Πέμπτη, Νοεμβρίου 21, 2013

Διαγωνισμοί για δίκτυα WiFi ίντερνετ στην ύπαιθρο

Δημοσιεύθηκε: www.sofokleusin.gr  21 Νοεμβρίου 2013, 01:25 
Διαγωνισμοί για δίκτυα WiFi ίντερνετ στην ύπαιθρο
«Γρήγορο δωρεάν WiFi ίντερνετ σε όλη την Ελλάδα μέχρι το 2015», υποσχέθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς - και όπως αποδεικνύεται τώρα δεν ήταν μια "κούφια" εξαγγελία. Το θέμα είχε μελετηθεί, υπήρξε προετοιμασία και το σχέδιο μπαίνει τώρα σε εφαρμογή: Προκηρύσσονται σήμερα διαγωνισμοί για τη δημιουργία δικτύων και υποδομών, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του μεθεπόμενου έτους. Το ίντερνετ δεν θα είναι βέβαια δωρεάν, ούτε  θα καλύπτει όλες τις περιοχές της΄χώρας, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Θα είναι όμως φθηνό και θα καλύπτει περίπου το 40% της υπαίθρου - κυρίως περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλα δίκτυα.
Σήμερα θα δημοσιευθούν οι προκηρύξεις για τρεις διαγωνισμούς στους οποίους έχει χωρισθεί το συνολικό έργο «Rural Broadband, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Περιοχές». Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε τρεις ξεχωριστές εργολαβίες των 44,5 εκατ. ευρώ, 56,5 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα παρέχονται ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.  Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, θα γίνει εφικτή η πρόσβαση των κατοίκων πολλών απομονωμένων περιοχών σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η χορήγηση βεβαιώσεων και εγγράφων με ηλεκτρονικές αιτήσεις των πολιτών κλπ.
Ακόμη, αναμένεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές που ως σήμερα ήταν αποκλεισμένες, λόγω ανεπαρκών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός θα ενισχυθούν σημαντικά με την προσέλκυση περισσότερων και υψηλότερου επιπέδου τουριστών, που θα αξιοποιούν την ευρυζωνική σύνδεση ως μια βασική υπηρεσία που θα απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, με αξιοπιστία, ασφάλεια και ποιότητα.
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών Μ. Δασκαλάκης, δήλωσε πως «το έργο αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, διασύνδεει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και προωθεί την ανάπτυξη των ευαίσθητων αυτών περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και κοινωνικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου