Παρασκευή, Οκτωβρίου 12, 2012

Βάζουν χέρι και στις συντάξεις του ΟΓΑ



Δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ το 2013 και όχι 7,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού «σφραγίζει» μέσα στις επόμενες ημέρες, έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Mάλιστα, όπως αναφέρουν τα Νέα, το βαρύτερο φορτίο θα κληθούν να φέρουν οι συνταξιούχοι, καθώς τα μέτρα που τους αναλογούν φθάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Το πρόσθετο αυτό ποσόν θα προέλθει:
1. Από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ (από τις οποίες πάντως δεν θα περικοπούν τα 30 ευρώ, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός).
2. Από την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (έναντι αρχικού σχεδιασμού για περικοπές 2%-10%).

Αυτά έρχονται να προστεθούν στην περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων, και βεβαίως στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Από τα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά και απασχολούσαν έντονα τις διαπραγματεύσεις μέχρι χθες ήταν το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αυξάνεται αντί να μειώνεται οδηγώντας στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η τρόικα ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εφέτος για να καλυφθεί το κενό αυτό.

Τελικά, μάλλον συμβιβάζεται με τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου