Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2012

Προτάσεις Συνεργασίας Περιφερειών Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας



Θερμή υποδοχή των προτάσεων για συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Στράτος Ιωάννου: «Το μέλλον βρίσκεται στη διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών και στη συνεργασία»
            Τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρειας Ηπείρου σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και την εξωστρέφεια των δύο περιοχών εντός και εκτός των συνόρων αποφάσισαν οι διοικήσεις των δύο Περιφερειών κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία πανελλαδικά, που έχει ως στόχο την προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
            Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης, κηρύσσοντας την έναρξη της σύσκεψης δήλωσε: «Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε με κάθε μέσο τέτοιου είδους συνεργασίες. Η Εγνατία Οδός αποτελεί το κοινό σημείο μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα σημείο που θα μας επιτρέψει να αλληλοβοηθηθούμε και να αναπτύξουμε δράσεις εξωστρέφειας στα κρίσιμα ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής και ανταγωνιστικότητας, με άξονες τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό», τόνισε Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Ηπείρου, με την πρωτοβουλία της οποίας οργανώθηκε η σημερινή σύσκεψη και αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά την έλλειψη πόρων, προκειμένου να αναδείξει το τουριστικό πρόσωπο των επτά περιφερειακών ενοτήτων διεθνώς.
            Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για συνεργασία πάνω στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και του εμπορίου έτυχε ιδιαιτέρως θερμής υποδοχής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα τουρισμού Στράτος Ιωάννου ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη φιλοξενία και τη διάθεση συνεργασίας και, ακολούθως, παρουσίασε τους βασικούς άξονες κοινής ανάπτυξης και των δύο Περιφερειών.
            «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μας ενώνουν, αλλά θα ήθελα να σταθώ σε τρία από αυτά: α) Ηπειρώτες και Μακεδόνες μοιραζόμαστε μία κοινή κουλτούρα φιλοξενίας β) οι περιφέρειές μας διακρίνονται από εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά τοπία και πλούσια πολιτισμική κληρονομιά. γ) Το τρίτο στοιχείο που μας ενώνει έχει να κάνει με τις υποδομές, αλλά και με τις δυνατότητες αμοιβαίας αξιοποίησής τους.
Για την Ήπειρο, η λειτουργία της Εγνατίας Οδού ανοίγει ένα ζωτικό δίαυλο επικοινωνίας ιδιαιτέρως προς τη βόρεια πλευρά της Ελλάδος ανάμεσα στις περιφέρειες μας και τους πολίτες.
Τώρα, πλέον, αμοιβαία, οι Ηπειρώτες μπορούν να έρχονται με ευκολία στη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία και αντιστοίχως οι Θεσσαλονικείς και οι Βορειοελλαδίτες να έρχονται στην Ήπειρο. Ο οδικός αυτός άξονας μπορώ να πω, ότι μας φέρνει πιο κοντά. Η Εγνατία δεν είναι ένα ποτάμι, που ρέει προς μία μόνο κατεύθυνση, αλλά αμφίδρομα.
Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικής σημασίας καθώς μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών από το εξωτερικό επιλέγει το «Μακεδονία» ως σταθμό για τις μετακινήσεις του προς την Ήπειρο και μάλιστα το προτιμά από αυτό της Αθήνας. Δεχόμαστε σημαντικό αριθμό πτήσεων charter από το εξωτερικό στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου στην Πρέβεζα, ενώ το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων εξυπηρετεί τις εθνικές πτήσεις.
            Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αποτελεί την μεγάλη πύλη εισόδου από την Ιταλία, τόσο για το εμπόριο όσο και για τον τουρισμό, ενώ αντιστοίχως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία στην ακτοπλοΐα και το εμπόριο.     Προετοιμαζόμαστε για το τουριστικό ρεύμα που θα δημιουργηθεί με την ολοκλήρωση,  εντός της επόμενης επταετίας,  του Δυτικού Άξονα των Βαλκανίων και με την απελευθέρωση της βίζας για τους  Τούρκους. Η ολοκλήρωση του άξονα θα μας φέρει πιο κοντά με την Αλβανία-Μαυροβούνιο-Κροατία-Σλοβενία και γενικότερα με την Βόρεια Ευρώπη. Ενώ η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού θα μας δώσει εύκολη πρόσβαση προς την Αθήνα και  την Πελοπόννησο .
 Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες θα  μπορούσαν να αποφέρουν πολλά αμοιβαία οφέλη.
Η λέξη κλειδί πρέπει να είναι «διασύνδεση - δίκτυο».
            Μέσα από τη σύσκεψη συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η Συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου-Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Τουρισμό στα ακόλουθα σημεία:       
            Αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Ήπειρο όπου πλέον θα συζητηθούν σε όλες τους τις λεπτομέρειες και θα εξειδικευτούν οι κοινές δράσεις, που θα αναληφθούν τόσο στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας:
 · Συνεργασία για κοινές δράσεις τουριστικής προβολής των Περιφερειών.
· Κοινή συμμετοχή των Περιφερειών σε επιλεγμένες εκθέσεις  για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
· Συνεργασία για την από κοινού έκδοση εντύπων και συνεργασία στο διαδίκτυο.
· Συνεργασία στον τομέα των Σχολικών εκδρομών, ώστε να κατευθύνονται από την  Ήπειρο στη Κεντρική Μακεδονία και από την Κεντρική Μακεδονία στην Ήπειρο.
· Συνεργασία στις Εκδρομές για επιβάτες κρουαζιεροπλοίων τόσο από Ήπειρο προς Κεντρική Μακεδονία, όσο και από Θεσσαλονίκη προς Ήπειρο.
· Διοργάνωση κοινών Κέντρων πληροφόρησης ταξιδιωτών στους σταθμούς συνόρων, αεροδρόμια, λιμάνια και διόδια.
           Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από την επίτευξη της συμφωνίας «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τη συνεργασία. Είναι γεγονός ότι ως τώρα οι δήμοι και οι νομαρχίες είχαν περιχαρακωθεί στο να κάνει ο καθένας τη δική του εκστρατεία στη διαφήμιση και την προώθηση. Η Περιφέρεια Ηπείρου δείχνει έμπρακτα εξωστρέφεια. Το μέλλον βρίσκεται στη διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών. Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πολλά κοινά πάνω στα οποία μπορούν να οικοδομήσουν μια σχέση συνεργασίας πάνω στον τουρισμό.»
            .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου