Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2012

«Πράσινα» έργα στην Ήπειρο

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Παρουσιάστηκε  η μελέτη για το «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Πράσινη Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ηπείρου», η οποία είχε ανατεθεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στην εταιρεία «ENVIROPLAN» Α.Ε..
Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η προϊσταμένη της Ε.Δ.Α. κ. Ελένη Ρόκου, η μελέτη αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση της έννοιας της Πράσινης Ανάπτυξης. Προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις που θα εξυπηρετούν τους στόχους των νέων πολιτικών λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους περιορισμούς και όρια.
Επίσης προτείνονται δράσεις ενίσχυσης της πράσινης επιχειρηματικότητας που προσιδιάζουν στην Ήπειρο, ενδεικτικά στους τομείς ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων και νερών ή στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ακόμη έχουν μελετηθεί δράσεις και σε άλλους τομείς, όπως το φυσικό περιβάλλον (ποτάμια – λίμνες- δάση), την τεχνολογία και τη βιομηχανία, τα κτίρια, την ανάπτυξη των υποδομών στις πόλεις την περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.α.
Οι προτεινόμενες δράσεις έχουν μετρήσιμους στόχους και αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς και προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Τα διαθέσιμα εργαλεία και οι μηχανισμοί στήριξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι : το ΕΠΠΕΡΑΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το Επιχειρησιακό Αλιείας, το Π.Ε.Π., το «Πράσινο Ταμείο», ο Αναπτυξιακός Νόμος και το πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία (ΥΠΕΚΑ).
Ο συνολικός προσδοκώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 600 εκ ευρώ (150 εκ. ευρώ μέσο όρο ετήσιων επενδύσεων) και εναλλακτικά 400 εκ. ευρώ (100 εκ. ευρώ ετησίως). Ως καταλληλότερη περίοδο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Πράσινης Ανάπτυξης, προτείνεται το 2012-2015.
Τα 20 στρατηγικά έργα που προτείνονται αφορούν:
-Εφαρμογές αξιοποίησης γεωθερμικού δυναμικού σε κτίρια
-Εγκαταστάσεις αξιοποίησης βιομάζας γεωργικής ή δασοκομικής προέλευσης.
-Αξιοποίηση βιοαερίου από εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων ή υπολειμμάτων ζωϊκής προέλευσης
-Κεντρικές μονάδες βιοαξιοποίησης αγροβιομηχανικών αποβλήτων
-Αντικατάσταση εγκαταστάσεων θέρμανσης με ΣΗΘΥΑ
-Τηλεθερμάνσεις
-Πράσινα σχολεία – Πράσινες στάσεις στα αστικά μέσα δημόσιας μεταφοράς.
-Πράσινη πολεοδομία. Ενίσχυση ερευνών – αξιοποίηση φυσικών προϊόντων & Εφαρμοσμένη οικολογία.Ενίσχυση ερευνών –αξιοποίηση φυσικών προϊόντων & εφαρμοσμένη οικολογία.
-Ενίσχυση επενδύσεων αποδοτικής αξιοποίησης υδατικών πόρων.
-Προώθηση επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων εκροών Ε.Ε.Λ.
-Δασική χαρτογράφηση.
-Έργα πρόλήψης & αντιμετώπισης περιβαλλοντικών κινδύνων
-Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αγροτικής αναγέννησης & εμπλουτισμός καλλιεργειών
-Προβολή βιολογικής παραγωγής της Ηπείρου
-Ενθάρρυνση της μετατροπής συμβατών μονάδων σε βιολογικές ή ίδρυση νέων μονάδων στην πτηνοτροφία και στην ενσταυλισμένη κτηνοτροφία
-Εισαγωγή περιβαλλοντικά ορθών πρακτικών στις υδατοκαλλιέργειες.
-Έργα αύξησης της οικονομικής αξίας των δασών και των δασικών προϊόντων.
-Υποστήριξη πρωτοβουλιών στροφής σε αποδοτικότερες περιβαλλοντικές και τουριστικές επιλογές.
-Διοργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης (τάσεις & απαιτήσεις) πράσινου τουρισμού.
 πηγή:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου