Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2019

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ



Φέτος είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε διακοπές στο χωριό μας πάνω από 1 μήνα και περάσαμε τόσο όμορφα που δεν  θέλαμε να φύγουμε ( μικροί και μεγάλοι) Κάνουμε μια μικρή περιγραφή και σημειώνουμε κάποιες διαπιστώσεις μας για ενημέρωση και προβληματισμό.

Ένα χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 600-700 μ περικλειόμενο από 2 οροσειρές, συνέχεια των Ορέων Παραμυθιάς τον Πλούτωνα από τη Δυτική πλευρά υψόμετρο 1012 και Βορειοανατολικά συνέχεια των  Ορέων Σουλίου το Λαγοποδάρι στο αυτό ύψος περίπου.

Το πράσινο οργιάζει και με τους υπάρχοντες δασικούς δρόμους και τα παλαιά μονοπάτια σου δίνουν τη δυνατότητα να  περπατήσεις και να απολαύσεις τις φυσικές ομορφιές 

Το χωριό έχει εξαίρετο κλίμα και είναι ιδανικό μέρος για διακοπές ή μόνιμη εγκατάσταση. Η απόσταση από το Καναλάκι , έδρα του Δήμου Πάργας, είναι 12 χιλιόμετρα και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και καλοδιατηρημένος, το εσωτερικό  οδικό δίκτυο σε καλή κατάσταση (αρκετό τμήμα τσιμεντοστρώθηκε πρόσφατα). Δίκτυο ύδρευσης σε όλα τα σπίτια και πρόβλεψη για τα ακατοίκητα/εγκαταλελειμμένα, καθώς και επί πλέον γεώτρηση για εφεδρική εξασφάλιση ύδρευσης

Το σχολείο έχει ανακαινιστεί εξοπλιστεί πλήρως και λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο και το γραφείο του δάσκαλου είναι το Γραφείο της Κοινότητας. Η έμπροσθεν πλατεία, με το Ηρώο και το μνημείο, περιφραγμένη με χώρους υγιεινής σκιερά πλατάνια και νυχτερινό φωτισμό  Οι  Εκκλησίες μας , Γενέσιον της Θεοτόκου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου  καλοδιατηρημένες /ανακαινισμένες και το νεκροταφείο περιποιημένο.

Το καφενεδάκι του χωριού φιλόξενο και περιποιημένο, η υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι μια φορά τη Βδομάδα και ο Ψωμάς 2 φορές τη βδομάδα για το ψωμί και λοιπά είδη μπακαλικής ενώ στο Καναλάκι υπάρχει πλήρης αγορά και το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.

Σε 25-30 λεπτά μπορούσαμε να πάμε σε μια από τις μαγευτικές παραλίες του Ιονίου από το Βράχο μέχρι την Πάργα και σε περισσότερο χρόνο για Λευκάδα μέχρι τα  Σύβοτα.  Δυνατότητα για επίσκεψη /εκδρομές στους αρχαιολογικούς /ιστορικούς χώρος της περιοχής (Νεκρομαντείο- Αχέροντα – πηγές Άδη- Σούλι – Ζάλογγο –Νικόπολη –Δωδώνηκτλ).

Απολαύσαμε τα νοστιμότατα ντόπια φαγητά  τις πίτες και τα φρούτα , όσο για διασκέδαση τοπικές φιλικές συγκεντρώσεις με φαγητό και τραγούδι καθώς και τα πανηγύρια.( ιδιαίτερα σημειώνω το ημερήσιο πανηγύρι-Αντάμωμα στην Παναγία  που απολαύσαμε τα νοστιμότατα καλοψημένα κατσικάκια και διασκεδάσαμε με παραδοσιακή Ηπειρώτικη κομπανία)

Το χωριό ζωντάνεψε και ακούστηκαν παιδικές φωνές να παίζουν στην πλατεία και γλέντια κυρίως αποχαιρετιστήρια μετά τις 15  Αυγούστου, αλλά σιγά σιγά οι ΄΄απόδημοι΄΄ άρχισαν να αναχωρούν για τις νέες εστίες τους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.


 Το παράπονο και η απορία του Προέδρου του χωριού είναι γιατί ,οι συνταξιούχοι τουλάχιστον, δεν έρχονται να μείνουν μόνιμα στο χωριό  αφού τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε  καλό οδικό δίκτυο με το Καναλάκι – νερό στα σπίτια με εξασφάλιση εφεδρικής τροφοδότησης, καλοδιατηρημένο εσωτερικό δίκτυο, Πνευματικό Κέντρο, πλατεία, φροντίδα για την 3 ηλικία και λοιπά  έργα υποδομής ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ότι με τις προσπάθειες που γίνονται για την επισκευή και ασφαλτόστρωση του δρόμου Άνω Σκαφιδωτή  –Τσεκούρι και τη διασύνδεση της ορεινής ζώνης του Δήμου Πάργας με την ενεργοποίηση/καθαρισμό του τμήματος Κορυφούλα- θέση Σκόζα Σκαφιδωτών το χωριό μας θα γίνει πόλος έλξης  για ανάπτυξη με δραστηριότητες αγροτοτουρισμού και παραθέρισης.
Ευχόμαστε καλή δύναμη στον πρόεδρο και τους λοιπούς συγχωριανούς μας που κρατάνε ΄΄ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ΄΄ και στους λοιπούς ΄΄απόδημους΄΄ συγχωριανούς μας να κοιτάξουν τι έχει γίνει στο χωριό να μελετήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και να αποφασίσουν /ενεργήσουν ανάλογα.

Πιστεύουμε ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος ΠΑΡΓΑΣ κ Ζαχαριάς Νικ ,  που τους ευχόμαστε καλή δημιουργική και επιτυχημένη θητεία ,θα εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα και θα υλοποιήσουν τις παραπάνω οδικές διασυνδέσεις προς όφελος ολόκληρου του Δήμου
.
ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ και  υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει το χωριό μας την Προστάτιδά του .
Παρακολουθείστε VIDEO από το Πανηγύρι και λίγες φωτογραφίες
https://www.youtube.com/watch?v=AdPDAqU_uZY





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου