Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη γονιμότητα


PDF
ImageΗ μεσογειακή διατροφή φαίνεται πως βοηθά και στη γονιμότητα, σύμφωνα με ισπανική επιστημονική έρευνα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility and Sterility», μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας και άλλες 1.600 γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί.
Οι επιστήμονες χώρισαν τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν τα προηγούμενα χρόνια ακολουθούσαν «μεσογειακή» ή «δυτική» διατροφή. Η τελευταία δίνει έμφαση στο κόκκινο κρέας, το γρήγορο φαγητό, τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πατάτες, τα αποφλοιωμένα δημητριακά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Η έρευνα έδειξε ότι στη δεύτερη κατηγορία, της δυτικής διατροφής, δεν υπήρχε διαφορά στη γονιμότητα ανάλογα με το αν μια γυναίκα ακολουθούσε πιστά ή όχι τις «προδιαγραφές» αυτού του διατροφικού μοντέλου.
Αντίθετα, στην περίπτωση της μεσογειακής διατροφής, μόνο το 17% που την ακολούθησαν αυστηρά, δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να μείνουν έγκυες, έναντι αυξημένου ποσοστού 26% όσων ανέφεραν ότι την ακολούθησαν λιγότερο πιστά.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αρκετές άλλες μέχρι τώρα, οι οποίες αναδεικνύουν τις ωφέλειες της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, μειώνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιοπάθεια και διαβήτη.
Πάντως η νέα έρευνα στηρίζεται σε παρατηρήσεις με βάση απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και όχι σε πειράματα.
Οι ερευνητές συστήνουν τη μεσογειακή διατροφή στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, αλλά, όπως είπαν, δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία ότι στις γυναίκες με διαγνωσμένο πρόβλημα γονιμότητας, αυτή η διατροφή μπορεί επίσης να τις βοηθήσει.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου