Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2011

Τα πέντε λάθη της περιόδου της ευδαιμονίας

Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2011 

Ζούμε σε έναν υλικό κόσμο που κυριαρχείται από την κουλτούρα της κατανάλωσης. Η κρίση που κτύπησε την ελληνική οικονομία μας έδωσε ένα σκληρό μάθημα χρήσιμο για το μέλλον : Η κατανάλωση δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το χρέος. Πολλοί από εκείνους που ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους για χρόνια, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι είναι πλέον δύσκολο να τα βγάλουν πέρα. Εμείς λοιπόν καταγράψαμε τα πέντε μεγάλα λάθη που κάναμε την περίοδο της ευδαιμονίας και σας τα παρουσιάζουμε με την ελπίδα ότι δεν θα επαναλάβουμε στο μέλλον.
Λάθος 1: Υπερβολικές και επιπόλαιες δαπάνες .
Μπορεί να χαθούν περιουσίες από την κατανάλωση 5 ευρώ την ώρα. Μπορεί να μη φαίνεται υπερβολικό να πίνετε πέντε καπουτσίνο της ημέρα και να κερνάτε άλλα δύο . Μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική δαπάνη να ξεχνάτε για εβδομάδες να επιστρέψετε τα νοικιασμένα DVD. Επίσης, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που κάνετε το μαγείρεμα εξαίρεση, προτιμώντας την ταβέρνα ή το delivery ή όταν αγοράζετε κάθε μικροαντικείμενο που σας «γυάλισε». Αν όμως κάνετε έναν εβδομαδιαίο λογαριασμό για αυτές τις επιπόλαιες δαπάνες, θα διαπιστώσετε ότι κάθε χρόνο μπορεί να ξοδεύετε χιλιάδες ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να είχαν πάει για αποταμίευση.
Λάθος Νο 2: Ατελείωτες Πληρωμές.
Αναρωτηθείτε εάν χρειάζεστε πραγματικά όλα εκείνα τα αγαθά και υπηρεσίες που πληρώνετε συστηματικά σε μηνιαία βάση. Κινητά τηλέφωνα, κινητή σύνδεση ιντερνέτ , συνδρομητική τηλεόραση , συσκευές τηλεειδοποίησης και διάφορες τέτοιου είδους άσκοπες δαπάνες μπορεί να σας αναγκάσουν να πληρώνετε ακατάπαυστα, για κάτι άχρηστο. Περικόψτε, επαναδιαπραγματευθείτε κάθε μη αναγκαία δαπάνη για να ξαλαφρώσετε το πορτοφόλι σας και να γεμίσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Λάθος 3: Ζώντας με ξένα χρήματα.
Χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές κάρτες για να αγοράσετε προϊόντα πρώτης ανάγκης είναι κάπως φυσιολογικό. Αλλά το να επιβαρύνεστε με διψήφια επιτόκια για να πληρώσετε την βενζίνη, τα σούπερ μάρκετ και κάθε σας καπρίτσιο είναι ανόητο. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών αυξάνουν το κόστος και την κατανάλωση και σας φέρνουν πιο κοντά στην υπερχρέωση.
Λάθος Αρ. 4: Αγορά νέου αυτοκινήτου.
Χιλιάδες ήταν τα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν κάθε χρόνο, σε αγοραστές που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων που πήραν για να τα αγοράσουν. Αν χρειαστεί να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο και πρέπει να δανειστείτε χρήματα, θα πρέπει να πάρετε απόφαση ότι θα το κρατήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό σας καθιστά εκτεθειμένους στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
Λάθος Νο 5: Αγορά Σπιτιού.
Όταν πρόκειται για την αγορά ενός σπιτιού, το κριτήριο δεν πρέπει να είναι το «θέλω» αλλά το «μπορώ». Ένα μεγαλύτερο σπίτι, σημαίνει μεγαλύτερο δάνειο, περισσότερους φόρους και ακόμα μεγαλύτερα έξοδα συντήρησης.
Πηγή: http://socialopinion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου