Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2012

Ομιλία του Δημάρχου Πάργας κ. Αθ. Λιόλιου




 Μεταφέρουμε την ομιλία του Δημάρχου κ. Λιόλιου στη συνεδρίαση της Παράταξης ΄΄ Όραμα Ενεργών Πολιτών ΄΄

            Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 29% επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχα προειδοποιήσει δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.
            Εμείς οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη την τελευταία διετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες  γιατί τα δεδομένα της χώρας συγχωνεύσεις στο δήμο μας 92% νομικών προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων, όταν ο εθνικός μέσος όρος είναι 80%, δραματικές μειώσεις αιρετών. Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα άλλο φορέα της κεντρικής Κυβέρνησης.
            Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υποχρεώσεων που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτικών και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους και ευάλωτους.
            Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα ΄΄ βοήθεια στο σπίτι΄΄, το Δημοτικό παντοπωλείο κοινωνικής αλληλεγγύης αναγκαστικά οδηγούνται στο κλείσιμο καθώς επίσης και οι δραστηριότητες του κέντρου πολιτισμού του Δήμου μας και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
            Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο Δημόσιο φορέα που έχει ετοιμότητα, να δρα άμεσα και αποτελεσματικά με ένα πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ των  πολιτών? Εάν ΝΑΙ, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί άμεσα ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι’ αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στους Δήμους.
            Προσωπικά αρνούμαι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να γίνω  συμμέτοχος στην απαξίωση και τον εκφυλισμό όπως άλλωστε και η κοινωνία μας στην συντριπτική της πλειοψηφίας.
            Αγαπητοί συνάδελφοι, οι πολιτικές της Τρόικα και του μνημονίου τις οποίες έχει  υιοθετήσει η κυβέρνηση μας οδηγούν σε αδιέξοδα οικονομικά και σε κατάρρευση των δομών μας.
            Ο Δήμος μας συγκριτικά με τους άλλους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική κατάσταση κι αυτό εξαιτίας των επιλογών μας και της συνετής οικονομικής διαχείρισης.
            Αγαπητοί συνάδελφοι το νοικοκυριό, η διαφάνεια και η νομιμότητα ήρθαν στο επίκεντρο με μας και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να φύγουν η διαχείριση μας  να έχει νόμιμα χαρακτηριστικά, οι θυσίες των συνδημοτών μας δεν πρέπει να πάνε χαμένες γι’ αυτό επιβάλλεται ένταση των προσπαθειών μας και παραμέτρων εξοικονόμησης και εξορθολογισμό  των δαπανών μας.
            Μπροστά στο αυριανό δίλημμα να  παρακολουθούμε τον τόπο μας να καταστρέφεται και εμείς να παραμένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, απαντώ ότι δεν θα εγκαταλείψω ετούτη εδώ την ώρα τα κοινωνικά χαρακώματα αλλά με νέα δείγματα δράσεων για άλλη μια φορά θα βγάλω το βραχνά της χρεοκοπίας από τα κεφάλια μας μια κατάσταση στην οποία οδηγούν αυτοί που είναι με την Τρόικα χαλβάδες και με τον Λαό τσαμπουκάδες .
            Αγαπητοί συνάδελφοι αυτή την ώρα επιβάλλεται να πολιτευτούμε σαν να είναι η τελευταία μας φορά. Πρέπει να αγνοήσουμε το όποιο πολιτικό κόστος και την προσωπική μας αυτοδιοικητική  πορεία, προέχει η σωτηρία του τόπου μας.
            Στηρίζομαι σε σας ειλικρινά, η κοινωνία επέλεξε να σας έχω δίπλα μου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε επικαλούμαι όμως  το συμφέρον του τόπου μας και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Σε όποιον αδυνατεί να συμπορευτεί μαζί μας στη δύσκολη πορεία που μας περιμένει, τον παρακαλώ να μας διευκολύνει.
            Όποιος δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, την ανεργία, την εξαθλίωση, την απόγνωση και την απελπισία του κόσμου και ζητάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, παράκληση να μας διευκολύνει κι ας βάλουμε πλάτη όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου