Τρίτη, Ιουνίου 04, 2013

Ομιλία του Δημάρχου Πάργας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα στις 31/05/2013.



                                            
 Αγαπητοί Συνάδελφοι,
     Η χώρα έχει προσδοκίες από το συνέδριο μας αυτό.
Κ. Πρόεδρε,
     Η αυτοδιοίκηση στην κατάψυξη, η οικονομία σε κρίση και οι πολίτες σε κατάθλιψη. Βιώνουμε σύγχρονο αυτοδιοικητικό παγετώνα. Όταν σε κάποια χώρα και όπου γης, η εκλεγμένη κυβέρνηση νομοθετεί με εντολές, δήθεν νουθεσίες και ευσπλαχνίες ξενόσταλτων αφεντάδων τότε σε αυτή την πατρίδα έχουμε λειψή Δημοκρατία. Ηγέτες άλλων χωρών όποιας θρησκείας, όποιας εθνότητας και όποιας φυλής θαρρώ πως δεν θα ήθελαν για τους δικούς τους λαούς τέτοια περιφρόνηση και τέτοια ταπείνωση.  
Αυτή η βαρβαρότητα των ληστρικών μέτρων λιτότητας, που έξωθεν και τσαμπουκαλίστηκα έχουν επιβληθεί στο λαό μας πέρα και έξω από τις όποιες δικές μας ευθύνες μας οδηγούν πουθενά? Έχουν αυτά τα μέτρα ίχνος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σε ποιο μέρος του κόσμου εφαρμόστηκαν τέτοια οικονομικά μοντέλα στην αυτοδιοίκηση και πέτυχαν?
Σας μιλάει ένας Δήμαρχος που μαζί με τους δημότες του πέτυχε μείωση του χρέους πάνω από 30%, μείωση του δανεισμού 50% και δημιουργία αποθεματικού πάνω από 2000% χωρίς να έχει πρόβλημα με το παρατηρητήριο με μείωση των ανείσπρακτων οφειλών κατά 25% έχοντας κλείσει δημοτικές επιχειρήσεις, έχοντας μειώσει τα νομικά πρόσωπα με ρυθμό δυόμισι φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο. Αγαπητοί φίλοι έχω τραβήξει όλους του άσσους, η τράπουλα έχει τέσσερεις, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.
Στ’ αλήθεια μιλάνε για βιωσιμότητα της αυτοδιοίκησης? Για την βιωσιμότητα του λαού μας ποιος θα μιλήσει?
Είναι παραμύθι η ιστορία της ανάπτυξης, αυταπατάται η Κυβέρνηση. Σε ποιο τομέα θα γίνει ανάπτυξη, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ναυτιλία?
Γι’ αυτούς που καθημερινά αυτοκτονούν, για τους άστεγους, του άνεργους, τους ανήμπορους και τους πεινασμένους αυτού του τόπου δεν θα ακουστεί καμία κουβέντα? Δεν δικαιούται αυτός ο λαός λίγη ανθρωπιά και μια άλλη αντιμετώπιση?
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδελφοι οδηγούμαστε στο νέο ΕΣΠΑ χωρίς οι Δήμοι να έχουν πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως παλαιότερα, ζητάμε να μας δώσουν τα παρακρατηθέντα προκειμένου να ωριμάσουμε μελέτες για ένταξη
Αποτελεί αναγκαιότητα η περιουσία των κληροδοτημάτων, όπου ο Δήμος έχει την υψηλή κυριότητα ή την ιδιοκτησία, να μεταφερθεί στους Δήμους πλήρως αν πράγματι η Κυβέρνηση πιστεύει την αξιοποίηση από τους Δήμους της ακίνητης περιουσίας τους.
Υπάρχουν δυο βασικά ζητήματα σήμερα, η έλλειψη ειλικρίνειας και δικαιοσύνης. Η σημερινή πολιτική για την αυτοδιοίκηση στην χώρα δεν οδηγεί πουθενά. Η Κυβέρνηση μου θυμίζει κάποιον, που σκότωσε τον πατέρα του και κλαίει που έμεινε ορφανός.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου