ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ :ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ'' http://www.imerisia.gr
Να απαγορευθούν οι προσλήψεις συζύγων και συγγενών μέχρι και δεύτερου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους, θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Μάλιστα, δόθηκε ήδη εντολή στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ώστε να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία την προσεχή εβδομάδα, δηλαδή μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού, ώστε να εξεταστούν οι λεπτομέρειες για τη θεσμοθέτηση των περιορισμών που θα αφορούν στο καθεστώς προσλήψεων μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην κίνηση αυτή μετά και το νέο κρούσμα διορισμού συγγενικού προσώπου του α' αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ι. Τραγάκη, ο οποίος τοποθέτησε σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του την αδελφή του γαμπρού του, ο οποίος επίσης φέρεται να είναι προ ετών μόνιμος υπάλληλος της Βουλής.
Η «φάμπρικα» διορισμών συγγενικών προσώπων εν μέσω κρίσης με... σημαιοφόρο τον κ. Τραγάκη και... παραστάτες, μεταξύ άλλων, τον Β. Πολύδωρα, τον Φ. Πετσάλνικο αλλά και άλλους που κατά καιρούς φρόντισαν πρώτα απ' όλα να μπαίνουν στο ευρύτερο σπιτικό τους όσο περισσότεροι μισθοί από τον κρατικό κορβανά, προκάλεσε σάλο εντός και εκτός Βουλής.
Η υπόθεση Τραγάκη
Ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είναι πλέον από τους παλαιότερους κοινοβουλευτικούς με άνω των 30 ετών θητεία στη Βουλή, τον Αύγουστο του 2004 διόρισε ως μετακλητή υπάλληλο την κόρη του Αργυρώ (εργαζόταν στο γραφείο του από το 1992), η οποία στη συνέχεια με τις ευνοϊκές διατάξεις Σιούφα μονιμοποιήθηκε.
Σύμφωνα με κύκλους του α' αντιπροέδρου της Βουλής, ο γιος του δεν διορίστηκε ποτέ στο Κοινοβούλιο, κάτι που δεν ισχύει και για τη σύζυγό του, Εσμη Κρουστάλη - Τραγάκη, η οποία διορίστηκε με την ιδιότητα του δικηγόρου (έναν δικηγόρο διόρισε το κάθε κόμμα) ως μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή, προκειμένου να επεξεργαστεί το υλικό για την εξεταστική επιτροπή των TOR M1 (πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής ήταν ο Γ. Τραγάκης).
Τότε γνωρίστηκε με τον γιο του Γ. Τραγάκη και εν συνεχεία παντρεύτηκαν, ενώ η ίδια μονιμοποιήθηκε επίσης με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις Σιούφα.
Οι διορισμοί Τραγάκη συνεχίζονται με την έκδοση ΦΕΚ 381 με ημερομηνία 7/8/2012, με το οποίο ο Γ. Τραγάκης προχώρησε σε πρόσληψη τεσσάρων μετακλητών υπαλλήλων εκ των οποίων όμως η μία, η Καλλιόπη Λεοντή, είναι συγγενής του Γ. Τραγάκη και συγκεκριμένα αδερφή του γαμπρού του. Κι ο γαμπρός του ωστόσο (σύζυγος της κόρης του) αποκαλύφθηκε ότι έχει τακτοποιηθεί επίσης στη Βουλή.
Ο Αναστάσιος Λεοντής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προσληφθεί στο τέλος της δεκαετίας του 1980 στο Κανάλι του Πειραιά. Από το Κανάλι του Πειραιά αποσπάστηκε το 2004 στο Κανάλι της Βουλής και εν συνεχεία κι εκείνος μονιμοποιήθηκε «πατώντας» στις ευνοϊκές ρυθμίσεις Σιούφα. Εν ολίγοις τακτοποίησε ολόκληρη την οικογένειά του.
Επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τους «συγγενικούς» διορισμούς επιχείρησε αργά χθες το βράδυ ο Γ. Τραγάκης με δήλωσή του, επικαλούμενος την τυπική νομιμότητα, παρακάμποντας ωστόσο αν το νόμιμο είναι και ηθικό.
Ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η ανυπαρξία μέχρι τώρα νομοθετικής ρύθμισης για τον τρόπο επιλογής των μετακλητών υπαλλήλων έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να επιλέγουν τους συνεργάτες τους με βάση τα κριτήρια εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει συγκεκριμένους κανόνες σε αυτή τη διαδικασία, σταματάει μια πρακτική που δικαίως ή αδίκως έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις».
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 48 ΩΡΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Διόρισε την κόρη του. Εδωσε μετεκλογικό επίδομα 1.000 ευρώ στους υπαλλήλους
Της περίπτωσης Τραγάκη είχαν προηγηθεί κι άλλα κρούσματα συγγενικού βολέματος όπως αυτό του Β. Πολύδωρα, ο οποίος, μέσα σε 48 ώρες της πραγματικής θητείας του ως πρόεδρος της Βουλής (μετά τις πρώτες εκλογές, αφού μετά τις επαναληπτικές πρόεδρος του Σώματος τοποθετήθηκε ο Β. Μεϊμαράκης), «πρόλαβε», εκτός του να εγκρίνει στους υπαλλήλους της Βουλής μετεκλογικό επίδομα 1.000 έκαστος, να διορίσει και την κόρη του Μαργαρίτα, ως μετακλητή υπάλληλο στο γραφείο του.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, που διόρισε μετακλητή υπάλληλο τη μνηστή του ανιψιού του και γιου του εξάδελφού του Κωνσταντίνου Πετσάλνικου, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Μακεδνών.
Κολυμβήθρα του Σιλωάμ φυσικά αποτελεί η ρύθμιση Σιούφα, με την οποία άνοιξαν οι πόρτες της μονιμοποίησης για δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής.
Με βάση τη ρύθμιση μπορούσαν να μονιμοποιηθούν όλοι οι μετακλητοί ή αποσπασμένοι στα γραφεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των πρώην πρωθυπουργών, των αντιπροέδρων, του προέδρου και άλλων υπηρεσιών της Βουλής που προσελήφθησαν μέχρι τις εκλογές του 2009.
Η ρύθμιση
Η ρύθμιση είχε προκαλέσει και τότε σάλο, χαρακτηριζόμενη από πολλούς και ως διακομματικό ρουσφέτι, όμως οι εθνοπατέρες δεν συγκινήθηκαν, με αποτέλεσμα οι μονιμοποιήσεις να συνεχιστούν μέχρι και το 2010.
Ενδεικτικές περιπτώσεις της... χοάνης μόνιμων «συγγενικών» διορισμών μετακλητών υπαλλήλων που άνοιξε ο Δ. Σιούφας αποτελούν οι διορισμοί της κόρης, του κουνιάδου και του γιου του κουμπάρου του ίδιου, η ανιψιά του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Βαΐτση Αποστολάτου, η ανιψιά της Ελσας Παπαδημητρίου, η κόρη του πρώην υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη καθώς και της κόρης του κ. Πάγκαλου, που στη συνέχεια παραιτήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου