Κυριακή, Νοεμβρίου 19, 2017

Πρόταση για τη διασύνδεση ορεινής ζώνης Δήμου Πάργας

Δημοσιεύουμε για ακόμη μια φορά , πρόταση που προτείνουμε για 10 χρόνια τώρα στους διάφορους φορείς αλλά.........δυστυχώς.

ΕΡΓΟ:  Κατασκευή και σήμανση  ιστορικού μονοπατιού  Σκαφιδωτών- Κορυφούλας
Στόχος η τουριστική αναβάθμιση  της  περιοχής-Διασύνδεση ιστορικών –Αρχαιολογικών και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχών.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και σήμανση  τμήματος  2,5 χιλιομέτρων περίπου ,του ιστορικού μονοπατιού που ακολούθησαν οι Σουλιώτες το 1803, από το Σούλι στο Ζάλογγο, από τη θέση Σκόζα Σκαφιδωτών μέχρι το χωριό Κορυφούλα.
Το μονοπάτι αυτό  διέρχεται μέσα από ένα υπέροχο  τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους , με αιωνόβιες βελανιδιές , δίπλα από τη  μοναδική χαράδρα του Κάκαβου ( Ιστορικού Περιφλεγέθοντα ποταμού)
Το έργο αφορά στην κατασκευή και σήμανση του μονοπατιού , με στόχο την ανάδειξη και προσέλκυση επισκεπτών (πεζοπόρων, συλλόγων , φίλων του δάσους ),μετακίνηση των κτηνοτρόφων, εκμετάλλευση του δασικού πλούτου , την αισθητική αναβάθμιση, την  ευρύτερη ανάπτυξη και προαγωγή του ορεινού τουρισμού στην ορεινή ζώνη του Δήμου Πάργας  και  ενεργοποίηση της ιστορικής διαδρομής των Σουλιωτών.
Αναλυτικά οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:
Αρχικά θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού από ξερά κλαδιά και δέντρα , στη συνέχεια θα γίνει διάνοιξη στα σημεία που είναι πολύ στενά, είτε έχουν κλείσει από δέντρα και διάφορα άλλα υλικά. Επίσης χωρίς χρήση μηχανημάτων, θα γίνει διαμόρφωση σκαλοπατιών στα σημεία που η κλίση είναι μεγάλη, με υλικά εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον ( με πέτρες, κυρίως τοπικές , σφηνωμένες στο έδαφος).
Για την αντιμετώπιση φυσικών ρεμάτων που διασταυρώνονται με το μονοπάτι θα κατασκευαστούν ξύλινα γεφυράκια, ενώ για τη συγκράτηση του οδοστρώματος όπου απαιτηθεί , θα κατασκευαστούν μικροτοιχίσκοι και λιθόστρωτα.
Θα τοποθετηθούν  καθιστικά και τραπέζια σε διάφορες θέσεις στην πορεία του μονοπατιού για ξεκούραση και απόλαυση της θέας.
Τέλος θα υπάρχει σήμανση του μονοπατιού που θα καθορίζει και θα προειδοποιεί για το βαθμό δυσκολίας, ενώ  σχετικός χάρτης της περιοχής και ενημερωτικές πληροφορίες  για τη χλωρίδα, πανίδα, ιστορία κτλ , θα είναι στα  δύο άκρα της διαδρομής και σε κεντρικό σημείο που έχει επιλεγεί για ξεκούραση.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι θα συνδέεται:
·         Με τη διαδρομή Αρχαία Νικόπολη – Αρχαία Κασσιόπη
·         Με τα Ριζά ( Γέφυρα Δέσπως, Πύργος Δημουλά. Μονή Λεκατσά –δάσος Λεκατσά)
·         Διαδρομή αποκλεισμού Σουλιωτών , κατά μήκος οροσειρών,( Βόκαμπος –Παιώνιες).
·         Διαδρομές  Νεκρομαντείο-  Τρίκαστρο -Πύλες  Άδη  και Εθνικής Αντίστασης  Σπλάντζα – Δερβίζιανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου