Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2012

Στον εισαγγελέα οι συντάξεις ''μαϊμού''


Με εντολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έως αύριο, Παρασκευή 17 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να παραδώσουν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου όλες τις περιπτώσεις παράνομων συντάξεων. Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν τουλάχιστον 6.000 ύποπτες περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων και άλλες 1.014 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν το 2011.

Διακοπή 5.000 προνοιακών συντάξεων του Ο.Γ.Α.

Η διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) έστειλε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων. Το Ταμείο διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους για την πορεία των ύποπτων συντάξεων. Επίσης, ο Οργανισμός προχώρησε στη διακοπή πληρωμών περίπου 5.000 προνοιακών συντάξεων, ύψους 360 ευρώ, που εισέπρατταν αλλοδαποί οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή.

Ι.Κ.Α.

Στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), κατά τη διάρκεια της απογραφής, 7.500 άτομα δεν προσήλθαν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, με τη διοίκηση του ιδρύματος να κάνει λόγο για 5.000 ύποπτες περιπτώσεις. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι 2.500 άτομα έπαιρναν τη σύνταξη θανόντων δικαιούχων, ενώ μόνο 58 περιπτώσεις έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη.

Ο.Α.Ε.Ε.

Μέχρι αύριο, Παρασκευή, θα έχουν παραδοθεί στον εισαγγελέα και τα στοιχεία που αφορούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), σύμφωνα με τα οποία στην απογραφή που πραγματοποίησε το Ταμείο το 2010 δεν εμφανίστηκαν 150 δικαιούχοι συντάξεων, ενώ στη Δικαιοσύνη έχουν ήδη παραπεμφθεί 80 υποθέσεις.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι και στις αναπηρικές συντάξεις

Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε ακόμα δύο κατηγορίες: στους υγιέστατους ασφαλισμένους που παίρνουν αναπηρική σύνταξη και σε όσους δεν έχουν δηλώσει τα χρήματα που λαμβάνουν από τις συντάξεις στην εφορία. Οι έλεγχοι σε πρώτη φάση γίνονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων.

Εισοδήματα σε Ε.Τ.Α.Α. και Ο.Α.Ε.Ε.

Σημαντικές φορολογικές παραβάσεις από συνταξιούχους που «ξέχασαν» να δηλώσουν τα εισοδήματά τους στην εφορία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο του Κέντρου Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕ.Π.Υ.Ο.). Εκτιμάται πως το όφελος για τα Ταμεία μπορεί να φθάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) και στον Ο.Α.Ε.Ε. (ΤΕΒΕ) και μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθεί και στο Ι.Κ.Α.. Πάντως, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει καμία παρανόμως χορηγηθείσα σύνταξη.

Δίκες-εξπρές και για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

Και οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν προσεχώς στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, αφού είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου, το οποίο προβλέπει διαδικασίες για δίκες-εξπρές των επίορκων. Mε τις νέες ρυθμίσεις οι υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο θα περνούν από τον εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί άμεσα δίωξη και θα πηγαίνουν κατευθείαν σε ανακριτική διαδικασία.

Στο στάδιο αυτό θα αναλαμβάνει ο πρόεδρος Πρωτοδικών και θα πρέπει μέσα σε σύντομο διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες, να αποφαίνεται για κάθε υπόθεση.

Στη διάρκεια της διερεύνησης θα μπορεί να διαταχθεί άρση του φορολογικού, τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου καθώς και να ζητηθεί η δέσμευση λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου