Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2013

Πως "κουρεύουν" καταθέσεις με όπλο τα ακίνητα



Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2013 http://www.realestatenews.gr/

Η ελληνική κοινωνία βιώνει τις επιπτώσεις από το "μαρτύριο της σταγόνας". Ουσιαστικά , με όπλο το ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες ή που περιήλθε στον έλληνα από κληρονομιά και το οποίο τις περισσότερες φορές είναι απρόσοδο ο έλληνας καλείται να προχωρήσει σε άμεσο "κούρεμα" και των τελευταίων αποταμιεύσεων του προκειμένου να εξακολουθήσει να είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού ή του χωραφιού στο χωριό. Η "συνταγή" αυτού του καμουφλαρισμένου κουρέματος είναι απλή και φυσικά έχει πολύ μικρότερο πολιτικό κόστος σε σύγκριση με ένα άμεσο κούρεμα. Τι περιλαμβάνει; Επιβολή φορολογίας στην κατοχή , μείωση των εισοδημάτων και συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος μέσω πάλι της φορολογίας (εισοδήματος και ΦΠΑ στα καταναλωτικά προϊόντα). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 2008 έως και σήμερα οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν αυξηθεί κατά 750%!
Συγκεκριμένα , από 437 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008, έφθασαν σε 3,2 δισ. ευρώ το 2013, στόχος εσόδων που θα διατηρηθεί και το 2014. Την ίδια στιγμή η σωρευτική απώλεια των εισοδημάτων των Ελλήνων αγγίζει το 24% έως 25% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, από την ελληνική οικονομία έχουν εξανεμιστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ εθνικού εισοδήματος από το 2008 έως και σήμερα. Και το "μαρτύριο" δεν έχει τελειωμό. Μόνο τους επόμενους 4 μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013, ενώ την ίδια ώρα «τρέχει» το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος.
Η ίδια ακριβώς φορολογική πολιτική θα συνεχιστεί και το 2014, καθώς οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και πάλι χρυσάφι την ακίνητη περιουσία τους. Ο νέος φόρος ακινήτων, που γράφεται και σβήνεται διαρκώς εδώ και ένα χρόνο, θα πρέπει να φέρει στα ταμεία τουλάχιστον 2,85 δισ. ευρώ, από φόρο όμως που θα βεβαιώσει 3,85 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ ακριβότερος από τα έσοδα που θα πρέπει να φέρει στα ταμεία, καθώς η τρόικα συνεχίζει να μην εμπιστεύεται τις ΔΟΥ, ότι μπορούν να εισπράξουν τους φόρους. Έστω και αν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι με το νέο φόρο που σχεδιάζει η κυβέρνηση «θα εισπράξει λιγότερα από περισσότερους», ξεχνά να πει ότι ο τελικός λογαριασμός για τη συνολική ακίνητη περιουσία μιας μέσης οικογένειας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς πρώτη φορά θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ενώ χαμένοι θα βγουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου