» που θα προκύψει.
Οι υφιστάμενες σήμερα Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, καθώς και  άλλες  αντίστοιχες  υποδιαιρέσεις  (σε  επίπεδο  λ.χ.  γειτονιάς)  που  θα  δημιουργηθούν,  θα  αποτελέσουν  το  κύτταρο  της  αμεσοδημοκρατικής  λειτουργίας  και  συμμετοχής  των  πολιτών.
Κάθε  Δημοτική  Ενότητα  θα  διαθέτει ίδια όργανα:
  • Το Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας και
  • Τον  Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας.

Οι εκλογείς μιας συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας θα ψηφίζουν τους  εκπροσώπους τους για το  συμβούλιο της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας,  οι οποίοι θα εκλέγονται  ανεξάρτητα από κεντρικούς συνδυασμούς.  Ο  αριθμός  των  συμβούλων  δημοτικής  ενότητας  θα  καθορίζεται  ανάλογα: α) με τον πληθυσμό της και β) με τον αριθμό των δημοτικών και  τοπικών κοινοτήτων που την απαρτίζουν.  Ο  Πρόεδρος  της  Δημοτικής  Ενότητας  θα  εκλέγεται  έμμεσα από  το  Συμβούλιο, μεταξύ των μελών του. Ο Πρόεδρος θα συμμετέχει στο δημοτικό  συμβούλιο με  δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται θέμα της δημοτικής ενότητας.
Αρμοδιότητες των νέων δομών
Tο  ζήτημα  των  αρμοδιοτήτων  που  θα  απονεμηθούν  στις  νέες  δομές ενδοδημοτικής αποκέντρωσης είναι και το σημαντικότερο, καθώς από αυτό θα  κριθεί κυρίως ο ρόλος που θα παίξουν στην καθημερινότητα των πολιτών και,  επομένως, η ανάδειξη της σπουδαιότητάς τους ως θεσμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει το γενικό αποφασιστικό όργανο του Δήμου. Στα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων προτείνεται να περιέλθουν οι  εξής αρμοδιότητες:
Καταρχήν όλες οι αρμοδιότητες συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού  χαρακτήρα  που  έχουν  σήμερα  οι  δημοτικές  και  τοπικές  κοινότητες,  κάποιες από τις οποίες θα  χαρακτηριστούν αποφασιστικές. Ειδικότερα,  το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας θα  αποφασίζει για:
(A)
-Τη  συντήρηση  των  δημοτικών  οδών  και  γενικά  όλων  των  κοινόχρηστων χώρων της δημοτικής ενότητας
-Την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία της περιοχής
-Την εκτέλεση νέων έργων, εντός του νέου πλαισίου κατάρτισης και  υλοποίησης  του  τεχνικού  προγράμματος  και  του προϋπολογισμού  του  Δήμου,  σε  συμμετοχική  βάση, και  τη συντήρηση των παλιών.
-Την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων
-Τη  διοργάνωση  πολιτιστικών  εκδηλώσεων  και  γενικότερα  την  ανάπτυξη της περιοχής σε πολιτιστικά κ.α. θέματα
(B)
Όλες οι αρμοδιότητες  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι οποίες θα  ασκούνται  σε  επίπεδο  δημοτικής  ενότητας,  πλην  εκείνων  που  εκ  του  αντικειμένου  τους  πρέπει  να  περιέλθουν  στην  Εκτελεστική  Επιτροπή  ή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι αρμοδιότητες αυτές σχετίζονται με θέματα καθορισμού  χρήσεων  γης,  προστασίας  περιβάλλοντος ,  εφαρμογή  Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού κλπ, χωροθέτηση κοιμητηρίων κλπ.
(Γ)
Κάποιες γνωμοδοτικού και εισηγητικού προς το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτήρα αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής (οι οποίες θα ασκούνται πάντα  σε επίπεδο δημοτικής ενότητας), όπως ενδεικτικά :
-Η γνωμοδότηση για την αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών, που αφορούν αποκλειστικά τη Δημοτική Ενότητα
-Η εισήγηση για την αξιοποίηση της περιουσίας της Δημοτικής Ενότητας
Τέλος, χρήσιμη θα ήταν και η διερεύνηση της δυνατότητας να εισαχθεί η έννοια της κανονιστικής απόφασης –πλαίσιο. Με άλλα λόγια, η θεσμοθέτηση  της αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ισχύει και σήμερα, να  λαμβάνει κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τους γενικούς κανόνες-κατευθύνσεις για κάθε θέμα και οι οποίες θα εξειδικεύονται με επιμέρους κανονιστικές αποφάσεις που θα εκδίδει κάθε  Δημοτική Ενότητα για την περιοχή της.
Καταστατική θέση αιρετών των Δημοτικών Ενοτήτων
Ο  πρόεδρος  του  συμβουλίου,  εάν  έχει  την  υπαλληλική  ιδιότητα θα δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του 60 ημέρες. Τα  μέλη  του  συμβουλίου θα δικαιούνται  να  απουσιάζουν  από  την εργασία  τους  την  ημέρα  της  συνεδρίασης  του  συμβουλίου  δημοτικής ενότητας, εάν αυτή διεξάγεται σε εργάσιμη ημέρα και ώρα. Ο  πρόεδρος  θα  λαμβάνει  αποζημίωση,  το  ύψος  της  οποίας  θα  καθοριστεί από το συνολικό πλέγμα των αποφάσεων που θα ληφθούν για το θέμα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες».
πηγή:aftodioikisigr

Τετάρτη, Μαρτίου 08, 2017

Σχολικοί περίπατοι-Εκπαιδευτικές Εκδρομές-Επισκέψεις κτλ.

Με την απόφαση  υπ, αριθ 33120/ΓΔ4 , του Υπουργού Παιδείας, δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ 681/6 Μαρτίου 2017, καθορίζονται οι λεπτομέρειες για:
·             Σχολικούς περιπάτους
·             Εκπαιδευτικές Εκδρομές
·             Εκπαιδευτικές  και Διδακτικές Επισκέψεις
·             Εκπαιδευτικές Ανταλλαγές. Αδελφοποιήσεις
·             Ευρωπαϊκά προγράμματα –Προγράμματα διεθνών οργανισμών
·             Σχολικές αθλητικές δραστηριότητες, ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις κτλ

Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο ΦΕΚ http://i1.aftocdn.gr/mediafiles/2017/03/%CE%A6%CE%95%CE%9A.pdf


Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

 Για εμάς ‘’ Ημέρα της γυναίκας΄΄ είναι κάθε μέρα, Γιατί γυναίκα είναι: 

Η Μάνα  που στάθηκε στο πλευρό μας, που ζει μέσα μας κάθε μέρα της ζωής μας, είναι η Γυναίκα –Σύντροφος στον καθημερινό αγώνα, συνοδοιπόρος της ζωής, η αδελφή ψυχή και το μεγάλο στήριγμα της οικογένειας.
 Είναι το κοριτσάκι μας που μεγάλωσε, η χαρά μας που έγινε γυναίκα, μητέρα και ευτυχής γιαγιά, ναι γιαγιά που μεγάλωσε και μεγαλώνει των παιδιών της τα παιδιά. Η θεία μας που στάθηκε σαν δεύτερη μητέρα μας, έσκυψε στα προβλήματά μας, έγινε το φιλαράκι μας.
Όσο για την πεθερά , τι να πούμε για την πεθερά που αποκτά και ένα και δύο και τρία παιδιά από τα παιδιά της και έχει και μία και δύο και τρείς αγωνίες μαζί τους… και στέκεται σθεναρά ο σύνδεσμος αγάπης και φιλίας στην οικογένεια.
 Είναι η εργαζόμενη γυναίκα, πολλά υποσχόμενη, λιγότερα αμειβόμενη με πολλαπλές υποχρεώσεις σπίτι – δουλειά , προσφορά στην κοινωνία, στον τόπο , στο χωράφι, στο σχολείο, το εργοστάσιο, το γραφείο. Η δασκάλα , η καθηγήτριά μας, η συνάδελφος, η συνεργάτης… η άνεργη.

Ας δείξουμε σήμερα, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας με ένα φιλί και ένα λουλούδι !!!