Πέμπτη, Δεκεμβρίου 12, 2019

ΕΥΧΕΣ - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ



Χωριό της Ηπείρου που εδράζεται σε μια μικρή κοιλάδα ανάμεσα στις απολήξεις των οροσειρών των ορέων της Παραμυθιάς και του Σουλίου, μεταξύ των βουνοκορυφών Τούρλα 1081 μέτρα και Λαγού Ποδάρι 1091 μέτρα. Στα όρια των Νομών Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.


Το αρχικό όνομα ήταν Άνω Κορύτιανη και από 14/08/1919 αποτελούσε έδρα της κοινότητας Κορύτιανης μαζί με τους οικισμούς Κάτω Κορύτιανη και Αγόρανα .

Στις 19/10/1926 η έδρα της Κοινότητας Κορύτιανης, μεταφέρθηκε στον οικισμό Αγόρανα.
Την 02/05/1927 οι οικισμοί μετονομάστηκαν σε Άνω Σκαφιδωτή, Κάτω Σκαφιδωτή και Τρίκαστρο ενώ η κοινότητα μετονομάστηκε από Κορύτιανης σε Σκαφιδωτής, παραμένοντας με την ονομασία αυτή μέχρι την 14/05/1928 οπότε μετονομάστηκε σε κοινότητα Τρικάστρου.

Με την εφαρμογή του Καποδίστρια, 04/12/1997, αποτελούσε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Φαναρίου, Νομού Πρεβέζης, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου το Καναλάκι.
Από 1ης Ιανουαρίου 2011 , με την εφαρμογή του " Καλλικράτη" αποτελεί " Τοπική Κοινότητα Άνω Σκαφιδωτής" του νέου Δήμου Πάργας που έχει έδρα το Καναλλάκι.
(Στο χάρτη σημειώνονται τα σημεία ενδιαφέροντος και η Ιστορική διαδρομή Σούλι - Ζάλογγο)

Το χωριό συνδέεται με την έδρα του Δήμου το Καναλάκι και την Κάτω Σκαφιδωτή, με κοινοτικό δρόμο ασφαλτοστρωμένο μέχρι την Εκκλησία του Χωριού , ο οποίος συνεχίζει χωμάτινος μέχρι το χωριό Τσεκούρι και στη συνέχεια με άσφαλτο μέχρι τη γέφυρα Ποταμού Αχέροντα. Συνδέεται επίσης με χωμάτινο δρόμο με το Τρίκαστρο , τον οδικό άξονα Λούρος-Λάκα Σούλι , την Άνω Ράχη και με δασικό δρόμο με την Κορυφούλα. 

Περισσότερα για την ιστορία του χωριού, στα ΓΕΝΙΚΑ της παρούσας ιστοσελίδας.

Η Άνω Σκαφιδωτή τα τελευταία  χρόνια, χάρη σε κάποιους ΄΄  ονειροπόλους΄΄ έχει αλλάξει όψη και  έχει πλέον καλό Οδικό δίκτυο (εσωτερικό και εξωτερικό), Δίκτυο ύδρευσης σε όλα τα σπίτια και αναμονές στα εγκαταλελειμμένα /ερειπωμένα, Ανακαινισμένες τις  δύο εκκλησίες, Ανακαινισμένο το Δημοτικό σχολείο που λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο, Πλατεία περιφραγμένη / ηλεκτροφωτισμένη με τιμητική στήλη στον πεσόντα χωριανό μας στην Κύπρο, Μνημείο  Ηρώων.




Αν όλα αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει τότε που υπήρχαν και δίνονταν χρήματα  θα είχε άλλη τύχη το χωριό μας και δεν θα ερήμωνε.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως, αρκεί  ο Δήμος και η Περιφέρεια να αξιολογήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ορεινής ζώνης του Δήμου και συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό η εκτέλεση και διασύνδεσή  με ασφαλτοστρωμένο δρόμο Άνω Σκαφιδωτή –Τσεκούρι, τον καθαρισμό του μονοπατιού/ημιονικού δρόμου Σκόζα Σκαφιδωτών με Κορυφούλα και ενεργοποιηθεί  η ιστορική διαδρομή των Σουλιωτών το 1803 από το ΣΟΥΛΙ στο ΖΑΛΟΓΓΟ

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα  ανάπτυξης  του χωριού μας και της ορεινής ζώνης του Δήμου και οι νέοι μας που ξενιτεύονται ή είναι άνεργοι μπορούν με τα διάφορα προγράμματα να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό κτλ. ώστε να υπάρχει εκτός από τη θάλασσα και το βουνό με τις ιδιαίτερες ομορφιές και ασχολίες για τους τουρίστες όλες της εποχές του χρόνου

 Το χωριό μας  λόγω του υψομέτρου και  φυσικού περιβάλλοντος του πολύ καλού κλίματος, τις πάρα πολλές φυσικές ομορφιές , της γειτνίασης  με ιστορικά σημεία , τις μοναδικές παραλίες του Ιονίου και σε συνδυασμό με συλλογή αυτοφυών ή καλλιέργειας  αρωματικών φυτών, τη βιολογική κτηνοτροφία και καλλιέργεια δημητριακών το καθιστούν ιδανικό μέρος για ανάπτυξη αγροτουρισμού.
Παραθέτουμε λίγες φωτογραφίες

 Η Βασίλισσα των λουλουδιών και βοτάνων ΠΑΙΩΝΙΑ αυτοφυής στο βουνό Λαγοποδάρι.
Βελανιδοδάσος ΒΟΚΑΜΠΟΣ








Καλλιέργεια φακής (βιολογική)

 Πολιτιστικές εκδηλώσεις 



 Συνεστιάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο



Μετά το βουνό..μια βόλτα στις παραλίες.


 Λήψη φωτογραφίας απο Λακ(γ)οποδάρι
Λήψη φωτογραφίας από την άλλη πλευρά(από το Στενό)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου