Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

Κοπή Πίτας των υπαλλήλων της Π.Ε. Πρέβεζας από τον Αντιπεριφερειάρχη


Κοπή Πίτας των υπαλλήλων της Π.Ε. Πρέβεζας και απολογισμός έργου
Στράτος Ιωάννου: «Προχωρούμε με συλλογική δουλειά και απτά αποτελέσματα»
           
            Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας κατά την οποία ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου έκανε έναν μίνι απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Αναφέρθηκε στους άξονες προτεραιότητας και παρουσίασε το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Στην ομιλία του ο Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις και έργα που πραγματοποιήθηκαν το 2011.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ένας χρόνος συλλογικής προσπάθειας ολοκληρώθηκε.
Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά.
            Πρώτος χρόνος εφαρμογής του Καλλικράτη, μετατροπή ενός δοκιμασμένου αυτοδιοικητικού μοντέλου, αυτού των Νομαρχιών, σε ένα καινούργιο σύστημα το σύστημα των Περιφερειών.
            Μια αλλαγή σοβαρή, ανατρεπτική, έφερε μαζί της ένα σωρό δυσκολίες. Η προσαρμογή στο νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης ήταν και είναι δύσκολη.        Παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε ένα αντιμετωπίσουμε ήταν η βαριά μείωση των διαθέσιμων πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πόροι οι οποίοι ήταν και από πριν την οικονομική κρίση ιδιαιτέρως μειωμένοι.
            Μέσα σε αυτό το ακραίο κλίμα της οικονομικής κρίσης, δεν ήταν μόνο οι πόροι της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων που μειώθηκαν δραστικά, αλλά σημειώθηκε μια πρωτοφανής μείωση των εισοδημάτων των υπαλλήλων.
            Μέσα σε αυτή την αντίξοη, από όλες τις απόψεις, χρονιά, καταφέραμε όλοι, παρά την αρχική αμηχανία, να είμαστε λειτουργικοί και να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των πολιτών. Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για τη στάση σας, για την ακεραιότητά σας, για την προσφορά σας και για την άριστη συνεργασία που είχαμε ως σήμερα.»

Ο κ. Στράτος Ιωάννου περιέγραψε τους στόχους που είχε θέσει από τη αρχή πάνω στους οποίους εργαστήκαμε:
Α) ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ  (ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ) χωρίς βέβαια να αφήνουμε τον δευτερογενή τομέα (βιοτεχνία, κλπ) 
Β) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γ) ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Δ) ΈΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ


Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αδειοδότηση των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Για τις επανειλημμένες συναντήσεις με ομάδες αγροτών και κτηνοτρόφων, για την στήριξη των ΤΟΕΒ, που δεν ήταν αρμοδιότητα της Π.Ε. Αναφέρθηκε σε έργο συντήρησης και χαλικόστρωσης αγροτικού οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των αγροτών σε μήκος 80 χμ,   σε έργα συντήρησης αγροτικού οδικού δικτύου για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για εκτεταμένες αντιπλημμυρικές εργασίες στα δύο μεγάλα ποτάμια της περιοχής ποταμό Αχέροντα και ποταμό Λούρο. για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων που μαστίζουν την περιοχή, στον καθαρισμό ρεμάτων, τάφρων και χαντακιών σε κατοικημένες περιοχές για την αποφυγή πλημμυρών, σε διανοίξεις δρόμων για την οδική σύνδεση μεταξύ οικισμών.
Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την πιστοποίηση προϊόντων της περιοχής μας με τον τίτλο «ονομασία Προέλευσης» και «Γεωγραφικής Ένδειξης» όπως για το λάδι, αλιευτικά προϊόντα όπως η γαρίδα, η κουτσομούρα και ο κέφαλος, ακόμα και η τομάτα Πρέβεζας.
           
            Στον τομέα του περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην εντατική προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής όπως το μεγάλο έργο του εργοστασίου για τα απορρίμματα για όλη την Ήπειρο καθώς και τους Σ.Μ.Α,, για τους βιολογικούς καθαρισμούς στους δήμους και την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης.  Μείζον ζήτημα και τομέας συνεχούς προσπάθειας, η Προστασία των «μνημείων φύσης» όπως ο Αμβρακικός, ο Αχέροντας, ο Λούρος ποταμός και η λίμνη Ζηρού, σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης.

            Αναφερόμενος στον πολιτισμό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι επιλογές κινήθηκαν πάνω σε 2 άξονες: Αφενός την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς και αφετέρου στην πολιτιστική συνέχεια με τη διοργάνωση αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Παρά την οικονομική δυσχέρεια πραγματοποιήθηκαν σοβαρές παρεμβάσεις με στόχο την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων. Στην Αρχαία Νικόπολη στο αρχαίο θέατρο, με συγχρηματοδότηση από τους περιορισμένους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας διατέθηκαν 100.000 ευρώ με στόχο την ανάδειξη του θεάτρου, ώστε το θέατρο της Νικοπόλεως  να γίνει κέντρο πολιτισμού και πόλος έλξης τουρισμού, αντίστοιχο της Επιδαύρου. Αναφορικά με το θέατρο της Κασσώπης, ο κος Στράτος Ιωάννου  ανέφερε ότι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ ένα σημαντικό έργο. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου που έχει διάρκεια  28 μήνες θα δημιουργηθεί πρόσβαση στο θέατρο και θα έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αξιοποίησή και αναγέννησή του. Παρόμοιες πρωτοβουλίες προωθούνται για τα υπόλοιπα μνημεία, Ρωμαϊκό υδραγωγείο, Εφύρα, Όραον,  Πανδωσία, Κάστρο Ρωγών, κλπ.
            Ειδική μνεία έκανε στο Ιστορικό Αρχείο της Πρέβεζας του 18ου αιώνα, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην Λευκάδα και για το οποίο έχει ανατεθεί από την Π.Ε. Πρέβεζας σε ιστορικό η μελέτη και αποδελτίωσή από την οποία αναμένεται να προκύψουν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή μας.
            Αναφορικά με τις εκδηλώσεις της χρονιάς συνδιοργανώθηκαν πολιτιστικές δραστηριότητες στον χώρο της αρχαιολογικής & αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του αθλητισμού, της παιδείας, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 15.000 θεατές, κάτοικοι του Νομού Πρέβεζας, Ηπειρώτες και επισκέπτες που βρέθηκαν στην περιοχή.
           
            Ο κος Στράτος Ιωάννου αναφερόμενος στον τουρισμό, όπου είναι ο θεματικός αρμόδιος για όλη την Ήπειρο ανέφερε ότι «καταρτίσαμε από πολύ νωρίς ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη με πνοή δεκαετίας, χωρίς επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και έτσι η Ήπειρος απέκτησε μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτίζει την αναπτυξιακή της προοπτική στον τουρισμό. Με την εφαρμογή ενός βραχυπρόθεσμου σχεδίου προβολής εξασφαλίσαμε για την Ήπειρο δυναμική προβολή με το ελάχιστο δυνατό κόστος, ενώ χάριν σε ενέργειες δημοσίων σχέσεων εξασφαλίσαμε δωρεάν προβολή της Ηπείρου,  σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το δορυφορικό τηλεοπτικό Τravel Channel που μεταδίδεται σε 120 χώρες και το Βρετανικό ITV με 2.5 εκ τηλεθεατές. Με ιδιαίτερη έμφαση προσπαθούμε να προσελκύσουμε αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους και κρουαζιέρες και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Η δουλειά μας στον τουρισμό προχωράει με γοργούς ρυθμούς, και έχουμε την πεποίθηση ότι θα αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας.
            Στον τομέα της διαχείρισης της καθημερινότητας & εξυπηρέτησης του πολίτη που αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της λειτουργία της Π.Ε. Πρέβεζας γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να διευκολύνονται με κάθε τρόπο οι πολίτες από την γραφειοκρατική πολυπλοκότητα και να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις τους. Το ομολογουμένως θετικό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες και το ζήλο των εργαζομένων στην Π.Ε. Πρέβεζας που συνέβαλαν τα μέγιστα  στην ουσιαστική ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
Στον τομέα των έργων υποδομής ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα με μεγάλη απορροφητικότητα είτε βρίσκονται σε φάση μελέτης όπως  Πάργα-Μεσσοπόταμος, Παραμυθιά-Μεσσοπόταμος, Θεσπρωτικό-Γέφυρα Μπακόλα, Πρέβεζα-Ιόνια Οδός, Περιφερειακός Πάργας αλλά και σε κατασκευές μεγάλων έργων όπως Καρτέρι-Πάργα, Γέφυρα Δέσπως, Άκτιο-Αμφιλοχία.  
Κλείνοντας, ο κος Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε στους στόχους  της νέας χρονιάς και ζήτησε την στήριξη των υπαλλήλων της Π.Ε. Πρέβεζας.
«Πρόθεσή μου την καινούργια χρονιά είναι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, επιταχύνοντας το ρυθμό και θέτοντας νέους υψηλότερους αλλά ρεαλιστικούς στόχους. Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία να επιχειρούμε νέα βήματα έχοντας διασφαλίσει την επιτυχία των προηγούμενων.
            Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας, να γίνουμε αποτελεσματικότεροι και να ανταποκρινόμαστε ακόμα καλύτερα στις απαιτήσεις των πολιτών. Να σταθούμε δίπλα τους αποτελεσματικά σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Όλα αυτά θα τα πετύχουμε μαζί, μέσα από τη συνεργασία μας στην οποία βασίζομαι
Σας εύχομαι καλή χρονιά και σας θέλω δίπλα μου.»
            Η εκδήλωση έγινε παρουσία των περιφερειακών συμβούλων κυρίων Νίκου Ανατολιωτάκη, Βασίλη Γιολδάση και Γιώργου Ζάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου