Τρίτη, Ιουνίου 21, 2011

ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΩΡΑ ΕΛΠΙΖΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!



Η μοναδική ελπίδα για να γίνουν επιτέλους κάποια σημαντικά έργα ανάπτυξης στην Ήπειρο είναι, πλέον, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).Με τα Κρατικά ταμεία να έχουν «στερέψει» και με την Κυβέρνηση ανίκανη να διαχειριστεί ακόμη και έργα μικρού, σχετικά, προϋπολογισμού, το τέταρτο Κοινοτικό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) είναι πια το μοναδικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» για την περιοχή μας, σε μια περίοδο, που η λέξη ανάπτυξη κοντεύει, κυριολεκτικά, να ξεχαστεί! Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου που η διαχείριση του ΕΣΠΑ περνά στις αιρετές Περιφέρειες, θα πρέπει η ειδικά η Περιφέρεια της Ηπείρου, να κινήσει ταχύτατα όλες τις διαδικασίες για να απορροφηθούν τα 1,8 δισ. ευρώ του προγράμματος, στο οποίο εκτός της Ηπείρου, βέβαια, μετέχει η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα. «Θα πρέπει όλοι οι Φορείς και κυρίως η Περιφέρεια, να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να μείνει ούτε… ευρώ ανεκμετάλλευτο από το ΕΣΠΑ. Είναι η μόνη λύση για να βγει από το τέλμα η πολύπαθη περιοχή μας» σημειώνουν Ηπειρώτες.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…
Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο περιορίζεται τώρα μόλις στο 18,2%. Και αυτό, γιατί το Δημόσιο, που πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα με δικά του κεφάλαια, συχνά αδυνατεί να το κάνει! Έτσι, φαντάζει δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο, να επιτευχθεί ο φετινός στόχος της απορρόφησης, που είναι 35%.Ουσιαστικά, η μόνη λύση και η μεγάλη ευκαιρία της Ηπείρου είναι η αποκάλυψη που έκανε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του, προανήγγειλε την αναστολή της υποχρεωτικής ίδιας συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα προγράμματα του ΕΣΠΑ! Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα κονδύλια που υπάρχουν από το πρόγραμμα (και που πλέον θα είναι 100% Ευρωπαϊκά) θα εκταμιεύονται άμεσα, με αποτέλεσμα να ξεκολλήσουν επιτέλους σημαντικά έργα και να ενταχθούν νέα, αφού δεν θα απαιτείται η κρατική συμμετοχή!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ…
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο εκταμιεύονται κονδύλια και για το ΕΣΠΑ είναι, λόγω της κρίσης, πολύ προβληματικό. Αυτό άλλωστε, το βιώνουν στο… πετσί τους οι Ηπειρώτες, που βλέπουν για παράδειγμα τα έργα στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων (η αναμόρφωσή του χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα μετά την απένταξή του από το ΕΣΠΑ) να καρκινοβατούν. Σύμφωνα με στοιχεία, το πρώτο 5μηνο του έτους, εκταμιεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μόλις τα μισά, δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,4 δισ. ευρώ! Παράλληλα, μετά και τις χθεσινές συναντήσεις των Ευρωπαίων, στο πλαίσιο του Eurogroup, η Ε.Ε. θα καλύψει όλα τα κοινοτικά έργα έως το 2013, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ…
Δεν χωράει, λοιπόν, άλλη αναβολή και καθυστέρηση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο. Η Περιφέρεια καλείται, εν μέσω κρίσης, να αναλάβει πρωτοβουλίες για ώριμα έργα, που να αποσκοπούν στο κοινό όφελος και στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Έτσι, χρήσιμο θα ήταν να γίνει άμεσα μια ευρεία σύσκεψη, υπό την Περιφέρεια, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι Φορείς που διαχειρίζονται κονδύλια ΕΣΠΑ, για να κάνουν προτάσεις. Εξάλλου, τα χρήματα που απομένουν για την περιοχή είναι αρκετά και βεβαίως μπορούν να γίνουν κάποιες καίριες παρεμβάσεις, που να… πιάσουν τόπο.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ…
Πιο σημαντικός από ποτέ είναι και ο ρόλος των νέων Δήμων. Το ΕΣΠΑ είναι η μόνη ευκαιρία για έργα, αφού τα οικονομικά των περισσότερων Ο.Τ.Α. είναι άσχημα. Μάλιστα, λόγω και της γραφειοκρατίας, τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι λίγα και… ανασφαλή!«Πρέπει να αξιολογηθούν έργα προτεραιότητας για κάθε περιοχή. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Ενάμιση χρόνο πριν το τέλος του προγράμματος, δεν μπορούμε να αναβάλλουμε και άλλο την ένταξη έργων. Πρέπει να δράσουμε συλλογικά για να έχουμε αποτελέσματα» σημειώνουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο.

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ»…
Πάντως και η Ευρωπαϊκή Ένωση χτυπά «καμπανάκι» στην Ελλάδα για τα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Συνολικά στη χώρα, το ποσοστό φθάνει μόλις στο 19%! Η κύρια αιτία είναι η ανωριμότητα των έργων, αλλά και η αδυναμία υπουργείων, Δήμων κ.α. Φορέων να καταθέσουν προτάσεις, έτοιμες για δημοπράτηση και χρηματοδότηση. Από το σύνολο των 25,9 δισ. του ΕΣΠΑ έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα μόνο τα 4,9 δισ. ευρώ, αν και πέρασαν τέσσερα χρόνια από την έναρξη του ΕΣΠΑ και απομένουν μόνο δυο μέχρι την ολοκλήρωσή του (2007-2013).Για αυτό και η πρόταση του Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ, αν τελικά εφαρμοστεί, θα είναι «ένεση ζωής» για την Ήπειρο. Μια περιοχή που την έχει «χτυπήσει» βάναυσα η κρίση, αφού μεγάλα έργα προχωρούν με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία. Υπενθυμίζεται, ότι έχουν περάσει από την Ήπειρο στο παρελθόν πολλά Κοινοτικά Προγράμματα Στήριξης (το γνωστό «Πακέτο Ντελόρ», τα περίφημα Μεσογειακά Προγράμματα κ.α.), όμως από κανένα δεν εξαρτιόταν τόσο πολύ, όσο από το ΕΣΠΑ (το οποίο μάλλον θα είναι και το τελευταίο), το μέλλον της περιοχής.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
αναδημοσίευση από: epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου