Τρίτη, Μαρτίου 03, 2015

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΑΥΓΗ-Παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, Πέμπτη 19 Μαρτίου

Αγαπητοί φίλοι,

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΑΥΓΗ στην Αθήνα, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, 8μμ, Στοά του Βιβλίου, Σταδίου και Πεσμαζόγλου 5.
Αν είστε στην Αθήνα θα χαρώ να σας δω και κυρίως να σας ακούσω. Αν όχι, με συγχωρείτε για την ενόχληση - και ίσως κάποιος φίλος ή γνωστός σας είναι!

Αυθεντικές μαρτυρίες («δεν έχω εξομολογηθεί παρά μία φορά στη ζωή μου· και τώρα η δεύτερη») προσώπων που ήρθαν αντιμέτωπα με τη χρόνια νόσο, παίζοντας το ρόλο αποκλειστικής νοσοκόμου, τη στιγμή που δεν έχουν ιδέα γι αυτό, τη στιγμή που η ιατρική μπερδεύει το ζην με το ευ ζην, και τη στιγμή που ψυχοκοινωνική υποστήριξη για τα πρόσωπα αυτά και για τις  οικογένειες δεν υπάρχει. («Θάθελα να βγάλω μια μεγάλη κραυγή που να φτάσει μέχρι τον ουρανό ψηλά. Μέχρι τον ουρανό ψηλά να φτάσει. Τέτοια μεγάλη κραυγή.»)



Τι τελικά είναι ένα σύστημα υγείας; Πώς καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας; «Μόνο καταλαβαίνουν αυτοί που το ζουν. Κανένας άλλος.» (Θάλεια). «Είμαι η δυστυχία που σπέρνει η Ιατρική· ακριβώς αυτό.» (Μαρίνα). «Η ζωή μου ήτανε το πιο φτηνό πράγμα· δεν τη σεβόμουνα τη ζωή μου.» (Μέλπω) «Όταν εκείνος βγήκ’ απ’ το νοσοκομείο, εγώ δεν είχα περίοδο.» (Χαρίτη) «Δεν είχα δικαίωμα να μην της δώσω τη δυνατότητα, αφού η επιστήμη την έδινε· για μένα δεν θα το ήθελα ποτέ!» (Κική) «Στις φίλες μου δεν έλεγα ποτέ ότι έχω πέντε αδέρφια· έλεγα ότι έχω τέσσερα.» (Φρύνη) «Θεέ μου, τι σού ’φταιξα και μ’ έκανες να βλέπω τον κόσμο μές από δυο παράθυρα;» (Αγλαΐα) «Αν δεν πάρω τώρα ψυχοφάρμακα, δεν θα πάρω ποτέ.» (Βαγγελίτσα) «Θεέ μου, ευχαριστώ που έφυγε πριν από μένα· γιατί θα τη φόρτωνα στο γιο μου πλέον.» (Βιργινία) «Καθόλου σαν ζευγάρι ζωή δε ζούμε.» (Ήρα) «Έγινα γιατρός για να γλιτώσω την οικογένειά μου από αυτό το σύστημα.» (Τερψιχόρη). «Είπα και ξανατολέω, απάν’ στην εγχείρηση.» (Αντριάνα) «Πρέπει οι καθηγηταί, κάποιος καθηγητής, να βγάλει ένα βιβλίο τέτοιο, ότι να...» (Λουκάς).

Η Μεγάλη Κραυγή είναι αυτό το βιβλίο. Δεν είναι μύθος. Είναι ιστόρημα πέρα κι από μυθιστόρημα. Είναι πραγματικότητα.

«Το πόνημα θεωρώ ότι πρέπει να γίνει διδακτικό εργαλείο για φοιτητές.» (Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας) «Προκλητικό για την ιατρική κοινότητα, ανακουφιστικό για τους ανθρώπους.» (εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού, ποιητής) «Εύχομαι να ανακουφίσει την ιατρική κοινότητα και να προκαλέσει τους ανθρώπους.» (κοινωνική λειτουργός)

Για τα θέματα που το βιβλίο ανοίγει στην ελληνική κοινωνία, ο συγγραφέας και οι εκδότης οργανώνουν Συζήτηση στη Στοά του Βιβλίου την Πέμπτη 19-3-2015 8μμ στο cafe Polis.

ΣΥΖΗΤΟΥΝ :
Παναγιώτης  Βιδάλης, νομικός, επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της  Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, εμπειρογνώμων στην Ε.Ε.
Νίνα Μαγκίνα, γιατρός, εντατικολόγος.
Μάρω Μπέλου, ψυχολόγος, MSc στην αντιμετώπιση του πόνου.
Σταυρούλα Τσινόρεμα, καθηγήτρια φιλοσοφίας και βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης.
ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ:
Καρολίνα Αλεξίου, ψυχολόγος, προσωποκεντρική συμβουλευτική.
ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ:
Ο συγγραφέας Γιάνης Δημολιάτης.
Ο εκδότης Δημήτρης Παντελής.

Η ενεργός συμβολή σας στη Συζήτηση είναι παραπάνω από αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου