Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Εγκρίθηκε η 6η δόση


- Τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα με αυτή τη δόση είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ
- Αναρωτιέται κανείς τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την επόμενη δόση, την 7η δηλαδή

Το "πράσινο φως" για την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου εν αναμονή της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Παράλληλα στην ανακοίνωση του Εurogroup επισημαίνεται ότι προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους θα οριστικοποιηθεί ένα δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με τον κατάλληλο συνδυασμό πρόσθετης χρηματοδότησης από δημόσιες πηγές αλλά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν τα αποτελέσματα της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής Ελλάδας επί τη βάσει της έκθεσης συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους στην οποία προχώρησε η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΝΤ και ΕΚΤ).
Το Eurogroup σημειώνει ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.
Το Eurogroup καλωσόρισε τις σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τις οποίες κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ιδιαίτερα την ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο. Καταλήγοντας το Eurogroup απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο σε ότι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την απόφαση
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».

Πηγή:Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου