Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΗΠΕΙΡΟΥ



EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ                                                    Πρέβεζα, 22/11/2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                

 
Δελτίο Τύπου

Πολιτιστικές Διαδρομές με θεματικό άξονα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου: Μια καινοτόμος πρωτοβουλία

             Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησαν τα μέλη του Σωματείου «Διάζωμα» με επικεφαλής τον κ. Σταύρο Μπένο, στην Π.Ε Πρέβεζας, κατά τις ημέρες 20 και 21 Νοεμβρίου. Την πρώτη ημέρα επισκέφθηκαν την αρχαία Νικόπολη και συγκεκριμένα το αρχαίο θέατρο και το μνημείο του Αυγούστου, όπου τους παρουσίασε την πορεία του ανασκαφικού έργου ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ζάχος. Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στην αρχαία Κασσώπη, όπου τα μέλη του Διαζώματος, ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της ΛΓ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας, κ. Χριστίνα Μερκούρη. Στις επισκέψεις των αρχαιολογικών χώρων συμμετείχαν αρκετοί πολίτες, που είχαν την ευκαιρία, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης της Π.Ε. Πρέβεζας, να δουν την πρόοδο του σημαντικού ανασκαφικού έργου που γίνεται χάρη στις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε η Π.Ε. Πρέβεζας. Την Τετάρτη το απόγευμα στις 18:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας, που είχε ως θέμα την παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος βασισμένου στη λογική των «πολιτιστικών διαδρομών» με σημεία αναφοράς τα θέατρα της Ηπείρου. Στη συνέχεια, ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, κ. Στράτου Ιωάννου και των κ.κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του σωματείου «Διάζωμα», Πέτρου Θέμελη, αντιπροέδρου του σωματείου, της κ. Μπέτυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμονα τουρισμού και της προϊσταμένης της ΛΓ’  Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας, κ. Χριστίνας Μερκούρη .

 Αποκαλύφθηκε η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της Νικοπόλεως

             Ήρθε στο φως, χάρη στην ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, το πλακόστρωτο της ορχήστρας του μεγάλου θεάτρου της Νικοπόλεως, ενώ αναδείχθηκαν, μετά από καθαρισμό, τα ανώτερα εδώλια του θεάτρου. Οι πόροι για την πραγματοποίηση των εργασιών εξασφαλίστηκαν από την Π.Ε. Πρέβεζας από το ΕΠΑΝ και ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.  

            Η αποκάλυψη του σχεδόν αναλλοίωτου πλακόστρωτου, στο οποίο διεξάγονταν σημαντικά δρώμενα κατά τη διάρκεια των Ακτίων αγώνων, αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για τους υπεύθυνους του έργου και σχολιάστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τον κ. Μπένο. Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» εξήρε τη σημασία των εργασιών και τόνισε ότι οι πολίτες θα έχουν πλέον τη χαρά να αντικρίσουν το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης πιο κοντά στην αρχική του μορφή, ενώ εξέφρασε την προσδοκία πως θα έρθουν στο φως τμήματα από τα ενδότερα του μνημείου. Ο κ. Σταύρος Μπένος δήλωσε ότι με πρωτοβουλία του κ. Στράτου Ιωάννου, ο οποίος είχε διαθέσει 100.000 ευρώ από ΚΑΠ της Π.Ε. Πρέβεζας για τον πρώτο καθαρισμό του θεάτρου, άνοιξε η πόρτα για την χρηματοδότηση του έργου ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Νικοπόλεως με 1,5 εκατ. ευρώ από ΕΠΑΝ και έτσι κατέστη δυνατό αυτό που όλοι βλέπουμε σήμερα.

            Από τη μεριά του, ο κ. Στράτος Ιωάννου, υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που γίνεται στην αρχαία Νικόπολη και εξέφρασε τις ελπίδες του για την πολύ σύντομη ανάδειξη του έργου της Νικοπόλεως, η οποία, όπως τόνισε, θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής, κάτι το οποίο θα ενισχυόταν ακόμα περισσότερο από την προσδοκώμενη ένταξη του μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 Πολιτιστικές διαδρομές με βάση τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου: Ένα νέο, υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν

            Το χτίσιμο ενός πολιτιστικού προορισμού της Ηπείρου με άξονα τα αρχαία θέατρα της περιοχής προωθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και θεματικός αρμόδιος τουρισμού, κ. Στράτος Ιωάννου, με τη συνεργασία του σωματείου «Διάζωμα», στοχεύοντας στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου επισκεπτών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, θα επιχειρηθεί η συστηματική και με σύγχρονους όρους marketing προώθηση της Ηπείρου ως προορισμού με βάση τις σπουδαίες αρχαιότητες που υπάρχουν στον τόπο και με θεματικό άξονα αναφοράς τα αρχαία θέατρα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο τουριστικό προϊόν με χαρακτηριστικά αειφορίας.

            Το σωματείο «Διάζωμα», που συναπαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και προβεβλημένες προσωπικότητες και το οποίο έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο επιρροής στην Ελλάδα, προωθώντας την υπόθεση της ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων, θα συμβάλλει, σε στενή συνεργασία με τις Εφορίες Αρχαιοτήτων, στον καθορισμό και την πιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτού του προϊόντος, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στα υψηλά κριτήρια των επισκεπτών που θα το επιλέξουν. Η Ήπειρος ως πολιτιστικός προορισμός με θεματικό άξονα τα θέατρα, κατά τον τρόπο που θα χτιστεί, θα είναι ελκυστική αρχικά σε Έλληνες και ξένους αρχαιολάτρεις και μελετητές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, σε αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, σε ανθρώπους του θεάτρου, αλλά και σε επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους από την επίσκεψη στην Ήπειρο με μία υψηλής αισθητικής επαφή με τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου. Σταδιακά προσδοκάται να διευρυνθεί το ενδιαφέρον για τις «πολιτιστικές» αυτές «διαδρομές» της Ηπείρου και σε μεγαλύτερη μερίδα επισκεπτών. Το προϊόν αυτό θα περιέχει οργανωμένες εκδρομές, επιμελημένες ως την τελευταία λεπτομέρεια και θα υλοποιηθεί με τη συμβολή τουριστικών γραφείων που θα αναλάβουν την προώθηση του προϊόντος.

            Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου, με τα μέλη του σωματείου «Διάζωμα» και την προϊσταμένη της ΛΓ’  Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας, κ. Χριστίνα Μερκούρη, έγινε απολογισμός της επίσκεψης εργασίας στα αρχαία θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης, ενώ παρουσιάστηκε η πρόταση των «πολιτιστικών διαδρομών» και οι προοπτικές αυτής.

             Ο κ. Στράτος Ιωάννου αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. του Διαζώματος για τη συμβολή τους στην προσπάθεια ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων και για την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες στην Πρέβεζα, επεσήμανε πως η εξέλιξη των έργων αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης παρουσιάζει εντυπωσιακή ταχύτητα. Σχολιάζοντας την πρόταση για τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Δήλωσε τα εξής: «Θα προετοιμάσουμε φάκελο, ο οποίος θα περιγράφει το νέο τουριστικό προϊόν, σε συνεργασία με το «Διάζωμα», το οποίο θα θέσει προϋποθέσεις ποιότητας μέσα από την τεχνογνωσία και την εμπειρία των μελών του σχετικά με τα θέατρα. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε με τον κ. Μπένο την Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ώστε να ζητηθεί η αρωγή τους στο  καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα».

            Με ενθουσιασμό μίλησε για την επίσκεψή του στα αρχαία θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση για τη δημιουργία «πολιτιστικών διαδρομών» με βάση τα αρχαία θέατρα ως το πιο ολιστικό, προωθημένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ήπειρο.

            Συγκεκριμένα, ο κ. Μπένος δήλωσε: «Οι λόγοι που συντελούν στην επιλογή της Ηπείρου για την καινοτόμο αυτή ενέργεια είναι δύο: Πρώτον, τα υπέροχα μνημεία της και δη τα θέατρα και δεύτερον οι άνθρωποι της Ηπείρου, με κορυφαίο τον θεματικό αρμόδιο Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου, κ. Στράτο Ιωάννου, ο οποίος αποτελεί τη γονιμοποιό δύναμη, καθώς έχει δώσει μάχη για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της Νικοπόλεως και της Κασσώπης.

            Οι ποιοτικές προδιαγραφές της πρότασης που αφορά τις «πολιτιστικές διαδρομές» είναι εξαιρετικές υψηλές, ώστε να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Θα βάλουμε κι εμείς, ως «Διάζωμα» το δικό μας λιθαράκι, ώστε να πάρει η Ήπειρος και τα μνημεία της τη θέση που τους αξίζει».

            Ο καθηγητής αρχαιολογίας και αντιπρόεδρος του «Διαζώματος», κ. Πέτρος Θεμέλης, εξέφρασε το θαυμασμό του για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα θέατρα της Νικοπόλεως και της Κασσώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Κασσώπη είναι ένας μαγικός χώρος και το μνημείο του Αυγούστου είναι ένα μοναδικό μνημείο για την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Έχει γίνει τεράστια πρόοδος στον τομέα της ανάδειξης των μνημείων και είναι πλέον καιρός η Ήπειρος να δείξει το πρόσωπό της».

             Η προϊσταμένη της ΛΓ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας, κα Χριστίνα Μερκούρη, αναφέρθηκε στην πρόοδο των έργων που συντελούνται για την ανάδειξη της συνοικίας του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης. Η κ. Μερκούρη επεσήμανε ότι τα έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2011, προχωρούν ικανοποιητικά, με τη συμβολή της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου