Τρίτη, Ιουλίου 31, 2012

ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ


Η κρίση χτύπησε και το χωριό μας και το ετήσιο ‘’ΑΝΤΑΜΩΜΑ’’ δεν θα γίνει
Στο χωριό μας είχε καθιερωθεί κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου ή την πρώτη του Αυγούστου, να γίνεται το ‘’ΑΝΤΑΜΩΜΑ’’ όλων των ξενιτεμένων   φίλων και συγγενών στο χωριό.
Μια εκδήλωση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού πριν 5 χρόνια και είχε μεγάλη επιτυχία, αφού  δίνονταν η ευκαιρία να ’’ ανταμώνουν ’’  συγγενείς  και φίλοι,  να ζωντανέψει το χωριό δίνοντας χαρά στους γονείς και παππούδες ,να χορέψουν και  να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική  απολαμβάνοντας  τα ντόπια  εδέσματα.
Η διοργάνωση των προηγούμενων χρόνων ήταν  άριστη και   η διασκέδαση κρατούσε μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες και όλοι δίναμε ραντεβού για την επόμενη χρονιά
Μεγάλη ήταν και η προβολή της εκδήλωσης και κατ’ επέκταση του χωριού μας, που από άγνωστο έγινε γνωστό, από τα ΜΜΕ. { Τ/V ΑΡΤΑ, Τοπικά ραδιόφωνα, έντυπο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο  κτλ}.
Δυστυχώς φέτος με απόφαση των διοργανωτών, λόγω της κρίσης, δεν θα γίνει το ‘’Αντάμωμα’’ και ίσως συνδυαστεί  με  μια από τις θρησκευτικές γιορτές της Παναγίας.
Η απόφαση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους καθόσον  είχε καθιερωθεί και όλοι το περιμένανε και γιατί  σκοπός της διοργάνωσης είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όσους είναι μακριά από τη γενέτειρα να έρθουν στο τόπο τους, να συναντήσουν συγγενείς και φίλους, να τιμήσουν τους προγόνους τους, να περπατήσουν στα γνωστά τους μονοπάτια, να θυμηθούνε τα παλιά και το κυριότερο  τα παιδιά τους να γνωρίσουν το χωριό τους το χωριό του παππού και της γιαγιάς.
Δεν είναι απαραίτητο να φέρουμε ακριβοπληρωμένες φίρμες , να ψήσουμε δεκάδες αμνοερίφια και να καταναλώσουμε εκατοντάδες  ποτά. Μπορούμε να γιορτάσουμε ακόμα καλύτερα και χωρίς έξοδα, αρκεί να προγραμματίσουμε  π.χ
·         Τρισάγιο για τους προγόνους μας, το πρωί στην Εκκλησία.
·         Περίπατος σε μια από τις μαγευτικές τοποθεσίες του χωριού.
·         Έκθεση παλαιών φωτογραφιών .
·         Ομιλία για θέμα  σχετικό με το χωριό.
·         Να τιμήσουμε κάποια/ον συντοπίτη μας.
·         Αναβίωση παλαιών εθίμων.
·         Διασκέδαση το βράδυ με τοπική ορχήστρα που σίγουρα θα είναι δωρεάν και γιατί όχι να τραγουδήσουμε και μόνοι μας όπως τα παλαιά χρόνια.
Εμείς οι ‘’Κορυτιανιώτες’’ σκληραγωγημένοι αγωνιστές της ζωής  έχουμε ξεπεράσει πολύ δύσκολα  ‘’ πέτρινα χρόνια’’.  Αντέξαμε τη φτώχεια και  την περιφρονήσαμε , θα βρούμε τον τρόπο  να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να ανταμώνουμε, να τραγουδάμε και να χορεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου