Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012

Τουριστική Αναβάθμιση Ορεινής Ζώνης Δήμου Πάργας



Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια, από ότι γνωρίζουμε, για την  διασύνδεση της ορεινής ζώνης του Δήμου μας, επανερχόμαστε στην από ‘’Τετάρτη  ΙΟΥΝΙΟΣ 01 2011’’ πρότασή μας για ‘’ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ… ‘’
Επανερχόμενοι  για μια ακόμη φορά,  τονίζουμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για την αποκατάσταση της βατότητας του μονοπατιού  Κορυφούλα -Σκαφιδωτές , με στόχο την ανάδειξη και προσέλκυση επισκεπτών ( πεζοπόρων, συλλόγων, φίλων του δάσους κτλ), καθώς και την αισθητική αναβάθμιση και την ευρύτερη ανάπτυξη και προαγωγή του ορεινού τουρισμού στην  περιοχή.
Οι προϋποθέσεις για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα υπάρχουν (Ιστορικό μονοπάτι  διαδρομής Σουλιωτών το 1803 από ΣΟΥΛΙ στο Ζάλογγο, φυσικό κάλλος, χλωρίδα, πανίδα, διασύνδεση ορεινής ζώνης) αρκεί οι αρμόδιοι  Δήμος και Περιφέρεια το λάβουν υπόψη και το προγραμματίσουν.
Εφόσον παρουσιάζονται  κάποιες δυσκολίες για διάνοιξη δρόμου, πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση του ιστορικού μονοπατιού  μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση μηχανημάτων και συγκεκριμένα με:
          Εργασίες καθαρισμού από ξερά κλαδιά και δένδρα.
          Διάνοιξη σε σημεία που είναι πολύ στενά ή έχουν κλείσει από δέντρα και διάφορα άλλα υλικά.
         Διαμόρφωση σκαλοπατιών  στα σημεία που η κλίση είναι μεγάλη με υλικά εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον.
        Κατασκευή  ξύλινης  γέφυρας στο χείμαρρο Σκαφιδωτών και μικροτοιχίων, όπου απαιτείται.
        Τοποθέτηση καθιστικών και τραπεζιών σε διάφορες θέσεις για ξεκούραση των περιπατητών.
        Σήμανση του μονοπατιού και πινακίδες με ενημερωτικές πληροφορίες σχετικά με την περιοχή( χλωρίδα, πανίδα, ιστορία).
Το κόστος  , παρά τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση, είναι μηδαμινό λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα και το μελλοντικό όφελος.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε  ο  Αντιπεριφερειάρχης κ Ιωάννου  και ο Δήμαρχος κ. Λιόλιος  να λάβουν υπόψη την πρότασή μας αυτή και κάποτε θα υλοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου