Τρίτη, Νοεμβρίου 22, 2011

Το κόμμα τους ανήκει. Η χώρα όχι

(Του Θάνου Δημάδη . Από το www.skai.gr)
Προσωπικά δε ξέρω αν τελικά απαιτηθούν αυτές οι γραπτές διαβεβαιώσεις ή αν είναι απλά ένα τρικ των ξένων εταίρων και δανειστών μας για να στριμώξουν- το ήδη στριμωγμένο- κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ηγεσίας του. 
Αυτό που ξέρω, σίγουρα, και το οποίο αδυνατώ να ανεχτώ, όπως όλοι μας επίσης,  είναι να βλέπω τη χώρα μου να μετατρέπεται σε έναν ατερμάτιστο δραματικό τραγέλαφο πότε με τις ανεύθυνες αποφάσεις Παπανδρέου και πότε με τους προσωπικούς εγωισμούς Σαμαρά. Τη μία η αυτοκτονική πρωτοβουλία ενός πρώην Πρωθυπουργού να θέσει εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στο όνομα μίας δήθεν έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας. Την άλλη η παιδαριώδης συμπεριφορά ενός νυν αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη θέλει να υπογράψει πράγματα για τα οποία δηλώνει ότι συμφωνεί. 
Όλα αυτά δε δείχνουν τίποτε άλλο παρά ένα πολιτικό σύστημα που αφού βαρέθηκε να εμπαίζει τους πολίτες του, είπε να κάνει και μία προσπάθεια να παίξει με τα νεύρα και της υπόλοιπης Ευρώπη. Είναι ένα σκηνικό που μόνο σοβαρότητα και υπευθυνότητα από μέρους των πολιτικών δυνάμεων δεν επιδεικνύει. Το παιχνίδι “θα υπογράψουν- δε θα υπογράψουν” οι ηγέτες των κομμάτων το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξανεμίζει την όποια δυναμική απέμεινε από ένα ιστορικό βήμα πολιτικής συνεργασίας στη χώρα και την αισιοδοξία που δημιούργησε στο εσωτερικό και την ικανοποίηση στο εξωτερικό. 
Το εγχείρημα Παπαδήμου, παρά τις εξαιρετικές προοπτικές του, δεν πρόκειται να περπατήσει για πολύ, όσο οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δείχνουν να λειτουργούν λες και εκτός από το κόμμα τους, τούς ανήκει και η χώρα. Στην περίπτωση αυτή τα θύματα θα είμαστε εμείς. Αλλά να μην ξεχνάμε αυτό που συνήθιζε να λέει ο Γάλλος φιλόσοφος Jean- Paul Sartre “στη ζωή δεν υπάρχουν αθώα θύματα”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου