Παρασκευή, Μαΐου 18, 2012

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΥ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 17 Μαΐου 2012
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω που είμαστε όλοι εδώ. Θεωρώ ότι είμαστε και πρέπει να είμαστε, όλοι μαζί, μια μικρή ομάδα που έχει καθαρά εγγεγραμμένη από το Σύνταγμα αποστολή. Η αποστολή αυτή
είναι να οδηγήσει με ασφάλεια και ηρεμία τη χώρα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν πολιτική κυβέρνηση, η οποία από εδώ και πέρα θα αναλάβει τις τύχες της χώρας.
Ωστόσο, δεν παραβλέπω την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αυτήν τη στιγμή, ο τόπος και για το θέμα αυτό θα σας μιλήσω αμέσως μετά. Προηγουμένως, θα ήθελα να πω δυο λόγια πώς αντιλαμβάνομαι εγώ την αποστολή μας αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε κληθεί να επιτελέσουμε το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Θα σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας εδώ. Ξέρω ότι πολλοί θυσιάσατε τις επαγγελματικές ασχολίες σας, την προσωπική σας ηρεμία, προκειμένου να επιτελέσετε ένα καθήκον, το οποίο επιβάλλεται, αυτή τη στιγμή, από τις περιστάσεις. Η επιλογή έγινε με κριτήρια των ικανοτήτων σας, την προσφορά του καθενός στον τομέα του και με το ήθος. Και θα ήθελα αυτό το διάστημα που θα είμαστε «στα πράγματα» κατά το κοινώς λεγόμενο, να δώσουμε το παράδειγμα με το ήθος και τη συμπεριφορά μας. Ειλικρινά, είναι κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος.
Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα προβλήματα λύνονται με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις νομοθετικές πράξεις και με τα πολλά λόγια. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στα πολύ λίγα λόγια, αλλά στο προσωπικό παράδειγμα. Και θα ήθελα τούτη εδώ η κυβέρνηση, πραγματικά, να δώσει ένα παράδειγμα μιας άλλης συμπεριφοράς, μιας συμπεριφοράς που θα την εκτιμήσει αυτή τη στιγμή ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός. Δεν πρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να προκαλέσουμε – η λέξη «προκαλέσουμε» ίσως είναι υπερβολικά βαριά, δεν βρίσκω άλλη λέξη αυτή τη στιγμή- αλλά πρέπει να είμαστε πολύ κοντά στην ευαισθησία και να έχουμε συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης και η χώρα μας. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, λοιπόν, προς την κατεύθυνση αυτή, αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα.
Ένα από αυτά που θα ήθελα να συμφωνήσουμε είναι να δηλώσουμε όλοι ότι από την κυβέρνηση αυτή δεν θα εκταμιευθεί οιοδήποτε ποσό από το δημόσιο ταμείο. Έχουμε όλοι κάποιες αμοιβές που παίρνουμε από την κυρία μας θέση, επομένως δεν βλέπω την ανάγκη για τριάντα μέρες να έχουμε κάποιες ειδικές απολαβές. Ακούω ευχαρίστως τις απόψεις σας πάνω στο θέμα αυτό.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης λέγοντας: Είμεθα απολύτως σύμφωνοι κύριε Πρόεδρε. Με το θέμα αυτό συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί.

Η προσωπική ζωή του καθενός και η συμπεριφορά πρέπει να είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Δεν θα ήθελα ούτε λιμουζίνες, ούτε πολλά ταξίδια, ούτε τέτοια πράγματα. Μπορούμε να αρκεστούμε στα ελάχιστα, σε αυτά τα οποία μας παρέχει αυτή τη στιγμή το δοκιμαζόμενο κράτος.
Επίσης, όπως είπα και στην αρχή, πρέπει να δουλέψουμε σαν μια σφιχτοδεμένη ομάδα, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφύγουμε τις φυγόκεντρες τάσεις. Θα ήθελα, οι κυρίες και οι κύριοι υπουργοί, εφόσον νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν κάποια δήλωση, να περιορίζονται στις δηλώσεις για θέματα της αρμοδιότητάς τους -πράγμα το οποίο είναι απολύτως κατανοητό- και όχι σε δηλώσεις για ευρύτερα θέματα και κυρίως σε δηλώσεις οι οποίες μπορούν να παρεξηγηθούν ή δηλώσεις οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν ότι ενέχουν κάποια κομματική διάσταση, και ως εκ τούτου να γίνουν αντικείμενο εκμεταλλεύσεως. Γι’ αυτό θα παρακαλούσα όχι πολλές δηλώσεις, περιττές συνεντεύξεις και κυρίως όχι δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν.
Όπως είπα και στην αρχή, είμαστε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και αυτό το πράγμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών, ίσως θα χρειαστεί να διαδραματίσουμε κάποιον πιο ουσιαστικό ρόλο, πάντοτε όμως μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος. Παραδείγματος χάριν, έγινε ήδη μια συζήτηση, εάν πρέπει ο Πρωθυπουργός να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο, τελικώς θα μεταβούν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φράγκος Φραγκούλης για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Και εντός των αμέσως προσεχών ημερών πρέπει να παραστούμε, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σταθμίζοντας, λοιπόν, όπως λέγουν οι νομικοί, τα πράγματα, έκρινα τελικά -και θα ενημερώσω για το θέμα αυτό τους κυρίους πολιτικούς αρχηγούς- ότι η παρουσία αυτή τη στιγμή ενός έστω και υπηρεσιακού Πρωθυπουργού στη χώρα είναι περισσότερο απαραίτητη με δεδομένο ότι η διπλωματική υπηρεσία - και όταν ενημερωθεί και ο κ. υπουργός Εξωτερικών- με διαβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα το οποίο να μπορεί να οδηγήσει σε κάποια κρίση.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, η οποία θα έλεγα ότι δεν είναι μια κλασική κατάσταση, την οποία συνήθως αντιμετωπίζει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και πράγματι εδώ τα όρια είναι πάρα πολύ δύσκολά ως προς το πώς πρέπει να κινηθούμε:
  • Το ένα όριο, βέβαια, είναι ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει. Δεν μπορεί να αποστεί άνευ λόγου και αιτίας γενικά από τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει και να δημιουργηθεί εκ του λόγου αυτού μία μείζων κρίση κατά το διάστημα αυτό. Άλλο θέμα βέβαια είναι, εάν συζητώντας, μπορεί ορισμένα μέτρα να τα αναβάλουμε. Και μην ξεχνάμε ότι μας παρακολουθεί όλη η Ευρώπη.
  • Το άλλο όριο είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κοινωνία. Η ανεργία καλπάζει. Τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται καθημερινώς. Οι επιχειρήσεις κλείνουν. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε κοντά στις ανάγκες του κόσμου. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια, είμαστε -όπως είπα- μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι η προσωπική συμπεριφορά όλων μας και του καθενός από μας, ας είναι το καλύτερο παράδειγμα στην κατάσταση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να οδηγήσουμε τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Με ασφάλεια και ηρεμία να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές και σε πολιτική λύση. Σας κούρασα και σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου