Παρασκευή, Νοεμβρίου 24, 2017

25 Νοεμβρίου 2017 Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Περισυλλογής


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-11-2017

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
25 Νοεμβρίου 2017 Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Περισυλλογής
Η 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, και ότι απαιτείται συνεχής κινητοποίηση και δράση για την εξάλειψη του φαινομένου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής SOS 15900, τα οποία αποκαλύπτουν δυστυχώς μόνο μέρος της ζοφερής πραγματικότητας, καταγράφηκαν 5041 τηλεφωνικές κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα καταγγελιών έμφυλης βίας. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά διαπιστώθηκε, από τα καταγεγραμμένα δεδομένα, ότι τα περιστατικά αφορούν σε γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, χήρες, όλων των ηλικιών από 15 έως άνω των 65. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο προβαίνει στις καταγγελίες έχει ολοκληρώσει σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ επίσης η πλειοψηφία των καταγγελιών έγινε από Ελληνίδες και ένα μικρό από μετανάστριες.
Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και την εξάλειψη των συνεπειών τους, οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι οι πολίτες, να αποκηρύξουμε και αντισταθούμε σε κάθε πράξη βίας. Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη όχι ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο αλλά ως αφορμή και κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία.
Το μήνυμα «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ»,… μίλησέ μας! είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι συμβουλευτικές δομές και οι ξενώνες φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, είναι στη διάθεση όλων των γυναικών, να τους συμπαρασταθούν και να τις καθοδηγήσουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου