Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2011

Να επενδύσουν και οι Έλληνες στην Ελλάδα


Έκκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν και οι ίδιοι στη χώρα τους, για να δώσουν το έναυσμα και στις ξένες εταιρείες να έλθουν στην Ελλάδα, απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, λίγες μόλις ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.
«Το βρίσκω και εγώ περίεργο, εμείς να προσπαθούμε από το εξωτερικό να βρούμε επενδυτές για την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να φεύγουν οι Έλληνες επενδυτές από την ίδια τους τη χώρα», δήλωσε ο Ρέσλερ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.
«Αναμένω από τις ίδιες τις ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν ρόλο-πρότυπο», ανέφερε, τονίζοντας πως όποιος προσπαθεί να φέρει στη χώρα επενδυτές, θα πρέπει φυσικά να είναι και ο ίδιος διατεθειμένος να επενδύσει.
Ο Ρέσλερ έρχεται στην Ελλάδα με ξεκάθαρα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα απαιτούν κατά πρώτο λόγο ένα, σε εύλογο βαθμό, ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. «Αναμένω λοιπόν από την (ελληνική) κυβέρνηση σαφείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γερμανός υπουργός. Οι τελευταίες δεν αρκεί μόνο να ανακοινώνονται, αλλά και να εφαρμόζονται, πρόσθεσε.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να βρεθεί προσεχώς λύση σχετικά με τις ανεξόφλητες οφειλές ελληνικών φορέων προς Γερμανούς προμηθευτές και εργολήπτες.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Αθήνα, επικεφαλής ομάδας που αποτελείται από περίπου 70 Γερμανούς επιχειρηματίες, φέρνει μαζί του το πρώτο κύμα υποψήφιων επενδυτών σε χώρους όπως η ενέργεια, και ειδικά οι ΑΠΕ, η «πράσινη» οικονομία, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και οι αποκρατικοποιήσεις.
Όπως γράφει σήμερα η «Ν», η πλειονότητα των ξένων επιχειρηματιών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρεται για ευκαιρίες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.
Η από καιρού αναμενόμενη επίσκεψη του Ρέσλερ εντάσσεται σε ένα σύνολο επαφών της ελληνικής με τη γερμανική ηγεσία, με στόχο η χώρα μας να καταστεί επενδυτικός προορισμός γερμανικών κεφαλαίων.
Εκτός από την επιθυμία της γερμανικής πλευράς για επενδύσεις, θα επιδιωχθεί και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γερμανικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, όπως οι καθυστερήσεις επιστροφών από την εφορία, αλλά και το υψηλό κόστος της γραφειοκρατίας.
Επίσης, φαίνεται να υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον σε πολύ ειδικά επενδυτικά αντικείμενα, όπως η ανάληψη συγκεκριμένων εργασιών, στην Ελλάδα, από το Γερμανικό Εθνικό Τυπογραφείο ή η παραγωγή του ζεόλιθου που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής.
Η περιοδεία του Γερμανού επισήμου και της συνοδείας του στην Ελλάδα θα ξεκινήσει σήμερα, με συναντήσεις που θα έχει με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέσλερ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου