Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

Ομάδα εργασίας για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ διόρισε η Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο διόρισε την Τετάρτη ομάδα εργασίας, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα στην ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Η σύσταση της ομάδας αυτής γίνεται μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο για εμπροσθοβαρή κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

«Η Κομισιόν αποφάσισε να διορίσει τον Χορστ Ρέινχενμπαχ, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και πρώην γενικό διευθυντή της Κομισιόν, επικεφαλής αυτής της ομάδας εργασίας» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε ανακοίνωση.

«Η Κομισιόν δεν θέλει να μείνει ούτε ευρώ ανεκμετάλλευτο για την χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει την ανεργία», προσέθεσε.

Το θέμα αυτό θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν στις 5 το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαρόζο.

Η συμφωνία για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ που έκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες αποφέρει οικονομικό όφελος ύψους 14 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει θετική δημοσιονομική επίπτωση για το φετινό προϋπολογισμό ύψους 770 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%, με την αναδρομική εφαρμογή του κανόνα 85%-15%.

Επιπλέον, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό 11 δισ. ευρώ, με την επανεκκίνηση των πέντε μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται η τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθούν περίπου 3.000 αδύναμοι διαχειριστικά δικαιούχοι έργων, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Περιβάλλοντος και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της αναδρομικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (5%) και την εξοικονόμηση έως και 4,8 δισ ευρώ σε εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, απηύθυνε «τελεσίγραφο» προς τους φορείς του δημόσιου τομέα, να αποδεσμεύσουν άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έργα που βρίσκονται στα «χαρτιά».

Σε καθεστώς επανεξέτασης τίθενται άμεσα 4.762 έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ για τα οποία ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασισθεί αν θα δημοπρατηθούν για να προχωρήσουν, ή θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν σε δράσεις που είναι ώριμες και μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου