Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022

ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ (ΠΖ) ΘΩΜΑΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

 


Ο Υπολοχαγός  Θωμάς Τριάντης του Γεωργίου και της Χρυσαυγής , γεννήθηκε το 1921 στην Άνω Σκαφιδωτή της τότε Κοινότητας Τρικάστρου του Νομού Πρεβέζης.

Ήταν ο μικρότερος της οικογένειας που αποτελείτο από οχτώ αδέρφια ,τέσσερα κορίτσια και τέσσερα αγόρια.  Μεγάλωσε στην Άνω Σκαφιδωτή  και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Από μικρός και πριν τελειώσει το Δημοτικό , έμεινε ορφανός από πατέρα.

Ακολούθησε τις Γυμνασιακές του Σπουδές, όπου και τις περάτωσε  στη Ζωσιμαία Σχολή  Ιωαννίνων . Το 1939  εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, προκειμένου να ακολουθήσει το σκληρό και επίπονο επάγγελμα του Αξιωματικού, το οποίο αγάπησε υπερβολικά

Στο διάστημα 1940-1946 συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και κατόπιν στον  Τακτικό Στρατό με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού, ως Διοικητής του 2ου Λόχου του 628 Τάγματος Πεζικού .

Συμμετείχε σε επιχειρήσεις τις περιοχές ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ,ΔΩΡΙΔΑΣ, ΓΚΙΩΝΑΣ,ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ, ΔΟΜΟΚΟΎ ,  ΜΕΤΣΟΒΟΥ και ΖΑΓΟΡΙΩΝ.

Από τις 15 Μαρτίου 1948 λαμβάνει μέρος  στις επιχειρήσεις στην περιοχή της ΠΑΡΓΑΣ και ΣΟΥΛΙΟΥ , μέχρι τις 28 Ιουλίου1948. Όταν όλα τα Τάγματα της Ταξιαρχίας συγκεντρώνονται στην περιοχή της ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ, έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στα υψώματα πλησίον του χωριού ΛΙΑ και στην ευρύτερη περιοχή της ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ .


Κατά τις  διάφορες επιχειρήσεις είχε τραυματιστεί δύο φορές στο αριστερό  του χέρι και  στις 19 Σεπτεμβρίου κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις στη ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ έπεσε μαχόμενος ηρωικά, σε υψόμετρο 1800 μέτρων.

Ο Υπολοχαγός Θωμάς Τριάντης ετάφη στη Πρέβεζα . Σήμερα τα οστά του βρίσκονται σε οικογενειακό τάφο στη γεννέτειρά του.

Ο θάνατος  βρήκε το Θωμά Τριάντη σε ηλικία 27 ετών και λίγες μέρες πριν τελέσει το γάμο του με την εκλεκτή της καρδιάς του . Υπήρξε μεγάλη απώλεια για το Στρατό και τους οικείους του .Ήταν άνθρωπος με απέραντη καλοσύνη , εύστροφος , δραστήριος, με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και αφοσίωση στην Πατρίδα, αγαπητός από τους προϊσταμένους , τους υφισταμένους, τους συγγενείς και φίλους του

Το έτος 1961 του  απενεμήθη το μετάλλιο της Εθνικής Αντιστάσεως

 


Η Πατρίδα τίμησε τον Υπολοχαγό Θωμά Τριάντη υψώνοντας την προτομή του στο Στρατόπεδο των Φιλιατών, το οποίο φέρει και το όνομά του, ως δείγμα ευγνωμοσύνης , για την προσφορά του στο βωμό του Έθνους .

 Κάθε χρόνο στις 19 Σεπτεμβρίου τελείται Μνημόσυνο στο Στρατόπεδο των Φιλιατών:

‘’ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ  ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ  ΘΩΜΑ ΤΡΙΑΝΤΗ’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου