Τετάρτη, Νοεμβρίου 30, 2011

Ο πρωτογενής τομέας εκαιρία γιά ανάπτυξη στην Ήπειρο


 
Η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης στην  Ήπειρο αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα για την τοπική κοινωνία και τους φορείς, οι οποίοι αναζητούν λύσεις και νέες επιχειρηματικές προτάσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
 
Ο τομέας του τουρισμού πάντα ήταν ένας σημαντικός «πυλώνας» της τοπικής οικονομίας  και ειδικά μετά τις τελευταίες διακρίσεις  που έλαβαν Ζαγοροχώρια και Γιάννινα τόνωσε την αισιοδοξία των κατοίκων ενόψει μάλιστα και της περιόδου των Χριστουγέννων. Όμως ταυτόχρονα με τον τομέα του τουρισμού ο πρωτογενής τομέας που αποτελεί πάγια πηγή εσόδων  αποτελεί σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
 
Στις εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα ειπώθηκαν χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η δεύτερη Περιφέρεια στην παραγωγή εσπεριδοειδών, κρέατος και τυριού στη χώρα», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων Σπ. Μπαλαμπέκο.
Το συγκεκριμένο γεγονός σημαίνει ότι αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ειδικά σήμερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαλαμπέκο το κλειδί της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα είναι η σωστή ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων επιχειρήσεων και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.   

Η Ήπειρος μπορεί να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη σε κάποια προϊόντα εάν πραγματοποιήσει σωστές κινήσεις και συνεργασίες και εάν αναπτύξει τον τομέα της παραγωγής και της τυποποίησης των προϊόντων της.
 
Σήμα κατατεθέν αποτελούν τα γαλακτοκομικά  της προϊόντα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πρότυπα τυροκομεία εκτός από την εταιρεία «Δωδώνη», τα οποία αναπτύσσονται συνεχώς και ο χρόνος «κυλά με το μέρος τους».  Επίσης προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.α. μπορούν να αποτελέσουν τομείς ανάπτυξης συμβάλλοντας με τη σειρά τους στην εκτόνωση της κρίσης.
 
Η σημασία του ΓΕΩΤΕΕ σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική και μπορεί να συμβάλει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στη χάραξη  εθνικής αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής.  Ο κ. Μπαλαμπέκος  υπογράμμισε  ότι  «Ως ΓΕΩΤΕΕ / Παράρτημα Ηπείρου και Νήσων έχουμε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αλλά και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις συμμετέχοντας στα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας». Επίσης αναφέρθηκε στον περιορισμό και στις συγχωνεύσεις  οργανισμών όπως  το ΙΓΜΕ, το ΕΘΙΑΓΕ, τον ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ. Όπου υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί ο αριθμός των εργαζομένων αλλά και να μη μειωθούν τα εισοδήματα τους.

πηγή: AgroNews  29-11-2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου