Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟY ΧΩΡΟY ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΜΠ

 Οδικό χάρτη, πολύ συγκεκριμένο και με αξιοπιστία, που μας δείχνει πώς πρέπει να κινηθούμε, χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το ερευνητικό έργο που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον ιστορικό χώρο του Σουλίου και παρουσιάστηκε την Παρασκευή , 4 Νοεμ, στον ιστορικό τόπο σε ειδική εκδήλωση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η υπουργός, που παρέστη στην εκδήλωση, ανέφερε κατά την ομιλία της, πως και κατά το παρελθόν έχουν γίνει μελέτες, οι οποίες είτε δεν αξιοποιήθηκαν, είτε δεν κατέληξαν, όμως, σήμερα υπάρχει ισχυρή βούληση για την ανάδειξη και προστασία του ιστορικού χώρου.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε όλοι μαζί. Υπάρχει βούληση από την τοπική κοινωνία που είναι έτοιμη να συζητήσει, η δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να δώσει λύσεις, ο περιφερειάρχης, άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων… Το Υπουργείο Πολιτισμού, είμαστε εδώ μαζί με τον γενικό γραμματέα, έχει την πολιτική βούληση και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να κινούμαστε σε τέτοια δύσκολα θέματα, που όμως αφορούν μια Ελλάδα έξω από τις πόλεις, την οποία θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή, θέλουμε να αναπτύξουμε. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, γιατί μόνο έτσι, με αυτές τις περιοχές και αυτές τις περιοχές ζωντανές μένει ζωντανή και η Ελλάδα, αυτό είναι που μας ενδιαφέρει» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα, η κυρία Μενδώνη χαρακτήρισε τη μελέτη ως «πολύ καλό εργαλείο, ερευνητικό πρόγραμμα, που αποτελεί οδικό χάρτη πολύ συγκεκριμένο και με αξιοπιστία που μας δείχνει πώς πρέπει να κινηθούμε».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει εμπλοκή στο έργο και του υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι ο χώρος είναι ευρύτατος, και ως υποσύνολο αυτού υπάρχει και αρχαιολογικός τόπος. «Η ανταπόκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι θετική» είπε, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι είναι αναγκαία η βιώσιμη πρόταση για την περιοχή.

«Έχουμε ένα άυλο πολιτιστικό απόθεμα, μια ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας όταν μιλάμε για το Σούλι, να μπουν σε τάξη, πώς το ένα θα υποστηρίξει το άλλο χωρίς να το εμποδίσει, για να πούμε πώς θα καταλήξουμε σε μία βιώσιμη πρόταση για την περιοχή».

Το έργο του ΕΜΠ αναμένεται να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο θα στηθεί η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που θα υλοποιηθεί με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ και έχει προαναγγελθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ενώ παρών ήταν ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγακας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου Σουλίου: σχεδιασμός προστασίας και ανάδειξης» παρουσιάστηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Έλενα Κωνσταντινίδου.

Επιμέρους παρουσιάσεις θεματικών έγιναν από τον καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ Γεώργιο Πανταζή με θέμα «Σύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Τετραχωρίου», την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ελευθερία Τσακανίκα και τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Σμύρη με θέμα «Το κτιριακό απόθεμα του Τετραχωρίου, μελλοντική διαχείριση» και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ειρήνη Κλαμπατσέα, το μέλος ΕΔΙΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στέλλα Γιαννακοπούλου και τον ερευνητή του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του ΕΜΠ Βάιο Κώτσιο με θέμα «Κρίσιμα θεματικά πεδία διερεύνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου». Κατευθύνσεις για την ψηφιακή περιήγηση και ξενάγηση στην περιοχή έδωσε ο ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ενώ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις προοπτικές αναφέρθηκε, ο καθηγητής στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ Απόστολος Αρβανίτης. Τις εργασίες συντόνισε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου