Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ

Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί ότι στο Δήμο Πάργας, εκτός από την παραλιακή ζώνη στο Ιόνιο  και την πεδιάδα Φαναρίου, υπάρχει και η ορεινή ζώνη από τα ορεινά χωριά.

Τα χωριά της ορεινής ζώνης , πριν την ανάπτυξη του τουρισμού , την αποξήρανση της πεδιάδας του Φαναρίου και της μετανάστευσης, αποτελούσαν πηγή πλούτου για την περιοχή με τα προϊόντα που παρήγαγαν ,όπως: ( σιτάρι, καλαμπόκι, φακές , ρεβίθια , αρνιά, κατσίκια και  γαλακτοκομικά).

Σήμερα τα χωριά αυτά είναι σχεδόν απομονωμένα με κακή οδική σύνδεση με την έδρα του Δήμου και εγκαταλελειμμένους τους παλιούς ιστορικούς  παραδοσιακούς ημιονηκούς δρόμους . Επίσης τα κτήματα δεν καλλιεργούνται από το 1970 περίπου, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων και με την κτηνοτροφία ασχολούνται ελάχιστοι.

Ολόκληρη η ζώνη έχει πάρα πολλές φυσικές ομορφιές με αιωνόβια δέντρα, αρωματικά φυτά και μοναδικά λουλούδια (παιώνιες). Είναι στο σταυροδρόμι ιστορικών διαδρομών, ( Σούλι -  Ζάλογγο,   Νεκρομαντείο – Πύλες Άδη, Ανεφοδιασμού Αντίστασης   Σπλάντζα – Δερβίζιανα) και η απόσταση από τις παραλίες του Ιονίου κυμαίνεται από 10 έως 22 χιλιόμετρα.

Για την αξιοποίηση της περιοχής αυτής χρειάζεται να προγραμματισθούν μια σειρά από έργα και να αξιοποιηθούν τα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα.

 Σε πρώτη φάση πρέπει να γίνουν ορισμένα έργα για την  αποκατάσταση των παλαιών μονοπατιών όπως:  Σκόζα  Σκαφιδωτών – Κορυφούλα (2 χιλ. περίπου) , και Νάρκισσος – Κάτω Σκαφιδωτή(2 χιλ. περίπου). Με την αποκατάσταση τούτων  ενεργοποιούνται, η ιστορική διαδρομή των Σουλιωτών και η διαδρομή  Σπλάντζα-Δερβίζιανα, οπότε με την κατάλληλη προβολή θα γίνει γνωστή η περιοχή  για ορειβασία και πεζοπορία.

Στη συνέχεια πρέπει να αξιοποιηθούν οι περιοχές ιδιαίτερου κάλους π.χ Βόκαμπος( όρα  Αξιοποίηση Βόκαμπου) , παιώνιες , κάκαβος, Βεντερίκος κτλ , να δοθούν κίνητρα για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και δημητριακών και να προωθηθεί ο αγροτουρισμός ώστε οι τουρίστες της παραλίας να έχουν τη δυνατότητα μετά τα μπάνια να μείνουν για λίγες μέρες και στο βουνό και αντίστροφα.

Εφόσον αρχίσει η αξιοποίηση της ορεινής ζώνης τότε ο Δήμος Πάργας, με τις 3 ζώνες ( περιοχές)του θα μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες τα πάντα,( θάλασσα, βουνό, ιστορία, ενασχόληση με παραδοσιακή καλλιέργεια και κτηνοτροφία ) και θα αποτελέσει  πόλο έλξης όλο το χρόνο,  εξασφαλίζοντας  θέσεις εργασίας στους ντόπιους και ιδιαίτερα τους νέους καθώς και άνοδο του βιοτικού επίπεδου  ολόκληρης της περιοχής.

Ελπίζουμε  ότι οι προτάσεις μας αυτές, θα δώσουν το ερέθισμα στους Δημοτικούς μας άρχοντες για να μελετήσουν / προγραμματίσουν και  την  ανάπτυξη της ορεινής ζώνης, προς όφελος ολόκληρου του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου