Το καλαμπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος, είναι γνωστό για τα πολλά θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Είναι από τα πιο δημοφιλή σιτηρά παγκοσμίως και αποτελεί βασική τροφή σε πολλές χώρες του κόσμου.
Από τις βασικές του λειτουργίες είναι η προστασία που παρέχει στο πεπτικό μας σύστημα και οι αντικαρκινικοί του παράγοντες λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, τα οποία λειτουργούν και προληπτικά ενάντια στην νόσο του Alzheimer.
Τα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, τη μείωση της υπέρτασης καθώς και διαφόρων ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα κατά τη γέννηση.
Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά μερικά από τα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία μας:
1)      Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή καλών θερμίδων.
2)      Προλαμβάνει τις αιμορροΐδες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα.
3)      Είναι πλούσια πηγή βιταμινών Β, θειαμίνης και νιασίνης, δυο συστατικών απαραίτητων για την διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Επιπλέον περιέχει βήτα-καροτίνη που μαζί με την βιταμίνη Α, αποτελούν απαραίτητο συνδυασμό για τη διατήρηση της καλής όρασης και του υγιούς δέρματος. Τέλος, οι πυρήνες του καλαμποκιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την σωστή και υγιή ανάπτυξη.
4)      Είναι πηγή παντοθενικού οξέος το οποίο είναι απαραίτητο και περιέχει τους απαραίτητους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπίδια για το σωστό μεταβολισμό του οργανισμού μας.
5)      Παρέχει απαραίτητα για τον οργανισμό μας ανόργανα άλατα, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό. Επίσης περιέχει ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο.
6)      Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο και είναι πηγή οξέων όπως το φερουλικό οξύ, ο οποίος είναι επίσης ένας αντικαρκινικός παράγοντας.
7)      Έχει αντιαθηρωματική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, εμποδίζοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
8)      Αποτρέπει την αναιμία, καθώς η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ που περιέχονται στο καλαμπόκι δρουν στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία προκαλείται από την έλλειψη αυτών των βιταμινών.
9)      Μειώνει την LDL χοληστερόλη του πλάσματος, μειώνοντας την απορρόφηση της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό.
10)   Προστατεύει κατά του διαβήτη και της υπέρτασης, καθώς οι πυρήνες του καλαμποκιού βοηθούν στη διαχείριση του μη-ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη (NIDDM), ενώ λόγω της παρουσίας των φυτοχημικών φαινολικών που περιέχονται σε ολόκληρο το καλαμπόκι, δρουν και ενάντια στην υπέρταση.
11)   Έχει καλλυντικά οφέλη, ειδικότερα σε δερματικά προβλήματα όπως εξανθήματα και ερεθισμοί.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από: LightLife