Τετάρτη, Δεκεμβρίου 31, 2014

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξάνδρου Καχριμάνη

Με περίσκεψη και προβληματισμό αποχαιρετούμε σήμερα το 2014 και υποδεχόμαστε το 2015.

Το 2014 που έφυγε ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Στον επίλογό της μας επιφύλασσε τραγικά γεγονότα,  αλλά και τη δημιουργία ενός ρευστού πολιτικού κλίματος, που επηρεάζει τη ζωή όλων των Ελλήνων. 

Στη διάρκεια  του χρόνου που περάσαμε δοκιμάστηκαν για μια ακόμη φορά οι αντοχές της κοινωνίας μας.  Τορπιλίστηκαν οι θεσμοί, αλλά αναδείχτηκε  σε όλο το εύρος της η σημασία και η σπουδαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης.  

Υπήρξαν ασφαλώς και νησίδες ευχάριστων στιγμών και επιτυχιών. Σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αυτές  πρέπει να τις διευρύνουμε στο νέο χρόνο.

Η Ήπειρος,  πρέπει και οφείλει να το πράξει, να μπει ξανά σε πορεία ανάπτυξης.
Έχουμε βάλει ήδη τις βάσεις με το ΕΣΠΑ, οι δράσεις του οποίου ολοκληρώνονται μέσα στο 2015.
Είμαστε όμως πανέτοιμοι για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι   παραγωγικές δομές, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας,  να μετριαστεί ο εφιάλτης της ανεργίας τον οποίο βιώνουν πολλοί συμπατριώτες μας.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτείται σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, γνώση, συνεργασία, υπέρβαση των αγκυλώσεων και των νοοτροπιών που μας κράτησαν καθηλωμένους  επί χρόνια και για τις οποίες σήμερα  πληρώνουμε βαρύ τίμημα.
Από την πλευρά μας  και το 2015 θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αναγέννηση της Ηπείρου και τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της.
Η πρόοδος και η ανάπτυξη της περιφέρειάς μας, είναι αλληλένδετη και με τη συνολική πορεία της πατρίδας μας. Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε μέγιστο βαθμό ευθύνης, ώστε η πορεία προς την έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση να γίνει κατά τον πλέον ανώδυνο τρόπο.
Οι Έλληνες, οι Ηπειρώτες έχουν περάσει πολύ δυσκολότερες περιόδους και τα έχουν καταφέρει. Θα τα καταφέρουμε και τώρα.
 Εύχομαι το 2015, να χαρίζει Υγεία, προσωπική- οικογενειακή- επαγγελματική και συλλογική επιτυχία.
Στη δε πατρίδα μας, με τη δύναμη των πολιτών και την αλληλεγγύη των εταίρων μας,  να ξεπεράσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά


Δευτέρα, Δεκεμβρίου 22, 2014

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

   Καλήν ημέρα, άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού τη θεία γέννηση να πω στ΄ αρχοντικό σας.

Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει.
Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρεται η κτίσις όλη.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται , εν φάτνη των αλόγων
Ο βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων;

Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι το ‘’Δόξα εν υψίστοις΄΄,
Και τούτο άξιον εστί η των ποιμένων πίστις.

Εκ της Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα
Άστρο λαμπρό τους οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα.

Φθάσαντες εις Ιερουσαλήμ με πόθον ερωτώσι
που εγεννήθη ο Χριστός; 

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 18, 2014

Ιόνια Ποδηλατική Διαδρομή

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας αγκαλιάζει το ποδήλατο

             Ιδεώδη τόπο για τη μετακίνηση με ποδήλατο οραματίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου να γίνει ολόκληρος ο νομός Πρέβεζας. Με την έγκριση μελέτης «Δικτύου ποδηλατοδρόμων Νομού Πρέβεζας (Ιονία Διαδρομή)», προεκτιμώμενης αμοιβής 310.293,80 ευρώ με ΦΠΑ από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου το όραμα αυτό συγκεκριμενοποιείται και μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίησή του.

            Με προδιαγραφές «Ολλανδίας» θα αναπτυχθεί δίκτυο ποδηλατόδρομων σε ολόκληρο το νομό,  με θαυμάσιες διαδρομές, όπου οι ποδηλάτες θα μετακινούνται με ασφάλεια και θα απολαμβάνουν τις ομορφιές του τόπου μας δια ποδηλάτου. Αρχικά θα κατασκευαστεί μια παραλιακή διαδρομή, (Ιόνια Διαδρομή) η  οποία θα συνδέει την Πρέβεζα με την Πάργα, και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε πόλεις και κωμοπόλεις της Π.Ε. Πρέβεζας.
            Η δημιουργία αυτού του δικτύου ποδηλατικών διαδρομών θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της εναλλακτικής μετακίνησης, με ασφάλεια, είτε για καθημερινές μετακινήσεις είτε για μετακινήσεις αναψυχής. Επίσης, ταυτόχρονα, θα ικανοποιήσει μια σημαντική μερίδα επισκεπτών που συνυπολογίζουν στην επιλογή προορισμού διακοπών την δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο.
            Στόχος είναι να ενταχθεί η Ιόνια Διαδρομή  στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών  EuroVelo, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών και έχει αναπτύξει 13 μεγάλης απόστασης ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη. Το συνολικό μήκος αυτών των διαδρομών είναι πάνω από 60.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 20.000 χλμ είναι σε λειτουργία. 
            Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε σχετικά: «Ο νομός μας έχει φυσικές προϋποθέσεις για την χρήση του ποδηλάτου. Με την μελέτη αυτή, μπαίνουν βάσεις για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο ποδηλατικής μετακίνησης με αφετηρία το παραλιακό μέτωπο στο Ιόνιο. Αυτό θα προσφέρει στους ποδηλάτες μια εξαιρετική εμπειρία μετακίνησης με ποδήλατο και έναν εναλλακτικό τρόπο να απολαύσουν τα όμορφα τοπία μας. Η κατασκευή ποδηλατοδρόμων θα προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο, αλλά θα δώσει και επιπλέον ώθηση στον τουρισμό, γιατί υπάρχει στο εξωτερικό μια σημαντική μερίδα επισκεπτών που κάνουν ποδηλατικό τουρισμό, ή επιθυμούν στους τόπους που επιλέγουν, να υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο. Επιπλέον, το να μετατρέψουμε το νομό μας σε έναν ιδανικό τόπο για τη μετακίνηση με ποδήλατο, είναι ένα δείγμα πολιτισμού, έμπρακτης μέριμνας για το περιβάλλον και συνθηκών καθημερινότητας σε ανθρώπινη κλίμακα.»
Από το Δελτίο τύπου της Π.Ε Πρέβεζας

Ελπίζουμε στον μελλοντικό προγραμματισμό να ενταχθεί και η διασύνδεση της ορεινής ζώνης του Νομού,συνδέοντας αρχαιολογικούς (Νικόπολη -Κασσιώπη-Ζάλογγο- διαδρομή Σουλιωτών το 1803, μέχρι το Ιστορικό Σούλι, δια μέσω των χωριών Κορυφούλα- Σκαφιδωτή-Τσεκουράτι)με μια θαυμάσια διαδρομή μέσα από ένα υπέροχο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.


Κυριακή, Νοεμβρίου 23, 2014

Επίδομα σε πολύτεκνες Αγρότισες μητέρες

Επίδομα 1.000 ευρώ και τιμητικό έπαινο θα λάβουν από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), 450 πολύτεκνες μητέρες αγρότισες, οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Οργανισμού.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλους τους νομούς της χώρας, και η δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε οποιοδήποτε ΚΕΠ. 
Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων από τις πολύτεκνες αγρότισσες, ξεκινάει τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου και θα διατηρηθεί έως την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.
Για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων του ΟΓΑ στις πολύτεκνες, οι δικαιούχοι θα πρέπει:

- Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες, ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης

- Να έχουν, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, γεννήσει τουλάχιστον τέσσερα τέκνα, άγαμα, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα ή ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας

Κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης, να είναι κάτοχοι βιβλιαρίων υγείας ΟΓΑ σε ισχύ

«Για πρώτη φορά ο ΟΓΑ εφαρμόζει και υλοποιεί μέτρα προστασίας και στήριξης της αγρότισσας πολύτεκνης μητέρας, αναγνωρίζοντας τον Κοινωνικό και Εθνικό της ρόλο, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες» δήλωσε ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ  Αναδημοσίευση από : www.newsit.gr

Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2014

Νέος κύκλος δράσεων για την τουριστική προβολή της Ηπείρου

Με τη συμμετοχή στη 30η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης "Philoxenia" ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, για το τρέχον έτος το πρόγραμμα της Περιφέρειας  για την τουριστική προβολή της Ηπείρου  σε στοχευμένες και ανερχόμενες τουριστικές αγορές.
Πέραν αυτών, οι δράσεις  θα συνεχιστούν μέχρι τέλους του χρόνου, καθώς η Περιφέρεια  προγραμμάτισε δύο ακόμη εκδηλώσεις.
 Συγκεκριμένα:
·         Σε συνεργασία με το Γραφείο  Ε.Ο.Τ. Τουρκίας,  οργανώνεται  στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση επιχειρηματιών από την Ήπειρο με Τούρκους τουριστικούς πράκτορες,  στην οποία θα παραστεί ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
·         Σε συνεργασία με το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. Κύπρου, οργανώνεται εκδήλωση στη Λευκωσία, κατά την οποία από τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Τουρισμού κ. Στράτο Ιωάννου, θα γίνει συνολική παρουσίαση της Ηπείρου σε όλους τους τουριστικούς πράκτορες της Μεγαλονήσου.  
Άνοιγμα προς Ιταλία
Σημαντικό βήμα για την προώθηση του ορεινού τουρισμού της Ηπείρου, αποτέλεσε η  πενθήμερη επίσκεψη (12-16 Νοεμβρίου)  15  tour operators από την Ιταλία, η οποία οργανώθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. στο Μιλάνο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και μετά τις σχετικές επαφές που είχαν γίνει την περασμένη Άνοιξη κατά τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην Τουριστική Έκθεση της Νάπολι.
Από πλευράς της Περιφέρειας, τους Ιταλούς tour operators, υποδέχθηκαν  ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κ. Σιαράβας και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δ. Σιώλος, που αναφέρθηκαν στις δράσεις της Περιφέρειας για την τουριστική προβολή της Ηπείρου και την καθιέρωσή της σε προορισμό τεσσάρων εποχών.
 Η αποστολή των Ιταλών tour operators, επισκέφθηκε  ορεινούς προορισμούς,  ξεναγήθηκε σε αξιοθέατα και μνημεία, γεύτηκε τοπικά προϊόντα και  γεύσεις,  είχε  συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων και εκπρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών. 

  «Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στη διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην ιταλική αγορά και στη μείωση της εποχικότητας. Παρουσιάσαμε περιοχές που δεν τις ήξεραν ή τις ήξεραν λιγότερο, εξίσου όμως όμορφες με τις περιοχές που γνωρίζουν. Ήταν μια εμπειρία που τους άρεσε πολύ και σκοπεύουμε του χρόνου να την επαναλάβουμε και με δημοσιογράφους. Είμαστε αισιόδοξοι πως το ταξίδι αυτό θα φέρει αποτελέσματα στην ιταλική αγορά», τόνισε η Διευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ στην Ιταλία κ. Κυριακή Μπουλασίδου. 

 Οι Ιταλοί tour operators, αναχωρώντας από την Ελλάδα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμπεριλάβουν την ορεινή Ήπειρο σε πακέτα διακοπών, καθώς όπως ανέφεραν πολλοί συμπατριώτες τους ταξιδεύουν κι εκτός καλοκαιρινής περιόδου, ενώ ενδιαφέρουσες θεωρούν και τις διακοπές που συνδυάζουν ορεινούς και παραθαλάσσιους προορισμούς.  Μετά από  αίτημά τους, πριν αναχωρήσουν γα την πατρίδα τους,  επισκέφθηκαν επίσης τα Σύβοτα και την Ηγουμενίτσα.

 Για την άρτια φιλοξενία των Ιταλών tour operators ήταν σημαντική η συνεργασία των Δήμων Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων,  ξενοδοχείων του Μετσόβου και του  ZEN (Zagori Excellence Network).

 Αυξημένο ενδιαφέρον από Β. Ελλάδα

 Επιτυχημένη κρίθηκε και η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, με δικό της περίπτερο, στην  30η Τουριστική Διεθνή Έκθεση Philoxenia, που πραγματοποιήθηκε στις 13-16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

 Η τουριστική αγορά της Βορείου Ελλάδος, καθώς και των γειτονικών Βαλκανικών αγορών, αποτελούν μια από τις βασικές στοχεύσεις της Περιφέρειας, καθώς τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, η Ήπειρος  είναι μια από τις πρώτες επιλογές των Βορειοελλαδιτών για διακοπές τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε και από την  επισκεψιμότητα που  καταγράφηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας στη "Philoxenia", αλλά και από  το σημαντικό αριθμό συναντήσεων που έγιναν μεταξύ Ηπειρωτών επιχειρηματιών και τουριστικών πρακτόρων από τη Βόρεια Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση επισκεπτών προς περιοχές της Ηπείρου τους επόμενους μήνες.  
Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί τις εταιρείες: Γκλίναβος Α.Ε., Κατώγι, Στροφιλιά Α.Ε., Βιομηχανία Γάλακτος ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε., Βιομηχανία Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., Συνεταιρισμός Γυναικών Ιωαννίνων, Ποτοποιία Α. και Θ. Πράσσος Ο.Ε, και τα Ζαχαροπλαστεία Μάντζιος για την δωρεάν προσφορά προϊόντων  τους, που διανεμήθηκαν στους επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας. Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες της στα Χορευτικά Συγκροτήματα του Δήμου Ζίτσας και «Κωστελάτα»  για την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο πλαίσιο  της Έκθεσης.
Πηγή : Δελτίο Τύπου

 

 

 

Παρασκευή, Νοεμβρίου 07, 2014

Οι New York Times αναζητούν την σαγηνευτικότερη μουσική του κόσμου στην Ήπειρο

«Στις 20 Σεπτέμβρη του 1926, ο ελληνικής καταγωγής βιολιτζής Αλέξης Ζούμπας ηχογραφεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσικά κομμάτια που έχω ακούσει ποτέ.», αναφέρει η Amanda Petrusich των New York Times. Πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τη μουσική του μέσω του Cristopher King. Μέσα από μία τεράστια συλλογή βινυλίων, ο μουσικός παράγωγος της πρότεινε να ακούσει τον Ζούμπα. Είχε μάθει τόσο καλά το γούστο της, που ήταν σίγουρος ότι ο Έλληνας βιολιστής θα την μάγευε με το Ηπειρώτικο Μοιρολόι. Και δεν έπεσε έξω.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.lifo.gr/team/music/52768

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014

Εορτασμός επετείου 28ης Οκτωβρίου στην Πρέβεζα

Στον εορτασμό της επετείου 28ης Οκτωβρίου στην Πρέβεζα ,εκπροσώπησε την Κυβέρνηση  ο συγχωριανός μας Κωνσταντίνος Αρ. Τριάντης, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ,καθηγητής Πανεπιστημίου. Περισσότερα: http://www.pamepreveza.gr/

Κυριακή, Οκτωβρίου 26, 2014

Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας!

Αναδημοσίευση από: proionta-tis-fisis.com  Sep 26, 2013

Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας!
Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C,φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.
Σημείωσις: Τα χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ, προσέχουμε για να έχουμε!!
Το σωστό μάζεμα των χόρτων και γενικότερα των βοτάνων και τον καρπών, μας ΑΝΤΑΜΕΊΒΕΙ καθώς θα τα βρούμε εκεί και την επομένη χρονιά για να ξανά μπουν στο πιάτο μας και να συνεχίσουν να προσφέρουν απλόχερα τα άκρως ωφέλιμα δώρα τους!!! 
Αγκινάρα άγρια-Cynara cardunculus
Άλλες ονομασίες: Αγριαγκινάρα, αγκιναράκια, χαρακάκια 
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteracea
Πολυετές φυτό που φτάνει πάνω από 1 μέτρο ύψος. Βρίσκεται αυτοφυές σε όλες τις θερμές περιοχές της Ελλάδας, σε ακαλλιέργητα μέρη. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί, τα φύλλα και οι ανθοκεφαλές, την άνοιξη πριν ανθίσουν. Μαγειρεύονται βραστές με άλλα λαχανικά (αλλά πολίτα), αλλά και με κρέας. Οι μικρές ανθοκεφαλές μαγειρεύονται με αυγά ομελέτα και μπορούν να γίνουν και τουρσί.
Αγριοζοχός-Urospermum picroidesΆλλες ονομασίες: Πικρίθρα, ΚουφολάχανοΟικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
 
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20-50 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Το σχήμα τους και οι διαστάσεις των φύλων του δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα οδοντωτά και μακριά με παχύ κόκκινο μίσχο και κεντρικό νεύρο. Μαζεύεται από το Φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση των φύλλων είναι λίγο πικρή, τρώγονται ωμά σε σαλάτες, μαγειρεύονται μόνα τους βραστά με μπόλικο λεμόνι ή σε συνδυασμό με αρνί ή κατσίκι. Τέλος χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες.
Αγριοκαρδαμούδα-Capsella bursa-pastoris
Άλλες ονομασίες: Αγριοκάρδαμο, τζουρκάς, ραγιάς
Οικογένεια: Brassicaceae
 
Ετήσιο ή διετές φυτό (κοινό ζιζάνιο), που φτάνει περίπου μέχρι τα 40 εκατοστά ύψος. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους, σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα τους τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες μαζί με τα άνθη τους, για πιπεράτη γεύση.
Αντράκλα-Portulaca Oleracia
Άλλες ονομασίες: Γλιστρίδα, σκλιμίτσα, τρέβα, χοιροβότανο
Οικογένεια: Portulacaceae
 
 
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα για αυτό θεωρείτε και ζιζάνιο. Τα φύλλα της είναι σκουρωπά πράσινα, σαρκώδεις και παχιά. Λέγεται ότι αν μασήσεις μερικά φρέσκα φύλλα και τα βάλεις κάτω από τη γλώσσα σου ξεδιψάς. Έχει πολύ βιταμίνη C και σίδηρο και μια διατροφική έρευνα στην Κρήτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της, όπως και η τσουκνίδα βοηθάει την καρδιά (είναι το φυτό με τα περισσότερα ω3 λιπαρά).
Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Τρώγεται ωμή σαλάτα με λαδόξιδο και κρεμμύδια ή προσθέτετε στη ντοματοσαλάτα. Γενικά μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό. Μαγειρεύεται γιαχνί κατσαρόλας.
Δείτε περισσότερα: Γλιστρίδα (αντράκλα), ένα θεραπευτικό φυτό με ιστορία άνω των 2.000 ετών!

Ασφόδελος-Αsphodelus aestivus

Άλλες ονομασίες: Σπερδούκλι, ασπέρδουκλας, ασφεντυλιά, ασκέλα
Οικογένεια: Λειλιϊδών-Liliaceae
 
Ο ασφόδελος είναι πολυετές βολβώδες φυτό που φτάνει συνήθως ένα μέτρο ύψος (μέχρι 1,5). Τα φύλλα του ξεκινούν όλα από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας σχήμα V, έχουν γκριζοπράσινο χρώμα και στην κορυφή τους είναι μυτερά.
Τα άνθη έχουν χρώμα λευκό με καστανοκόκκινες ραβδώσεις στο κέντρο και σχηματίζονται πολλά μαζί στην κορυφή του κεντρικού στελέχους του φυτού. Οι καρποί είναι στρογγυλές κάψουλες. Ανθίζει από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο.
Οι ρίζες του μοιάζουν σαν δάχτυλο ή καρότο, έχουν χρώμα καφέ και είναι χυμώδεις. Τα φυτά σχηματίζονται από συστάδες λογχωτών φύλλων που μοιάζουν κάπως με τα φύλλα του κρεμμυδιού και φτάνουν μήκος συνήθως τα 50 εκατοστά.
Ο κοινός ασφόδελος συναντάται σε λιβάδια, βοσκότοπους, βραχώδη εδάφη, πεδιάδες, παρυφές των δρόμων, κήπους.
Στην Ελλάδα συναντάμε πέντε είδη. Σύμφωνα με το Θεόφραστο οι κόνδυλοι, οι βλαστοί και τα σπέρματα τρώγονται, ο δε Διοσκουρίδης τις αναφέρει τις ρίζες σαν θεραπευτικές.
Οι ρίζες του φυτού ξεραίνονται και βράζονται σε νερό, παράγοντας μια κολλώδη ουσία που σε μερικές χώρες ανακατεύεται με δημητριακά ή πατάτες για να φτιαχτεί ασφοδελόψωμο.
Στην Ελλάδα, το 1917 κατά τον αποκλεισμό και έπειτα κατά τη γερμανική κατοχή, πολλές οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας για τροφή τα ριζώματα του ασφόδελου.
Κατά καιρούς είχε χρησιμοποιηθεί ως συγκολλητική ουσία, για την παρασκευή αλκοόλ αλλά και ως αλοιφή κατάλληλη για κάθε πληγή.
Ένα είδος κόλας παράγεται από τους βολβούς του ασφοδέλου, οι οποίοι πρώτα ξεραίνονται και μετά αλέθονται. Οι τσαγκάρηδες τους κοπάνιζαν μέσα σε γουδί και έφτιαχναν μία πολύ ισχυρή κόλα, το τσιρίχιν, ιδανική για τα δέρματα.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, γιατί ανθίζει από νωρίς και δίνει τροφή στις μέλισσες.
Βλίτο–Amaranthus sp.
Άλλες ονομασίες: Βλίστρος, γλίστρος, γλίντρος, βλιταράκι 
Οικογένεια: Amaranthacae
  
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Αποτελεί μεγάλο ζιζάνιο στις καλλιέργειες γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Ο σπόρος του μπορεί να φυτρώσει και μετά από δέκα χρόνια. Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Πρέπει να το κλαδεύουμε συχνά για να πετάει από τα πλάγια πριν προλάβει να κάνει σπόρους. Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες. Φτιάχνεται μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιείτε και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα. 
 
Βολβοί-Mouscari comosumΆλλες ονομασίες: Κουρκουτσέλια, κρεμμυδούλες, σκυλοκρέμμυδα, ασκορδούλακας, σκορδούλακας, βροβιός Οικογένεια: Liliaceae
 
 
Πολυετή φυτά που φτάνουν τα 20 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε χέρσα αλλά και καλλιεργημένα μέρη. Ανθίζουν από Φεβρουαρίου έως Απρίλιο ανάλογα τις περιοχές. Τα βλαστάρια με τα άνθη τους τρώγονται τσιγαριστά σε ομελέτες. Οι βολβοί βράζονται για να ξεπικρίσουν και σερβίρονται με λάδι και ξύδι ή γίνονται καταπληκτικό τουρσί για μεζές!
 
 
 
 
 
 

 

Σίλυβο το μαριανό-Silybum marianum/Cardus marianus
Άλλες ονομασίες: Γαϊδουράγκαθο, κουφάγκαθο, κάρδος, σίλυβο.
Οικογένεια: Σύνθετα (Compositae).
Συγγενή είδη: Cnicus benedictus-αγιάγκαθο
 
Διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί. Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγκιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.
H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν οι αιχμηρές άκρες τους, το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο. Τα φύλλα είναι αρκετά παχιά και έχουν ήπια γεύση όταν είναι νέα, αλλά γίνονται πιο πικρά το καλοκαίρι με τη ζέστη. Μαγειρεμένα έχουν γεύση σπανακιού.
Τα κεφάλια του μπορούν να φαγωθούν όπως οι αγκινάρες πριν ανθίσουν, αλλά είναι πολύ πιο μικρά. Οι ξεφλουδισμένοι μίσχοι του τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι, είναι εύγευστοι και θρεπτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπαράγγι ή το ρεβέντι ή να προστεθούν σε σαλάτες. Τρώγονται καλύτερα την άνοιξη όταν είναι νέοι πριν σκληρύνουν. Οι ψημένοι σπόροι του είναι υποκατάστατο του καφέ.
Δείτε ακόμη: Γαϊδουράγκαθο, ο άγγελος της υγείας μας!
Ραπανίδα-Raphanus raphanistrumΆλλες ονομασίες: Άγρια ραπάνια, ραπανόβρουβαΟικογένεια: Brassicaceae
 
Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 60 εκατοστά Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους σαν ζιζάνιο. Τα φύλλα τους είναι πράσινα μακριά.
Τα τρυφερά φρέσκα φύλλα μαζεύονται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
Μαγειρεύονται βραστά για σαλάτα και τρώγονται με ξύδι ή λεμόνι, ή γίνονται τσιγαριστά με μυρωδικά.
Ζοχός-Sonchus oleraceus
Άλλες ονομασίες: Τσόχος, σφογκός 
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
 
 
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40-80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα οδοντωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.
Καλέντουλα-Calendula officinalis
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
  
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα πέταλα από τα άνθη της, από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Χρησιμοποιείτε σε δερματικές παθήσεις και σε φαγητά για να δίνει κίτρινο χρώμα και άρωμα.
Δείτε ακόμη:
 Καλέντουλα: ιδιότητες, χρήσεις και συνταγές!
Καλόγερος-Erodium cicutariumΆλλες ονομασίες: Περδικονύχι, χτενάκι, βελονιά, πιρουνάκιΟικογένεια: Geraniaceae
 
 
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύεται τρυφερός τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει.Χρησιμοποιείτε κυρίως σε πίτες αλλά και σε ομελέτες με λαχανικά.
Κάπαρη-Capparis spinosa
Οικογένεια: Capparaceae
 
Πολυετές φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει το καλοκαίρι και από αυτή μαζεύονται τα μπουμπούκια της πριν ανθίσουν. Ξεπικρίζονται σε νερό και διατηρούνται σε άλμη ή ξύδι αναλόγως πως τα θέλουμε. Χρησιμοποιείτε σε τουρσιά και σαλάτες.
Καρότο άγριο-Daucus carota
Άλλες ονομασίες: Δαυκί, παστινάκα, χαβούζι, σταφυλινάκι
Οικογένεια: Apiaceae
 
Διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Φυτρώνει παντού και είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα, όπως και του ήμερου (είναι και αντικαρκινικά). Χρησιμοποιούνται ακόμα σε χορτόπιτες για να δώσουν άρωμα (μυρίζουν περίπου σαν τον μαϊντανό). Τρώγεται και η ρίζα του, αλλά είναι πιο σκληρή και μικρή από του ήρεμου καρότου.
Καυκαλήθρα-Tordylium apulum
Άλλες ονομασίες: Μοσχολάχανο, καυκαλίδα, αγριοκουτσουνάδα 
Οικογένεια: Apiaceae
 
 
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.
Λάπαθο-Rumex sp.
Άλλες ονομασίες: Λάπατο, ξυνολάπατο, ξινήθρα, αγριοσέσκλο
Οικογένεια: 
Polygonaceae
 
  
Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 50 εκατοστά. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Έχει γύρω στα 5 είδη πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα.
Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος την άνοιξη. Μαγειρεύονται βραστά μόνα τους ή με κρέας και χρησιμοποιούνται για χορτόπιτες.
Μάραθος-Foeniculum vulgare
Άλλες ονομασίες: Μάλαθρο, φινόκιο 
Οικογένεια: Apiaceae
 
Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.
Δείτε ακόμη: Μάραθος και Μαραθόριζα (Φινόκιο)
.
Μολόχα-Malva sp.Άλλες ονομασίες: Μουλούχα, αμπελόχαΟικογένεια: Malvaceae
  

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 90 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τα φύλλα τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα, ή γίνονται ντολμαδάκια.
Δείτε ακόμη:
 Μολόχα «παύει τας ωδίνας»!

Μπόραγκο-Borago officinalis
Άλλες ονομασίες: Αρμπέτα, πουράντζα 
Οικογένεια: Boraginaceae
  
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε ακαλλιέργητους αλλά και καλλιεργημένους τόπους. Φυτρώνει από μόνο του στην νότια Ευρώπη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους εδάφους ακόμα και σε γλάστρες. Ανθίζει από την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Τα άνθη και τα φύλλα του τρώγονται σε σαλάτες και δίνουν μια δροσερή γεύση απαλή σαν του αγγουριού. Είναι φαρμακευτικό αλλά και μελισσοκομικό φυτό.
Προφυλάξεις: Τα φύλλα του αλλά όχι τα άνθη του, περιέχουν μικρές ποσότητες αλκαλοειδών που μπορούν να βλάψουν το συκώτι αν φαγωθούν σε μεγάλες ποσότητες.Όσοι έχουν προβλήματα συκωτιού θα πρέπει να το αποφεύγουν.

Μυρώνι (Κτενόχορτο της Αφροδίτης)-Scandix pectin veneris

Άλλες ονομασίες: Σκαντζίκι, κτενόχορτο της Αφροδίτης, μυριαλίδα
Οικογένεια: Apiaceae
 
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.
Ξινήθρα- Oxalys acetosella/ Oxalys pes‐caprae (ξινήθρα με διπλά άνθη)
Άλλες ονομασίες: Οξαλίδα 
Οικογένεια: Oxalidaceae
 
Τη ξινήθρα τη συναντάμε παντού, γιατί εξαπλώνεται πολύ εύκολα και μπορεί να γίνει ενοχλητικό ζιζάνιο. Περιέχει καλιούχο οξαλικό άλας και μπορεί να αποβεί δηλητηριώδης αν φαγωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Χρησιμοποιείτε σε σούπες, σάλτσες και χορτόπιτες σε μικρές ποσότητες, για να δώσει ξινή γεύση.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην επεκταθεί στο χωράφι σας γιατί εξαπλώνεται γρήγορα παντού, εξαφανίζοντας τα άλλα φυτά.
Οβριές-Tamus communis
Άλλες ονομασίες: Αβρωνιά, ομβριά, βεργιά 
Οικογένεια: Dioscoreaceae
Πολυετές αναριχώμενη κλιματίδα που φτάνει τα 4 μέτρα. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.
Τα τρυφερά βλαστάρια βράζονται ελαφρώς και τρώγονται με λάδι και ξύδι για ορεκτικό, αλλά γίνονται και τσιγαριστά με κρεμμυδάκι  Το ζουμί τους πίνεται και είναι διουρητικό.
Προσοχή! Δηλητηριώδες φυτό που περιέχει μια ουσία ερεθιστική για την επιδερμίδα.
Παπαρούνα-Papaver rhoeas
Άλλες ονομασίες: Κουτσουνάδα, κοκκινούδα 
Οικογένεια: Papaveraceae
  

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα Μαζεύεται ολόκληρη από το χειμώνα έως την άνοιξη πριν ανθίσει.
Τα φύλλα και οι βλαστοί βράζονται και τρώγονται σκέτα ή με άλλα χόρτα. Τι χρησιμοποιούμε ακόμα σε χορτόπιτες μαζί με άλλα μυρωδικά. 
 
Πετρομάρουλο-Lactuca serriolaΆλλες ονομασίες: ΑγριομάρουλοΟικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
 
Διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Φυτρώνει παντού σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχει χοντρό κεντρικό βλαστό με αγκάθια. Οι βλαστοί και τα φύλλα του περιέχουν γαλακτώδη χυμό, ο οποίος είναι ηρεμιστικός και φτιάχνει την διάθεση.
Το ώριμο μεγάλο φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Τα τρυφερά φύλλα του όταν είναι ακόμα μικρό, βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα. 
 
Ραδίκια άγρια-Cichorium intybusΆλλες ονομασίες: Πικροράδικο, πικραλίδαΟικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
  
Πολυετή φυτά που φτάνουν ένα μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.
Ρόκα (Αζούματο)-Eruca sativa
Άλλες ονομασίες: Αζούματο 
Οικογένεια: Brassicaceae
  
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά। Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες. Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.
Δείτε: Ρόκα: πικρή, αλλά ιδιαίτερα ωφέλιμη.
Σέσκουλο-Beta vulgaris
Άλλες ονομασίες: Σέσκλο, γλυκορίζι 
Οικογένεια: Chenopodiaceae
 
Πολυετές φυτό που φτάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα τους είναι σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό. Καλλιεργείται και γι αυτό μαζεύεται, άνοιξη και φθινόπωρο. Η γεύση τους είναι γλυκιά και τα τρυφερά φρέσκα φύλλα τους τρώγονται σαλάτα (σαν μαρούλι) μαζί με κρεμμυδάκι ή πράσο, λάδι και ξύδι.
Μαγειρεύονται κοκκινιστά μαζί με μυρωδικά και λαχανικά, μαζί με ρύζι (γίνονται σαν το σπανακόρυζο), και ντολμαδάκια. Φυσικά χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.
Σινάπι-Sinapis alba 
Άλλες ονομασίες: Αγριοσινάπια, σινιάβρη, βρούβες, γλυκόβρουβες 
Οικογένεια: Brassicaceae
 
 
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι πράσινα ανοιχτά.
Μαζεύονται τα φύλλα το φθινόπωρο έως την άνοιξη.
Τα φρέσκα τρυφερά φύλλα τους τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται με άλλα χόρτα σε χορτόπιτες.
Καλλιεργείται και για τους σπόρους του. Αλεσμένοι χρησιμεύουν στην παρασκευή μουστάρδας.
Δείτε: Το Σινάπι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες!
Σκόλυμος-Scolymus hispanicus L.
Άλλες ονομασίες: σκολιάμπρι, σκόλιαντρος, ασπράγκαθο
Οικογένεια: Αστεροειδών (Asteraceae)
 

Διετές ή πολυετές φυτό, που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Έχει βαθιά χοντρή ρίζα και χοντρό κεντρικό βλαστό. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και αγκαθωτά. Ανθίζει το καλοκαίρι και το βρίσκουμε παντού σε όλη την Ελλάδα σε ακαλλιέργητα εδάφη σε χαμηλό υψόμετρο.
Τα νέα τρυφερά φύλλα πριν γίνουν ακανθωτά και οι τρυφεροί βλαστοί του μαζεύονται από το χειμώνα έως την άνοιξη. Το φθινόπωρο μαζεύεται η ρίζα και οι σαρκώδες ράχες των φύλλων του.
Τα νέα φύλλα και οι βλαστοί του τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα.
Οι ρίζες και οι μίσχοι γίνονται σούπες ή μαγειρεύονται με κρέας. Επίσης μπορούν να βραστούν και να γίνουν τουρσί με ξύδι και λάδι. 
 
Σκόρδο άγριο-Allium sativumΆλλες ονομασίες: Σέσκλο, γλυκορίζιΟικογένεια: Chenopodiaceae
 
Πολυετές φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύετε ολόκληρο από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.
Σπαράγγια άγρια-Asparagus sp.
Άλλες ονομασίες: Σφαράγια, σπαραγγούδι, φρύγανο, κουτσαγρέλια 
Οικογένεια: Liliaceae
 
Πολυετές φυτά που φτάνουν το ενάμιση μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.
Τα τρυφερά πρώιμα βλαστάρια τρώγονται και ωμά σαν σαλάτα. Μαγειρεύονται ελαφρώς βρασμένα με λάδι και ξύδι για ορεκτικό και το ζουμί τους πίνεται και είναι διουρητικό. Με τα σπαράγγια γίνονται καταπληκτικές ομελέτες και σάλτσες για μακαρονάδα!
Στρύφνος-Solanum nigrum
Άλλες ονομασίες: Στρύχνος, βρομόχορτο, αγριοντοματιά 
Οικογένεια: Σολανίδη-Solanaceae
 
 
Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Το φυτό κυρίως στους καρπούς του περιέχει σολανίνη που είναι τοξική, αλλά με το βράσιμο γίνετε ακίνδυνη. Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές του όλο το καλοκαίρι. Το χρησιμοποιούμε κυρίως μαζί με βραστά τσιγαριστά λαχανικά, όπως τα βλίτα, τα φασόλια και τα κολοκυθάκια.
Ταράξακον το φαρμακευτικόν-Taraxacum officinalis
Άλλες ονομασίες: Αγριοράδικο, πικραλίδα, αγριομάρουλο
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
 
 
Πολυετές αυτοφυές φυτό που φυτρώνει σε όλο τον κόσμο και φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Το συναντάμε σε ακαλλιέργητους τόπους και σε χωράφια σαν ζιζάνιο. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από τους σπόρους του την άνοιξη. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά, ανόμοια μεταξύ τους και μικρότερα από το κοινό ραδίκι cichorium. Τα άνθη του ξεπετάγονται από μικρούς βλαστούς από τη βάση του φυτού είναι μικρά, οδοντωτά και έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αγριοράδικα μαζεύονται από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη και τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή βραστά, σκέτα ή με κρέας . Ακόμη τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λαχανόπιτες μαζί με άλλα χόρτα.
Τέλος το taraxacum είναι ισχυρό διουρητικό και μειώνει την ποσότητα των υγρών μέσα στο σώμα, αλλά αντίθετα με τα άλλα διουρητικά που προκαλούν απώλεια καλίου, τα φύλλα του περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου που τις παρέχουν στον οργανισμό. Η ρίζα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της πέτρας στη χολή.
Δείτε: Ταραξάκο ή πικραλίδα ή αγριοράδικο – το θεραπευτικό!
Τσουκνίδα-Urtica dioica
Άλλες ονομασίες: Αγκινίδα, κνίθα, τσούχνα
Οικογένεια: Urticaceae
 
Ετήσιο φυτό που μπορεί να φτάσει πάνω από ένα μέτρο. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύονται τα νέα φρέσκα φύλλα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει.
Τα φρέσκα φύλλα της τρώγονται βραστά σαλάτα ή τσιγαριστά με άλλα μυρωδικά.
Με τα φύλλα της και άλλα μυρωδικά φτιάχνονται καταπληκτικές τσουκνιδόπιτες!
Δείτε: Τσουκνίδα – Ιδιότητες και συνταγή τσουκνιδόσουπας!
Χηροβότανο-Helminthotheca echioides (L.) Holub(=Picris echioides)
Άλλες ονομασίες: Μυρμηγκοβότανο, χοιρομουρίδα
Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae
 
Ετήσιο ή διετές φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά.
Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και χνουδωτά, καλυμμένα με τρίχες. Τα κατώτερα φύλλα του είναι οδοντωτά και τα ανώτερα επιφυή. Το επάνω μέρος των φύλλων είναι γεμάτα με λευκές φλύκταινες (φουσκίτσες). Οι χήρες λέγεται, του έχουν μεγαλύτερη αδυναμία, από αυτό και το όνομά του. Τα νεαρά φυτά του μαζεύονται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Τρώγονται βραστά σκέτα με λαδολέμονο ή σε συνδυασμό με άλλα χόρτα.
Πηγή: www.ftiaxno.gr