Τετάρτη, Μαΐου 01, 2013

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΩΝΙΕΣ (μνημείο της Φύσης) μέσα από μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ-.ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΗ



Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα και αυτό χάρη στον συντοπίτη μας ιατρό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ,  συγγραφέα και προ πάντων ανήσυχο πνεύμα, τον Γιάνη Δημολιάτη.
Πήραμε την ανακοίνωσή του και την δημοσιεύουμε, με την ευχή να σημειώσει μεγάλη επιτυχία και να καθιερωθεί.  
 
Η πορεία γίνεται πρώτη φορά. Την Κυριακή 19 ΜΑΙΟΥ 2013
Τρεις ανεξάρτητες διαδρομές με δύο αρχηγούς η κάθε μία.
Ο κάθε ορειβάτης, καθώς θα γράφεται, θα δηλώνει ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ σε ποια διαδρομή θα πάει σε ξεχωριστή κατάσταση.
Γενικός Αρχηγός: Γιάνης Δημολιάτης.
Συνδιοργάνωση: ΕΟΣ Πρέβεζας και ΕΟΣ Θεσπρωτίας, με δικούς τους αρχηγούς.
Ο καιρός προβλέπεται ζεστός έως πολύ ζεστός. Νερό δεν υπάρχει πουθενά.

Η πορεία θα είναι πετυχημένη όχι αν αναχωρήσουν όλοι την ίδια ώρα (πολύ πολύ εύκολο), μα αν τερματίσουν όλοι την ίδια περίπου ώρα (με μισή μια ώρα το πολύ απόσταση ο πρώτος από τον τελευταίο της κάθε ομάδας, γι αυτό τρεις ανεξάρτητες "ομοιογενείς" ομάδες: οι αρχηγοί έχουν απόλυτο δικαίωμα να δεχτούν ή όχι οποιονδήποτε στην ομάδα ώστε να διασφαλίσουν την ομοιογένειά της).

Πορεία Δ: 9 ώρες. Αναχώρηση από Περιφέρεια Ηπείρου 7πμ. Επιστροφή από Γλυκή ώρα 7μμ. ΔΙΑΣΧΙΣΗ, δεν υπάρχει μονοπάτι, λογγωμένο με πουρνάρια διαφόρου μεγέθους (από θάμνους, σκάρπες, μέχρι δέντρα). Διαδρομή: χωριό Κορυφούλα 8:30πμ - Προφήτης Ηλίας - κορυφογραμή - Λακοποδάρι (1091μ) - Παιωνίες - Βορίλα - Αχέροντας στα μέσα περίπου του μονοπατιού Τρίκαστρο-Γλυκή - Γλυκή (με ή χωρίς βουτιά...). Το λεωφορείο θα είναι στην ταβέρνα Πέτρινο. Αρχηγοί: Στέφανος Σκοπούλης, Γιώργος Μπούτζας. Ρυθμός πάρα πολύ γρήγορος. Απαιτείται απόλυτα δυνατή φυσική κατάσταση, δυνατότητα να παρακολουθείς το ρυθμό της ομάδας χωρίς καθυστερήσεις, και απόφαση ότι μπορεί να πληρώσεις φόρο στις σκάρπες ένα κομάτι από τα ρούχα σου (για το οποίο οι αρχηγοί ουδεμία ευθύνη φέρουν). Υψομετρική διαφορά ~800μ.

Πορεία Γ: 8-9 ώρες. Αναχώρηση από Περιφέρεια Ηπείρου 7πμ, Επιστροφή από Γλυκή ώρα 7μμ. ΔΙΑΣΧΙΣΗ: χωριό Κορυφούλα 8:30πμ - Προφήτης Ηλίας - κορυφογραμή το πολύ μία ώρα - αγροτικός δρόμος μέχρι Άνω Σκαφιδωτή (καφενείο για αναψυκτικό, καφέ, νερό) - ανάβαση από μονοπάτι στις Παιωνίες - επιστροφή Άνω Σκαφιδωτή - αγροτικός δρόμος μέχρι Τσεκούρι - και μετά μέχρι Γλυκή είτε δρόμο-δρόμο άσφαλτο είτε από το παλιό μονοπάτι (το λεωφορείο στην ταβέρνα Πέτρινο). Από Παιωνίες ως Γλυκή κατηφόρα. Αρχηγοί: Γιάνης Δημολιάτης, Πάνος Καλούδης. Ρυθμός μέσος/ γρήγορος. Υψομετρική διαφορά ~750μ.


Πορεία Α: 6 ώρες. Αναχώρηση από Περιφέρεια Ηπείρου 8πμ. Επιστροφή όταν η ομάδα Α αποφασίσει, ανεξάρτηατα από τις ομάδες Γ και Δ. Πορεία: Γλυκή - Σκάλα Τζαβέλαινας - παραποτάμια στο μονοπάτι προς Τρίκαστρο 3 ώρες - επιστροφή Γλυκή (το λεωφορείο στην ταβέρνα Πέτρινο). Αρχηγοί: Αλίκη Κονιτσιώτη-Σκοπούλη, Μήτσος Μωραϊτης. Ρυθμός αργός.

Εξοπλισμός: ορειβατικά παπούτσια (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ, δεν θα μπαίνουν στο λεωφορείο άτομα χωρίς), ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή. Λοιπές οδηγίες: http://www.orivatikos.gr/programs/hiking-rulesΝο 10 ιδιαίτερα θεωρείται απολύτως δεδομένη). Οι αρχηγοί διατηρούν ΠΛΗΡΩΣ το δικαίωμα να τροποποιήσουν επί τόπου ή νωρίτερα τις διαδρομές ανάλογα με τις συνθήκες (πχ τα μεγάλα λεωφορεία δεν πάνε στην Άνω Σκαφιδωτή και είμαστε αναγκασμένοι να μην έχομε τρόπο για την Α διαδρομή να επισκεφτεί τις Παιωνίες· το τι ακριβώς θα γίνει εξαρτάται και από τον αριθμό των ατόμων που θα δηλώσουν στην κάθε διαδρομή).
Η πορεία είναι σημαντική για 3 λόγους:

- ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ: Θα περπατήσομε το μεσαίο ένα τρίτο του δρόμου που πήραν οι Σουλιώτισες ως το Ζάλογγο της θυσίας τους, μόνο που θα βαδίσομε σε αντίθετη κατεύθυνση (από Ζάλογγο προς Σούλι)

- ΠΑΙΩΝΙΕΣ: θα απολαύσομε ένα μνημείο της Φύσης, μια μικρή ορεινή κοιλάδα μέ ένα μοναδικό τεράστιο δέντρο στην κορυφή, όπου ενδημούν απίστευτης ομορφιάς λουλούδια, τα γνωστά στους ντόπιους και ως Μπουζιούρες ή Μποζόρι (με το όνομα αυτό είναι γνωστά και στη Βουλγαρία). Το άνθος διαρκεί μόνο μία - δύο εβδομάδες (η καλύτερη εκτίμηση ότι θα είναι στο φόρτε τους ήταν για 19-5-2013). Περισότερα: http://anoskafidoti.blogspot.gr/p/blog-page_2365.html και εδώ https://dl.dropboxusercontent.com/u/7661680/EOS/Poria_AnoSkafidoti.pdf και εδώ https://dl.dropboxusercontent.com/u/7661680/EOS/Poria_AnoSkafidoti_Kambanario2011122.jpg. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ακόμα και σκέψη αν έκανε κάποιος ότι θα κόψει ή πατήσει ή ξεριζώσει Παιωνία ΔΕΝ γίνεται δεκτός και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ. Είμαστε απόλυτα κατηγορηματικοί σε αυτό. Πάμε να προσκυνήσομε (και να θαυμάσομε και να φωτογραφίσομε) ένα μνημείο της Φύσης. Τίποτα ΑΠΟΛΥΤΩΣ πέρα από αυτό.

- ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ: Για ιδές τε τον αμάραντο σε τι βουνό φυτρώνει... http://www.youtube.com/watch?v=msGtFJZlT9c Αν είμαστε τυχεροί θα τον βρούμε ανθισμένο, πράσινο φύλωμα σίγουρα θα δούμε. Εκπληκτική ευωδιά, (άνθος και φύλα), αγαπημένο του Επιταφίου των χωριών με το όνομα Ντρούσκουλο.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δεν πατάμε, δεν κόβομε, δεν ξεριζώνομε. ΕΠΙΠΛΕΟΝ προκαλεί έντονη και επίμονη δερματίτιδα (για ακούστε ξανά όλο το τραγούδι... τον τρών τα λάγια πρόβατα κι αλησμονούν τ αρνιά τους, να τότρωγε κι η μάνα μου να μή ειχε κάνει εμένα!): https://dl.dropboxusercontent.com/u/7661680/EOS/Poria_AnoSkafidoti_Amarantos_Basiukas2006_328.pdf Εάν κόψετε το λουλούδι ή τα φύλα ή τα ακουμπήσετε (κομένα ή όχι) στη μύτη σας στα χέρια σας ή οπουδήποτε και πάθετε δερματίτιδα ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ φέρομε.
Τέλος η πορεία είναι άσχετη με την πορεία της επόμενης Κυριακής 26 Μαίου 2013 Παλιοχώρι Μπότσαρη - Σούλι - Γλυκή. Τυχαίνει να έχουν την ίδια κατάληξη (Γλυκή) μα από τελείως διαφορετική αφετηρία και μες από τελείως διαφορετική διαδρομή.

Σας ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ! Με ή όχι τη φωτογραφική σας. Στην επιστροφή θα γίνει... "διαγωνισμός" καλύτερης φωτογραφίας!

Εκ μέρους όλων των αρχηγών
Γιάνης Δημολιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου