Κυριακή, Μαρτίου 31, 2013

Ελληνικός Ποιμενικός Σκύλος

Ελληνικός ποιμενικός σκύλος: φύλακας κτηνοτρόφων και κοπαδιών

ellinikos-poimenikos-arcturos-97471 Ο Ελληνικός ποιμενικός είναι μια από τις δύο γνήσιες ελληνικές φυλές σκύλων που έχουν επιβιώσει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γενναίος, πιστός και δυνατός εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής στην ελληνική φύση.
Στο Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, στην Αγραπιδιά της Φλώρινας ζουν 11 ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι (η Αύρα, ο Βέλιος, η Λέαινα, ο Στράτης, η Λίζα, η Νίτα, ο Φίλιππος, η Μούσα, η Πανδώρα, ο Πύρρος και η Φιόνα).
Οι σκύλοι αυτοί αποτελούν το δυναμικό που χαρίζει στους Έλληνες κτηνοτρόφους την αποτελεσματική προστασία που χρειάζονται για τα κοπάδια τους. Οι σκύλοι αυτοί αποτελούν την αναπαραγωγική δύναμη για τη διατήρηση, αναγνώριση και εξέλιξη της φυλής τους.
Μέχρι σήμερα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει χαρίσει περισσότερους από 500 ελληνικούς ποιμενικούς σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σήμερα χρειάζεται την οικονομική και ηθική υποστήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών:
*για να συνεχίσει να χαρίζει κουτάβια στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών
*για να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την αναγνώριση της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.
Έτσι, δίνει τη δυνατότητα σε ευαισθητοποιημένους πολίτες να υιοθετούν τους γεννήτορες του Κέντρου Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, καλύπτοντας μέρος των εξόδων περίθαλψης, κτηνιατρικής φροντίδας και διατροφής τους.
Το κόστος για την υιοθεσία ενός Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου ανέρχεται σε 100€ το χρόνο. Όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα σκύλο μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση http://www.arcturos.gr/eshop/eshop.php?idsub=29
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Καθώς ελάχιστα άτομα καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων έχουν απομείνει στις μέρες μας, κρίνεται αναγκαία η συστηματική προσπάθεια για τη διατήρηση και την επαναφορά της φυλής. Με την πεποίθηση αυτή, και στο πλαίσιο της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, δραστηριοποιείται για την αποκατάσταση και επαναδιάδοση της φυλής, με την εκτροφή και χορήγηση ελληνικών ποιμενικών σκύλων σε κτηνοτρόφους των περιοχών όπου υπάρχει παρουσία αρκούδας και λύκου, ως μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λειτουργεί το Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, στην Αγραπιδιά Φλώρινας, με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας, 12 χώρους διαμονής γεννητόρων και χώρο εξάσκησης και εκπαίδευσης των σκύλων.
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 500 κουτάβια Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου έχουν διατεθεί δωρεάν από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών.
Περισσότεροι από 100 Ελληνικοί Ποιμενικοί, κτηνοτρόφων, έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού.
Πραγματοποιούνται επισκέψεις-έλεγχοι στους υποψήφιους ανάδοχους Ελληνικών Ποιμενικών, με σκοπό την αξιολόγησή τους αλλά και τακτικοί-έκτακτοι έλεγχοι στους κατόχους Ελληνικών Ποιμενικών, με σκοπό τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσής τους.
Πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σπουδαιότητα της φυλής στην αρμονική συμβίωση ανθρώπου και άγριας ζωής στην ελληνική ύπαιθρο.
Παράλληλα, βασικός στόχος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι η διατήρηση της φυλής του ελληνικού ποιμενικού, η προστασία του κτηνοτρόφου μέσω της πρόληψης των ζημιών από μεγάλα σαρκοφάγα ζώα και η αρμονική συμβίωση των ανθρώπων της υπαίθρου με το φυσικό περιβάλλον. Οι δράσεις που υλοποιεί είναι οι εξής:
Ελεγχόμενη αναπαραγωγή και ζωοτεχνική βελτίωση της φυλής και διατήρηση της πολυμορφίας του γενετικού υλικού της.
Η παρακολούθηση του υπάρχοντος δικτύου και η περαιτέρω ανάπτυξή του με τη συμμετοχή νέων κτηνοτροφικών μονάδων.
Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των γνήσιων και διαθέσιμων ατόμων στην ύπαιθρο και χαρτογράφηση της γεωγραφικής τους κατανομής.
Η ίδρυση Φορέα Πιστοποίησης της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου.
Περισσότερες Πληροφορίες για τον Ελληνικό Ποιμενικό Σκύλο
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ ΣΚΥΛΩΝ
Η παρουσία της φυλής των ελληνικών ποιμενικών σκύλων στον ελλαδικό χώρο τεκμηριώνεται από τα αρχαία χρόνια
Η φυλή με τη σημερινή της μορφή αποτελεί την εξέλιξη της αρχαίας φυλής Μολοσσών ή Ηπειρωτικών σκύλων.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ο ελληνικός ποιμενικός, ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές σκύλων και μπορεί να ζήσει από 8-16 χρόνια. Ζει πολύ άνετα σε περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες, και μπορεί να αντέξει για ώρες το βάδισμα στο χιόνι. Αντίθετα, του είναι δύσκολη η διαβίωση σε θερμά κλίματα ή στην πόλη.
Ως σκύλος εργασίας, έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και εκτόνωση, κάτι που εξασφαλίζεται από τη διαβίωσή του κοντά σε κοπάδι. Μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και δεν κουράζεται εύκολα, ενώ είναι πάντα σε επαγρύπνηση για την προστασία του κοπαδιού. Θα πρέπει πάντα να του εξασφαλίζεται προστασία από το κρύο ή τη ζέστη, με την κατασκευή κατάλληλου καταλύματος κοντά στα ζώα του κοπαδιού, άφθονο νερό και τροφή.
Η διατροφή του πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ πρέπει να του εξασφαλίζει και την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της εργασίας του.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ/ ΑΠΕΙΛΕΣ
Παρά την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της χώρας μας, που αποτέλεσε φυσικό εμπόδιο στην επιμειξία της φυλής του ελληνικού ποιμενικού σκύλου για εικοσιτέσσερις αιώνες στον ελλαδικό χώρο, ελάχιστα άτομα καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων έχουν απομείνει σήμερα.
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος εκτρέφεται αιώνες τώρα, κυρίως για τη φύλαξη κοπαδιών, στις ορεινές περιοχές της χώρας μας. Οι ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μορφολογίας, αλλά και της συμπεριφοράς του. Οι ελληνικοί ποιμενικοί είναι σκύλοι έχουν αντοχή, μυϊκή δύναμη, ένστικτο φύλαξης και καταδίωξης αλλά και δυνατότητα προσαρμογής σε αντίξοες συνθήκες (πείνα, δύσκολες καιρικές συνθήκες κλπ.).
Ο καθαρόαιμος ελληνικός ποιμενικός σκύλος αποτελεί έναν άριστο φύλακα που προλαμβάνει τις ζημιές από άγρια ζώα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ…
Έχει τρίχωμα πυκνό, με διπλό μανδύα για να προστατεύεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες των ορεινών περιοχών.
Διαθέτει άριστη όσφρηση, όραση και ακοή που σε συνδυασμό με τη διάπλαση και τον χαρακτήρα του τον καθιστά ιδανικό σκύλο φύλαξης.
Στον ποιμενικό χαρακτήρα του ζώου διακρίνεται η ανεξαρτησία δράσης, η υψηλή αίσθηση του ζωτικού χώρου, το έντονα αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας στο κοπάδι, η επιθετικότητα προς τα άγρια ζώα, το θάρρος, η πίστη στην ομάδα και η αφοσίωση.
Ένας από τους προγόνους του σκύλου, ονομάζεται ‘Αρκουδόσκυλο’ και εξέλιξή του είναι η σημερινή αρκούδα.
Ο λύκος, χρησιμοποιεί τη μέθοδο του αντιπερισπασμού για να επιτεθεί σε ένα κοπάδι. Ο Ελληνικός Ποιμενικός, δεν παραπλανάται, και δεν εγκαταλείπει το κοπάδι, με αποτέλεσμα να ‘δυσκολεύει’ τα άγρια ζώα.
Ο Ελληνικός Ποιμενικός αποτελεί φυλή υπό εξαφάνιση.
Είναι μύθος ότι όταν κόβουμε τα αυτιά του Ελληνικού Ποιμενικού ακούει καλύτερα. Το κόψιμο των αυτιών και της ουράς στους σκύλους αποτελεί επίπονο ακρωτηριασμό, δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό, και απαγορεύεται αυστηρά από την νομοθεσία.
πηγή:econews.gr
 

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η SymAgro  οργανώνει σεμινάριο για την καλλιέργεια του ιπποφαούς ,του μύρτιλλου,της αρόνιας και του γκότζι μπέρι που είναι μερικές από τις πιο σημαντικές καινοτόμες καλλιέργειες στην Ελλάδα. 
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 30-31 Μαρτίου σto επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο Ηπείρου(http://www.step-epirus.gr/) .  Το σεμινάριο θα διαρκέσει 20 ώρες (10 ώρες Σάββατο-10 ώρες Κυριακή). Το κόστος συμμετοχής είναι 100 ΕΥΡΩ ανά άτομο (Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται  ΦΠΑ 23%).  Βασικός ομιλητής θα είναι ο κύριος Κάσσανδρος Γάτσιος γεωπόνος, συγγραφέας του πρώτου βιβλίου για το ιπποφαές στην Ελλάδα αλλά και συγγραφέας και άλλων βιβλίων για την καλλιέργεια του μύρτιλλου,της ροδιάς,της τρούφας.
Κατα την διάρκεια του σεμιναρίου πέρα από την εφ όλης της ύλης κατάρτιση πάνω στην καλλιέργεια του ιπποφαούς,του μύρτιλλου,της αρόνιας και του γκότζι μπέρι θα υπάρξει και ανάλυση της μέχρι τώρα πορείας των καλλιεργειών στην Ελλάδα των προβλημάτων που προέκυψαν και των λύσεων που δόθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες της SymAgro καθώς φυσικά και τις διεξόδους που θα προκύψουν όσο αναφορά την εμπορία και την μεταποίηση των παραπάνω καλλιεργειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στα άτομα που θα συμμετέχουν. Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν μαζί μας(email:info@symagro.com, τηλέφωνα: 6944846475-26510 07653) έως τις 27 Μαρτίου ώστε να λάβουν  περαιτέρω  πληροφορίες για την εγγραφή τους στην εκπαίδευση.
Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου πατήστε εδώ

Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

Κυριακή 31 Μαρτίου θερινή ώρα



 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού,   η περίοδος της θερινής ώρας για το 2013 θα αρχίσει την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 3π.μ.  
Κατά την ώρα αυτή οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 3 βάζουμε τα ρολόγια μας στις 4 ( ή για να είμαστε σίγουροι για τα πρωινά μας ραντεβού βάζουμε το ρολόι μας μια ώρα μπροστά με την κατάκλισή μας).
Η περίοδος της θερινής ώρας θα τερματιστεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, 2013.   Ο πιο πάνω θεσμός εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρασκευή, Μαρτίου 15, 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ στα Μύδια την Καθαρά Δευτέρα



Προσοχή στα μύδια που θα καταναλώσετε την καθαρά Δευτέρα, να μην προέρχονται από τη ζώνη παραγωγής δίθυρων μαλακίων Μάζωμα  γιατί με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας έχει επιβληθεί απόσυρσή τους για τους λόγους που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου:
1)      Απαγορεύουμε μέχρι νεωτέρας την αλιεία και συγκομιδή διακίνηση και διάθεση στην αγορά για άμεση ανθρώπινη  κατανάλωση οστρακοειδών ( μύδια κλπ), που προέρχονται από την ζώνη παραγωγής δίθυρων μαλακίων Μάζωμα, διότι ο αριθμός κυττάρων ειδών που ενοχοποιούνται για παραγωγή αμνησιακής   βιοτοξίνης  υπερβαίνει τα   2 Χ 105 κύτταρα ανά λίτρο νερού.
2)      Επιβάλλουμε την απόσυρση των παρτίδων των ζώντων δίθυρων μαλακίων που έχουν  αλιευθεί ή συλλεχθεί σε οστρακοκαλλιέργειες της  συγκεκριμένης ζώνης  από 12/3/2013.
3)      Την εφαρμογή της παρούσης που ισχύει από σήμερα  αναθέτουμε στο τμήμα Κτηνιατρικής Πρέβεζας και στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας.
4)      Οι παραβάσεις της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 285 του ποινικού κώδικα .
Πηγή: Δελτίο Τύπου 15/3/2013        
(Με την υπ.αριθ. πρωτ. 2404/22-3-2013 Απόφαση  ανεκλήθη η ως άνω απαγόρευση και επιτρέπεται πλέον η  Αλιεία - Συγκομιδή και Διακίνηση  )                      

Τρίτη, Μαρτίου 12, 2013

Φαναριώτικο Καρναβάλι

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι φετεινές εκδηλώσεις γιά  το ''Φαναριώτικο Καρναβάλι 2013''.          Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κλείνουν οι εκδηλώσεις  ως ακολούθως:

 ΣΑΒΒΑΤΟ  16 Μαρτίου :ΛΑΙΚΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ   17  Μαρτίου : Η ΜΕΓΑΛΗ  ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ  με έναρξη  18:00

Θα επακολουθήσει ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΥ αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης.

Ευκαιρία να διασκεδάσουμε όλοι μας και να ξεχάσουμε τα χαράτσια και τις οικονομικές δυσκολίες, έχουμε περάσει και δυσκολότερα χρόνια αλλά δεν το βάλαμε κάτω. ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Αποκριές στην Πρέβεζα



 Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, ώρα 20:30   Καρναβάλι Γυναικών Πρέβεζας. Πρόκειται για το πρώτο καρναβάλι γυναικών σε όλη την Ελλάδα, η ιστορία του οποίου ξεκινάει από  τις αρχές της δεκαετίας του 60. Το καρναβάλι αυτό διευρυμένο με μεγάλη συμμετοχή αλλά καθαρά γυναικείο αποτελεί πια θεσμό τις μέρες μας και είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Στο Καρναβάλι Γυναικών Πρέβεζας συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 20 πληρώματα και σύνολο 1.000 καρναβαλίστριες.  Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 20:30 από τη Λεωφόρο Ειρήνης και θα τερματίσει στην πλατεία Ανδρούτσου όπου οι Πρεβεζάνες φέτος έχουν οργανώσει ένα ξεχωριστό αποκριάτικο ξεφάντωμα. 

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, ώρα 20:00 (ώρα συνάντησης 19:00 Λεωφόρος Ειρήνης πρώην ΚΤΕΛ)   Μεγάλη με άρματα παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στα χρόνια παρουσίας του καρναβαλικού κομιτάτου οι διοργανωτές του κατάφεραν να  πραγματοποιήσουν αποκριάτικες εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή και πολύ κέφι. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 20:00 από τη Λεωφόρο Ειρήνης και θα τερματίσει στην παραλία της πόλης στο ύψος της πλατείας.

Και στις δύο εκδηλώσεις το κέφι και ο χορός θα συνεχιστούν στα μαγαζιά της πόλης. Είστε όλοι καλεσμένοι!

Δευτέρα, Μαρτίου 11, 2013

Ραδιενεργά αγριογούρουνα

Υψηλή ποσότητα ραδιενεργού κέσιου 137, βρέθηκε στα σπλάχνα είκοσι επτά αγριογούρουνων, θήραμα των κυνηγών στην περιοχή Βαλσέζια της βορειοδυτικής Ιταλίας. Η συγκεκριμένη ποσότητα υπερβαίνει μέχρι και δέκα φορές το όρια που προβλέπει ο σχετικός ιταλικός νόμος.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι ειδικοί, μέχρι αυτή την στιγμή, θεωρούν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αγριογούρουνα- τα οποία τρέφονται και με ρίζες δέντρων- απορρόφησαν ραδιενέργεια που βρίσκεται στο υπόστρωμα του εδάφους, από την εποχή του ατυχήματος του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, το 1986.
Ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρενάτο Μπαλντούτσι, ανέλυσε το όλο θέμα σε έκτατη συνεδρίαση με την ομάδα χημικών αναλύσεων των καραμπινιέρων, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν προκύπτει να υφίσταται κάποιος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.
Ομάδες ειδικών θα προσπαθήσουν να λύσουν το «μυστήριο του κέσιου», όπως ονομάσθηκε, με δειγματοληψίες νερού και εδάφους της Βαλσέζια, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.
Σε προσεκτικές εργαστηριακές αναλύσεις πρόκειται να υποβληθούν και προϊόντα όπως το γάλα, τυρί, φρούτα του δάσους και μανιτάρια.
Παράλληλα, θα διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση των αγριογούρουνων που βρίσκονται σε όλη την οροσειρά των 'Αλπεων, διότι, όπως τονίζεται, είναι πιθανό, το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο να μην περιορίζεται μόνον στην βορειοδυτική Ιταλία.
Στα είδη της πανίδας που πρόκειται να υποβληθούν σε εξετάσεις για μέτρηση ραδιενέργειας, συμπεριλαμβάνονται, τέλος, κουνέλια, λαγοί και ζαρκάδια.
Πηγή: ΑΜΠΕ, αναδημοσίευση από:kathimerini.gr



«Για να σώσουμε τις τράπεζες ίσως χάσουμε μία γενιά», λέει ο Σουλτς



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί ότι ενώ η Ευρώπη έχει ήδη ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσει τις τράπεζές της, κινδυνεύει να χάσει μία γενιά.

«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ είναι να χάσει ο κόσμος πλήρως την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της ΕΕ να λύσει τα προβλήματά του» λέει ο Σουλτς.

Μιλώντας στο Reuters, o γερμανός ευρωβουλευτής είπε πως εάν η νεότερη γενιά χάσει την εμπιστοσύνη της στην Ευρώπη, «τότε στα μάτια μου η ΕΕ θα βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο».

«Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ίσως την καλύτερα μορφωμένη νέα γενιά στην ιστορία τους, οι γονείς έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους» είπε. «Τα έκαναν όλα όπως έπρεπε και τώρα όταν είναι έτοιμοι να δουλεύψουν, η κοινωνία τους λέει "δεν έχουμε θέση για εσάς"» προσθέτει, λέγοντας πως «δημιουργούμε μία χαμένη γενιά»..............
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=502391

Σάββατο, Μαρτίου 09, 2013

Πέντε προτάσεις Κουβέλη προς επικεφαλής τρόικας


Του Κωνσταντινου Ζουλα.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/03/2013_513770

Δημόσια έκκληση στην τρόικα, στους Ευρωπαίους εταίρους «να καταλάβουν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της» απηύθυνε χθες ο κ. Φώτης Κουβέλης, προτείνοντας μάλιστα και πέντε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία χαρακτήρισε άμεσης προτεραιότητας για την αναπτυξιακή στήριξη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης εισηγήθηκε: να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο, να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων, με αύξηση του αριθμού των δόσεων, μείωση των επιτοκίων και περικοπή μέρους του χρέους και να επανεξετασθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Κατέληξε, δε, με την εναγώνια διαπίστωση ότι «οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας επιβάλλουν να διαμορφωθεί, χωρίς καθυστέρηση πλέον, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε άλλη περίπτωση θα κινδυνεύσει η κοινωνική συνοχή.
Η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν ήταν προγραμματισμένη, προκάλεσε αρχικώς πολλές ερμηνείες ως προς τους λόγους που την υπαγόρευσαν. Αμέσως μόλις έγινε, ωστόσο, οι στενοί συνεργάτες του έσπευδαν να υπογραμμίσουν πως η πρωτοβουλία Κουβέλη όχι μόνον δεν πρέπει να εκληφθεί ως κριτική στις επιλογές του Μαξίμου, αλλά αντιθέτως ως ενισχυτική της διαπραγματευτικής θέσης του πρωθυπουργού. Με την έννοια της επίκλησης των ορίων της ΔΗΜΑΡ προς τους δανειστές της χώρας και της κατάδειξης στην τρόικα ότι αν δεν εισακουσθούν τα εύλογα αιτήματα όλων των κυβερνητικών εταίρων δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε απρόβλεπτη πολιτική κρίση.
Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι η δήλωση Κουβέλη όχι μόνο δεν έγινε εν αγνοία του πρωθυπουργού, αλλά πιθανώς διατυπώθηκε με την πλήρη συμφωνία του. Την εκδοχή αυτή, άλλωστε, ενισχύει και η αντίστοιχη δημόσια τοποθέτηση που έκανε προχθές ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να καταδειχθεί στο εξωτερικό ως ομόφωνη και εναγώνια η έκκληση χαλάρωσης όσων μέτρων αποδεδειγμένα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Λύση στο Πρόβλημα Μεταφοράς των Μαθητών

Λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, που έχει λάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, δίνει η κυβέρνηση, με τροπολογία που καταθέτουν απόψε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και με την οποία ρυθμίζονται τα οφειλόμενα των Περιφερειών προς τους μεταφορείς των μαθητών.
Με τη ρύθμιση αυτή επιλύονται προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας με σημαντική εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε να καταβάλει άμεσα τα 58.000.000 ευρώ για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων προς τις Περιφέρειες, μέρος των οποίων αφορά στη μεταφορά μαθητών.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών θα κατανείμει την ερχόμενη εβδομάδα 25.000.000 ευρώ από τους ΚΑΠ προς τις Περιφέρειες για την αποπληρωμή των οφειλών του σχολικού έτους 2011-2012.
Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών θα κατανείμει 5.000.000 ευρώ στους δήμους της χώρας που εκτελούν μεταφορά μαθητών, ποσό που αφορά το σχολικό έτος 2012-2013, καθώς οι δήμοι έχουν ήδη εξοφληθεί για τη μεταφορά μαθητών για το προηγούμενο σχολικό έτος

Κυριακή, Μαρτίου 03, 2013

Έρχονται νέα μέτρα



Κατασχέσεις-εξπρές μισθών, συντάξεων και καταθέσεων μέσω e-mail

Της Μαρίας Βουργάνα Στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Κατασχέσεις-εξπρές μισθών, συντάξεων και καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με την αποστολή κατασχετηρίων μέσω e-mail σε λογιστήρια, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, διαχωρισμό των οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης, δημιουργία δύο κέντρων Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλων Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων, εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης κινδύνου για τον έλεγχο επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Περισσότερα:  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113002131