Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2011

ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εξοικονόμηση ενέργειας: 200.000 θέσεις εργασίας αναμένει ο Μανιάτης

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να φέρει μέσα στην επόμενη δεκαετία η προώθηση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, όπως επισήμανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Συνεδρίου ECOWEEK 2011.
Στην Ελλάδα, όπως τόνισε, σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010, ο εθνικός στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας είναι 20%, ο οποίος και εξειδικεύεται σε 40% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, 20% σε ανάγκες θέρμανσης-ψύξης και 10% στις μεταφορές.
Με βάση τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου, το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους με συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
Για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31.12.2014.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την άρση των περιορισμών στη χρήση σύμπηκτων βιομάζας, των γνωστών pellets, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης στις περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που υπάρχει εδώ και 18 χρόνια, από το 1993. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τόνος πετρελαίου έχει τετραπλάσια τιμή από τον τόνο pellet, συνάγεται ότι η χρήση pellets μπορεί να προσφέρει έως και 50% εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης ενός κτιρίου.
Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι βασικό εργαλείο της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ είναι η θέσπιση Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και η έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) εφοδιάζοντας αφενός την αγορά ακινήτων με νέα ποιοτικά κριτήρια, άμεσα σχετιζόμενα και με την αξία των ακινήτων, αφετέρου τον πολίτη (ως ιδιοκτήτη ή αγοραστή ακινήτου ή μισθωτή) με μετρήσιμα στοιχεία του ετήσιου διαχειριστικού κόστους για θέρμανση και δροσισμό.
«Ήδη έχουν εγγραφεί περίπου 5.500 Ενεργειακοί Επιθεωρητές στο προσωρινό Μητρώο και έχουν εκδοθεί περίπου 50.000 ΠΕΑ», τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Τέλος, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι, σύμφωνα και με τη νέα σχετική κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων οι στόχοι γίνονται πιο φιλόδοξοι και αφορούν και σε τομές σε νοοτροπίες και πρακτικές, καθώς από τις 31.12.2020, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου