Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2013

Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας θα εφαρμόσει και φέτος πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους.
            Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα είναι:
Άνω & Κάτω Ρευματιά, Άνω Ράχη, Αρχάγγελος, Βρυσούλα-Τρίκαστρο, Δεσποτικά, Εκκλησιές, Θέμελο, Καμαρίνα, Κανάλι, Καστροσυκιά, Κρυοπηγή, Λούρος, Μεγαδένδρο, Μιχαλίτσι, Μυρσίνη, Μύτικας, Ν. Σαμψούντα, Ν. Σινώπη, Νικόπολη, Ριζά, Σκιαδάς, Σφηνωτό, Φλάμπουρα, Χειμαδιό, Ωρωπός
            Εν όψη της έναρξης των ψεκασμών γνωστοποιούνται στους ελαιοκαλλιεργητές των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος τα εξής:
  • Πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της υπηρεσίας στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και τις ανακοινώσεις που αναρτούν οι εργολάβοι στις τοπικές κοινότητες για να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες ψεκασμού των περιοχών τους.
  • Οι ψεκασμοί γίνονται πρωινές ώρες και ενιαία σε όλη την περιοχή κάλυψης. Αιτήματα για διαφορετικές ημέρες/ώρες σε συγκεκριμένα κτήματα δεν εξετάζονται.
  • Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα ελαιοκτήματα για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να έχουν μεριμνήσει τα κτήματα να είναι καθαρά και προσβάσιμα, οι δε είσοδοι θα πρέπει να είναι εμφανείς. Κτήματα κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για ελκυστήρα (ή για ψεκαστές στα διαμερίσματα που προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
  • Σε κτήματα μέσα στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή, μελισσοσμήνη, σκύλοι κλπ) δεν γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη του κτήματος.
  • Σε όποιο κτήμα δεν είναι επιθυμητός ο ψεκασμός θα πρέπει με ευθύνη του ιδιοκτήτη να υπάρχει σχετική σήμανση (ταμπέλα) σε εμφανές σημείο στις προσβάσεις του κτήματος.
  • Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στα κτήματά τους για να καθοδηγούν και να βοηθούν τα συνεργεία ιδίως σε περιπτώσεις ιδιαιτερότητας στην πρόσβαση (πχ απομονωμένα κτήματα).
            Παρακαλούνται όλοι να συνεργαστούν με την υπηρεσία μας και τα συνεργεία με οποιοδήποτε τρόπο για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του προγράμματος.
Ο Αν. Προϊστάμενος
                                                                                                                              της Δ/νσης
 
Ι. Αυγέρης     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου