Παρασκευή, Απριλίου 13, 2018

Νέα αρχή για τα πρώτα 15 χλμ. του άξονα Ακτίου – Αμβρακίας

«Αλλαγή σελίδας» στην οδική σύνδεση Ακτίου – Αμβρακίας. Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να δεχθεί την υποκατάσταση του κατασκευαστή του πρώτου τμήματος, ο οποίος αποδεδειγμένα αδυνατεί να το συνεχίσει. Το πολύπαθο έργο, όμως, παραμένει ημιτελές πέντε χρόνια μετά την προθεσμία ολοκλήρωσής του, ενώ η πολιτεία μεταθέτει συνεχώς τη δημοπράτηση της εργολαβίας-«σκούπας», με την οποία αποφάσισε ότι θα ολοκληρωθεί.

Η οδική σύνδεση Ακτίου – Αμβρακίας, μήκους 48,5 χλμ., δημοπρατήθηκε το 2009 χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα και ανατέθηκε το 2010 (με τεράστιες εκπτώσεις, 50-51%). Ανάδοχος στα πρώτα τρία ήταν η ΑΕΓΕΚ και η θυγατρική της Ιόνιος, ενώ στο τέταρτο η ιταλική Consorzio Stabile Italimprese. Τα έργα βάλτωσαν για πολλούς λόγους: από την κακή οικονομική κατάσταση των αναδόχων έως την καθυστέρηση των μελετών, των απαλλοτριώσεων, τα γεωλογικά προβλήματα.

Το 2016, το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε στην ολοκλήρωση του έργου μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων, για τα ζητήματα στα οποία είχε ευθύνη το Δημόσιο και τα υπόλοιπα με μια μικρή εργολαβία-«σκούπα». Η υπόσχεση αναδιατυπώθηκε το καλοκαίρι του 2017 και εσχάτως στο περιφερειακό συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα. Η εργολαβία είχε παλαιότερα εκτιμηθεί στα 165 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την τραγελαφική κατάληξη του έργου (και γενικά του συνδυασμού «σαλαμοποιήσεων» και μεγάλων εκπτώσεων, ο οποίος επαναλαμβάνεται στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου) καθώς αυτό είχε ανατεθεί με προϋπολογισμό 142 εκατ. ευρώ.

Προ ημερών, πάντως, το υπουργείο αποφάσισε να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση στο πρώτο τμήμα του έργου (τα πρώτα 22,5 χλμ.) με την υποκατάσταση της εταιρείας ΑΕΓΕΚ από την ΑΚΤΩΡ, καθώς «από τη μέχρι τώρα πορεία του έργου διαφαίνεται ότι αδυνατεί να περατώσει εμπρόθεσμα το έργο». Η ΑΕΓΕΚ έχει κηρυχθεί τρεις φορές έκπτωτη, αλλά οι αποφάσεις δεν οριστικοποιήθηκαν, ενώ το έργο έχει μέχρι στιγμής λάβει επτά (!) παρατάσεις, με καταληκτική ημερομηνία τις 23 Δεκεμβρίου 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο θα δώσει… πριμ έως 3,3 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ αν δώσει σύντομα στην κυκλοφορία τα πρώτα 15 χλμ. του τμήματος, που είναι προχωρημένα κατασκευαστικά (σύμφωνα με την απόφαση, «διότι το εν λόγω τμήμα συνδέει το αεροδρόμιο Ακτίου με τη Βόνιτσα και τη Λευκάδα»). Τα υπόλοιπα 7 χλμ. του πρώτου τμήματος πιθανότατα θα ενταχθούν στην εργολαβία «σκούπα», μαζί με όλο το υπόλοιπο έργο, που βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια κατασκευής (στο 40%). Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτό το υπουργείο έχει αρνηθεί να δώσει νέες παρατάσεις στις τρεις εργολαβίες και αποφάσισε να προβεί στη διάλυση των συμβάσεων.
12-04-2018  - Πηγή: kathimerini.gr
0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου